Тваринництво

Зниження білка

Зниження білка

Препарат на основі штаму Bacillus subtilis поліпшує показники продуктивності бройлерів у раціонах зі зниженим протеїном.

 

Нові дослідження, проведені в Англії, показали, що препарат на основі штаму Bacillus subtilis допомагає бройлерам засвоювати більшу кількість протеїну з раціонів на основі пшениці, що дозволяє знизити витрати на корми без шкоди для продуктивності. «Витрати на корми є однією з найбільших статей витрат у птахівництві при тому, що джерела протеїну є найдорожчими на ринках більшості як Європейських, так й інших країн світу», — каже Анне-Берг Келлет, фахівець із птахівництва компанії Chr. Hansen. — «Препарат на основі штаму Bacillus subtilis поліпшує травлення бройлерів і підвищує засвоєння як протеїну, так й інших поживних речовин із кормів. Це дозволяє знизити витрати на корми шляхом використання корму зі зниженою поживністю, зберігаючи показники продуктивності поголів’я».

 

Рис. Вага на 42-й день
 

42-денний дослід було проведено в комерційних умовах на 552 півниках-бройлерах, яких випадковим чином було розподілено на 6 дослідних груп. Чотири із шести груп мали стандартний раціон на основі пшениці + препарат на основі штаму Bacillus subtilis (GalliPro®), що варіюється рівнем засвоюваного протеїну. Інші дві групи мали контрольний раціон без додавання GalliPro® зі стандартним або зниженим рівнем засвоюваного протеїну. Птиця всіх груп мала необмежений доступ до годівниць і води. На 28-й день раціон усіх груп поміняли з гроверного на фінішний. У кінці кожного періоду годівлі проводили його зважування для визначення споживання корму. Для визначення впливу на показники продуктивності бройлерів вимірювали перелік параметрів, а саме: щоденні прирости, споживання корму, конверсію корму, збереження та якість підстилки.

 

Таблиця. Експериментальний дослід

Результати показали, що препарат на основі штаму Bacillus subtilis позитивно впливає на прирости й конверсію корму. На 42-й день життя птиця, раціон якої містив цей препарат, крім стандартного корму мала значні прирости, порівнюючи з птицею інших груп (рис. ). Установлено, що конверсія корму була істотно нижчою в групі №2, але не значно відрізнялася від групи з повним додаванням протеїну (група №1), і групи зі зниженим протеїном у раціоні на 1% і доповненим препаратом на основі штаму Bacillus subtilis (група №6). Також не спостерігалося істотних відмінностей у збереженні поголів’я, споживанні корму серед усіх опитаних груп. Птиця зі зниженим у раціоні протеїном на 1% із додаванням препарату на основі штаму Bacillus subtilis мала аналогічні прирости, що й птиця з групи з повним додаванням протеїну, без істотної різниці в конверсії корму та його споживанні.

 

Це свідчить про те, що застосування препарату на основі штаму Bacillus subtilis дозволяє використовувати раціони зі зниженою поживністю без шкоди для продуктивності. Результати, отримані в кінці досліду, показали, що послід у групах зі зниженим рівнем протеїну (групи 3, 4 і 5) був істотно чистішим і пухкішим, ніж у групах із повноцінним умістом протеїну (групи 1, 2 і 6). «Аміак є природним побічним продуктом перетравлення білка, тому більш білкові раціони будуть давати більше аміаку», — пояснює Келлет.  Знижуючи рівень білка в раціоні бройлерів, виробники можуть не лише заощадити гроші, а й скоротити кількість аміаку, що приведе до поліпшення якості підстилки та санітарних умов як для птиці, так і для людей.

 

 

Матеріал надала компанія «Біохем»

журнал “Наше Птахівництво”, січень 2018 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ