Овочі-Ягоди-Сад

Яблуневий рай

Яблуневий рай

Новітні методи захисту насаджень, аж до сучасних технологій органічного вирощування, та спрощення ручних операцій догляду за кроною — такими є тенденції розвитку садівництва Південного Тиролю.

 
 

Хто зі старших людей не пам’ятає неповторного смаку і аромату яблук сорту Тиролька? Ніколи не замислювалась над походженням цієї химерної назви, допоки не побувала у Південному Тиролі — мальовничому регіоні на півночі Італії. Ця територія довгий час належала до Австро-Угорської імперії, а після Першої світової війни відійшла до Італії. Колись бідна, а зараз найзаможніша область країни, стала такою завдяки яблукам і туризмові, причому одне з іншим тісно пов’язані. Яблуневі сади — невід’ємна частина ландшафту — усюди, де немає лісу або не стоїть будинок, ростуть яблуні. Сади підходять впритул до доріг, вклинюються у житлові масиви, займають кожен вільний клаптик землі навіть на досить крутих схилах.

 

Сучасний Південний Тироль — один із найбільших яблуневих кластерів у світі, вагомий постачальник свіжих яблук на міжнародні ринки. Тут, на сонячних схилах Альп і у долинах річок між горами, навчились вирощувати найсмачніші яблука. Гарантією неперевершеного рум’янцю яблук є значні перепади нічних і денних температур у міжсезоння, м’якуш плодів неймовірно хрусткий завдяки легким родючим ґрунтам, у яких міститься чимало карбонатів, а 300 сонячних днів на рік забезпечують плодам високий вміст цукрів. А до того всього додається ще й дія чистого гірського повітря!

 

Щорічний обсяг виробництва яблук у регіоні — близько 1 млн тонн. Половина з них іде на експорт майже у 50 країн світу, інша споживається в Італії. продовження

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ