Овочі-Ягоди-Сад

Загрози саду — 2017

Загрози саду — 2017

Спосіб утримання ґрунту кісточкового саду впливатиме на популяцію його домінантних шкідників, грибні хвороби загрожують насадженням незалежно від регіону.

 

У садових агрофітоценозах плодові культури розвиваються на одному місці тривалий час. Залежно від типу та віку насаджень у них формуються стабільні екологічні умови з різним складом шкідливих і корисних організмів. Щільність популяції та економічне значення окремих домінантних видів у сезоні 2017 року визначатиметься як зимуючим запасом шкідників та інфекцій, так і біотичними чинниками певного регіону.

 

Шкідники

 

Сливова плодожерка пошкоджує переважно сливу, трапляється на абрикосі, аличі, персику, терені, рідше на вишні та черешні. Гусениці розвиваються у середині плоду — перегризають судинну систему і спиняють постачання поживних речовин. Ушкоджені плоди не ростуть, передчасно забарвлюються, загнивають і опадають. У зоні Лісостепу та на Поліссі шкідник утворює одну повну та другу факультативну генерації, а у південних регіонах — дві повних і третю факультативну. 2016 року літ імаго сливової плодожерки (рис. 1) почався 29 квітня, перший пік льоту в покоління, що перезимувало, спостерігали 13 травня, а другий — наприкінці червня — на початку липня. За утримання ґрунту під чорним паром розвиток шкідника завершився до 16 вересня, а у насадженнях із дерново-перегнійною системою — на тиждень пізніше, 23 вересня.

 

Під час збирання врожаю 2016 року на необприсканих деревах нарахували 11% пошкоджених плодів (поріг — 2%). Зважаючи на кількість та щільність популяції імаго у період вегетації та на кількість червивих плодів у зібраному врожаю, за сприятливих умов перезимівлі наступного року можна прогнозувати масовий розвиток фітофага.

 

Проти сливової плодожерки сад треба обприскати, коли популяція шкідника сягне економічного порогу чисельності (ЕПЧ): після цвітіння сигналом є потрапляння у феромонну пастку 5 метеликів, а у літній період — 12. продовження

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ