Овочі-Ягоди-Сад

Вода зі свердловини

Вода зі свердловини

Унаслідок використання у крапельному зрошенні води підвищеної мінералізації кальцій у ґрунті заміщується натрієм, магнієм і калієм, і настає осолонцювання. Проблема особливо актуальна для південних степових зон.

 

Отримання якісної садівничої продукції передбачає застосування інтенсивної технології вирощування. Для підвищення продуктивності насаджень, особливо у районах із недостатнім і нерегулярним зволоженням, інтенсивним садам необхідне зрошення. Разом з іншими агротехнічними заходами воно підвищує врожайність, сприяє регулярному плодоношенню та збільшенню продуктивного періоду плодових насаджень.

 

Тенденції розвитку зрошуваного землеробства в Україні показують, що крапельне зрошення є одним з пріоритетних методів. Потенційні можливості технології крапельного зрошення завдяки оптимізації водного та поживного режимів ґрунту дозволяють отримувати достатньо високі рівні врожайності за одночасної мінімізації питомих витрат на одиницю продукції. З огляду на такі переваги будівництво систем крапельного зрошення в Україні набуло масового характеру, воно швидко впроваджується в сільськогосподарське виробництво не лише на великих підприємствах, а й у невеликих фермерських і навіть присадибних господарствах. Є думка, що через кілька років крапельне зрошення стане в Україні безальтернативним при вирощуванні майже всіх культур садівництва.

  

Придатність води і ґрунту

  

Тривалими науковими дослідженнями встановлено, що з початком зрошення змінюються умови функціонування всіх складових природного середовища, зокрема змінюється спрямування та швидкість ґрунтових процесів. Результати цих змін залежать від якості поливних вод та норм зрошення, кліматичних і гідрогеологічних умов, буферних властивостей ґрунтів, техніки і технологій зрошення, загальної культури садівництва тощо.

 

Вимоги до якості води, застосовуваної у крапельному зрошенні, є дуже високими… продовження

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ