Тваринництво

Від і до

Від і до

Низка кроків щодо утримання птиці, її відбору та транспортування на забій можуть впливати на якісні характеристики курячого м’яса.

  

Якщо є завдання виробити курятину найвищої якості, то бройлери, які надходять з ферми на м’ясопереробний завод, також мають бути найкращими. Тут доречним буде такий вислів: «Дешева рибка — погана юшка». Якщо фермер економить на утриманні птиці, то якість кінцевого продукту на прилавку також ніколи не буде відповідною.

 

Отже, якщо на виробничі потужності надходить курка, якість котрої нижча певного рівня, вона обов’язково має бути відхилена та в деяких крайніх випадках взагалі знищена. А підприємці мають розібратися, на якому етапі були допущені технологічні прогалини, та усунути їх.

 

Якщо технологічний процес не налагоджений, виробничі витрати зростають, а прибутки заводу зменшуються.

 

Вплив підстилки на м’ясо 

 

Один із найважливіших викликів для людей, що займаються розведенням птиці, — це врахувати всі фактори, які можуть нанести шкоду птиці, та мінімізувати їх вплив.

 

Від підстилки, на якій ростуть кури, напряму залежить якість кінцевого продукту. Досить часто власники не звертають на це уваги, тоді як запорука здоров’я птиці, принаймні на початкових етапах, на 80% залежить саме від цього. У сучасних пташниках, які дійсно зроблені для того, щоб поголів’я мало найкращі умови утримання, підлога має бути зроблена з бетону. На цю базу стелиться абсорбент із натуральних матеріалів: солома, тирса тощо. Шар абсорбенту має становити не менше 5–10 см.

 

Якщо підстилка занадто тонка, це може призвести до травмування курей. Тому інспектування підстилки має здійснюватися в щоденному режимі. Обстеження має обов’язково враховувати консистенцію підстилки, її вологість. Якщо підстилка вже волога, то висушити її буде складно. Низка факторів, які сприяють підвищеній вологості підстилки:

 

–  витікання води з напувалок через їх неналежний стан або застарілість;

–  погана всмоктуваність випорожнень птиці через консистенцію або матеріал самої підстилки;

– погана вентиляція або невідповідний рівень утеплення. Часто спеціалісти забувають про те, що холодне повітря поширюється швидко, тому вологість у приміщенні дуже важко подолати;

–  різниця в інтенсивності освітлення. У місцях із кращим освітленням якість підстилки страждатиме більше. Це відбувається тому, що птиця там більш активна, тож кількість випорожнень та фекалій є дещо більшою. Тому підстилка швидко стає вологою і псується;

–  якщо в раціоні птиці міститься велика кількість солі або мінералів, то вона п’є більше води, тож підстилка стає вологою швидше;

–  якщо птиця страждає на будь-який вид діареї, то кількість фекалій із великою кількістю сечових кислот і амонію буде відповідно збільшуватися.

 

До того ж треба враховувати, що підстилка поганої якості може травмувати поголів’я та призводити до інфекційних хвороб кінцівок через забруднення.

 

Пошкодження кінцівок

 

Проблеми з кінцівками можуть з’являтися у вигляді затвердінь та дерматитів вже протягом другого тижня утримання птиці. Зазвичай на цьому етапі подібні прояви не є критичними, але вони стають більш помітними, коли птиця починає швидко рости. Починаючи з четвертого-п’ятого тижня, коли лапи мають утримувати все більшу й більшу вагу кожного дня, тиск підстилки на них збільшується. Якщо кінцівки в поганому стані, хвороби неминучі. Наприклад, курка починає погано споживати корми, що призводить до відставання у рості й розвитку. Ці два аспекти дуже важливі, якщо фермер має на меті виростити здорове поголів’я.

 

Пошкодження грудини 

 

Грудна частина птиці традиційно має найбільшу вартість. Вона може мати часткове ураження покриву або суцільне почервоніння. Ці дві проблеми іноді виникають, оскільки в деяких місцях оперення курки може бути тоншим, тож шкіра грудини пошкоджуватиметься більше. Такі пошкодження безпосередньо впливають на ріст та розвиток курки: поголів’я гірше споживає корм та потребує більше часу на відпочинок.

 

Вплив щільності посадки 

 

Найбільш поширені проблеми цілісності шкіри в курки — це глибокі порізи та подряпини, які дуже довго загоюються і приховати які фактично нереально. Причиною таких пошкоджень, як правило, є висока щільність посадки в пташниках та невідповідність приміщення потребам утримання. Якщо птиці в пташнику дуже багато, фахівці рекомендують робити від 8 до 12 секцій 12 х 12 метрів кожна або ж ретельно слідкувати, щоб перенаселення в пташниках не було. Деякі з них рекомендують, щоб птиці в приміщенні було принаймні на 2% менше за проектовану щільність.

 

Варто пересвідчитися, що годівниці в приміщеннях розміщені рівномірно по всій площі пташника, щоб уся без винятку птиця мала до них доступ. Крім того, спеціалісти, які відповідають за обстеження пташників та вилучення мертвих особин, мають рухатися повільно, щоб не налякати птицю. Налякана птиця починає посилено бити крилами, травмуючи не тільки себе, а й сусідніх особин. Взагалі, слід мінімізувати присутність людини у пташниках, адже це підвищує рівень стресу. Особливо полохливою стає птиця під час годівлі.

 

Комфортний клімат

 

Слід пам’ятати, що поголів’я має утримуватись у пташниках у період росту та відгодівлі із максимально можливим комфортом, що, зокрема, стосується температурного режиму. Доведено, що оптимальною температурою в пташниках є 22–26 °С і відносна вологість 60%. Крім того, повітряні потоки мають розподілятися рівномірно, щоб запобігти скупченню птиці на одній території. Досить часто трапляється так, що персонал птахоферм просто не знає про ці аспекти утримання: за температурою ніхто не слідкує, і вже точно ніхто не звертає уваги, яка температура під час відлову птиці, транспортування її в клітках до місця призначення. Натомість спеціальні мобільні охолоджувачі були б доречними. При цьому такі «фени» мають бути розміщені над птицею, адже дуже небезпечно направляти потоки повітря на шию та гребінь. Якщо температура повітря висока і охолодження птиці в пташнику не відбувається, це може призвести до теплового стресу та високої смертності поголів’я.

 

І наостанок. Слідкуючи за станом пташника та поголів’ям на всіх етапах, від початкового догляду і відгодівлі, потрібно обов’язково працювати над прийнятними умовами для нього. Саме це стане незаперечними перевагами для птахівничого підприємства та убереже його від втрат якості й фінансів.

 

 

Едуардо Сервантез Лопез, міжнародний консультант з птахівництва (Колумбія)

Переклад: Ірина Глотова

журнал “Наше Птахівництво”, вересень 2015 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ