Овочі-Ягоди-Сад

Веначі — яблунева столиця світу

Веначі — яблунева столиця світу

У регіоні, що виробляє дві третини яблук у США, фермери дуже тісно співпрацюють із науковцями і свідомо йдуть на витрати, аби допомогти науці в дослідженнях.

 

Одним з основних садівничих регіонів США є штат Вашингтон — він тримає першість з виробництва яблуні і черешні, є на другому місці за обсягами вирощування суниці та садивного матеріалу. Завдяки різноманіттю природно-кліматичних умов Вашингтон називають штатом контрастів. Уздовж Тихого океану пролягає дощовий пояс, у окремих місцях якого річна сума опадів може досягати 4000 мм. Тут зростають унікальні для помірного клімату дощові ліси, де з гілок дерев звисають довгі бороди лишайників, і це надає лісам особливого містичного вигляду. Далі на схід за грядою Північних каскадних гір (найвища точка — вулкан Рейнір, 4392 м) простягається порізане річковими долинами посушливе Колумбійське плато. Те, що горбисті прерії, напівпустелі, у яких випадає в середньому 150 мм опадів за рік, перетворено людьми у квітучі сади, є справжнім дивом. Саме тут, завдяки великій кількості сонячних днів, необмеженим можливостям поливу, якимось особливим властивостям води і ґрунтів, вдається отримати найсмачніші яблука, груші, черешні.

 

Долина Веначі — один з найбільших яблуневих регіонів світового значення. Перше, що зустрічає туриста — яскравий банер, на якому без надмірної скромності написано «Веначі — світова яблунева столиця». І в цьому дійсно перестаєш сумніватись, потрапивши в офіс асоціації садівників штату Вашингтон, яка базується саме тут. Це справжній просвітницький центр, у якому тематика саду використана повсюди, — в оформленні приміщень, найрізноманітніших сувенірів, що продаються у спеціальному магазині. Величезний перелік книг, журналів, відео. Вашингтонське яблуко стало справжнім брендом — яскравим, смачним (тут у переносному сенсі), модним. Складається враження, що найвідоміші американські символи (компанії Apple, мегаполіса Нью-Йорк — велике яблуко) запозичені саме звідси. Футболки, кепки, значки, магнітики, дитячі іграшки і ще безліч всього, що неодмінно хочеться купити. Центр оснащений сучасним обладнанням для навчання фермерів… >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ