Овочі-Ягоди-Сад

Межі для персика

Межі для персика

Персик любить родючі ґрунти, зрошення і напоєне вологою повітря, надто спекотне літо і безморозна зима погіршують якість врожаю.

Персику належить одне з чільних місць у промисловому садівництві. У країнах, де воно високорозвинене (США, Італія, Франція), виробництво плодів персика за обсягами є другим після яблук. У нас площі під промисловими насадженнями персика варіюють і залежать від економічного стану аграрної галузі. За даними Держстату на 1 січня 2018 року загальна площа під персиком в Україні сягала 3,5 тис. гектарів, на сади у промислових підприємствах припадало 2,2 тис. гектарів. Лідером у виробництві персика є Одеська область: там вирощується 1,5 тис. гектарів садів. На Херсонщині культивують 1 тис. гектарів персика, у Миколаївській і Запорізькій областях — по 200 га, у Донецькій і Закарпатській області — по 100 га. Валове виробництво плодів персика в Україні сягає 20 тис. т/рік. Завдяки добрим ґрунтово-кліматичним умовам у низці регіонів й потеплінню, яке впливає також і на наші території, Україна має шанс стати одним із провідних виробників персика в регіоні.

 

Цінність плодів

 

На фоні інших фруктів плоди персика вирізняються тонким ароматом, у них гармонійно поєднуються солодкий і кислий смаки (співвідношення між вмістом цукру і кислоти — у межах 14,1−59,4). Персик дає найбільші серед усіх кісточкових культур плоди, маса яких, залежно від сорту, стартує від 100−200 й сягає 400−500 грамів, а на поживний соковитий м’якуш припадає 86,5−96% загальної маси плоду. Плоди персика дуже привабливі, яскраве забарвлення шкірочки та м’якушу додає деяким сортам особливого шарму. Продукція персика — не лише смачна і приваблива, а й корисна — окрім цукру і органічних кислот його плоди містять вітаміни (каротин, С, А1, В1. В2, В9, Е тощо), ферменти й низку необхідних людському організму мікроелементів. Плоди рекомендовані для дієтичного харчування.

 

Пластичність

 

За господарськими ознаками у персика чимало переваг перед іншими плодовими, передусім через те, що він є однією з найбільш скороплідних порід. Більшість сортів дає перші товарні врожаї (4−6 т/га) вже на третій рік дерев у саду. В умовах…>>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши за номером телефону: (044) 287-88-30

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ