Овочі-Ягоди-Сад

Гнилі на винограді

Гнилі на винограді

Щоб захистити врожай винограду від гнилей, крім хімічних обробітків, слід подбати про прорідження крони, аби вона добре провітрювалася.

  

Захист винограднику від гнилей передусім повинен запобігти пошкодженню ягід. Йдеться про комплекс робіт — вчасний обробіток ґрунту й догляд рослин, ефективна боротьба зі шкідниками й хворобами, ретельне дотримання термінів і норм поливу, якщо насадження зрошувані. Мінеральні підживлення слід виконувати обґрунтованими нормами і з урахуванням фази розвитку рослин. Важливий і вчасний збір врожаю, аби не допустити перезрівання ягід, в умовах епіфітотії збирання врожаю слід виконувати у стислі терміни.

  

Для ефективного захисту від оїдіуму на винограднику виконують чотири фунгіцидні обробітки: після цвітіння, перед змиканням ягід у гроні, на початку дозрівання ягід винограду й за 7−30 днів до збору врожаю. Термін останньої, четвертої обробки призначають залежно від регламенту застосування фунгіцидів. Таку схему захисту від оїдіуму впроваджено у більшості господарств півдня України, й вона суттєво знижує ураження виноградників гнилями.

  

Поряд з оїдіумом та мільдью гнилі є самими поширеними і шкідливими хворобами винограду, що спричиняють у насадженнях великі збитки. Збудниками гнилей є як гриби, так і бактерії. Агрономи-практики проявам гнилі на винограднику дають загальну назву — сіра гниль. Утім, збудник ураження може бути різним. На виноградниках виокремлюють сіру, білу, чорну, гірку, кислу, м’яку гнилі, а також — великий комплекс пліснявих гнилей — зелену, рожеву, аспергельозну, чорну тощо. З перерахованих видів на виноградниках найбільше поширені сіра, біла й чорна гнилі.

 

Сіра гниль (Botrytis cinerea Pers.) й далі лишається однією із найбільш економічно значимих хвороб виноградників у всіх зонах їх культивування. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши за номером телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ