Агромаркет

У пошуку вільних ніш

У пошуку вільних ніш

Український агросектор нарощує свій вплив у глобальному порядку денному міжнародних інвесторів.

 

Знані іноземні компанії, такі як DuPontPioneer, ED&F Man, Bunge, Cargill й інші — протягом останнього часу активно інформують про вкладення значних коштів у подальший розвиток на українських теренах. А біржові майданчики Лондона й Варшави дедалі частіше світяться новинами від українських агрокомпаній. Підстав для оптимізму вистачає.

 

Логісти й фармацевти ідуть в агробізнес

 

Серед найоптимістичніших новин минулого сезону — прихід в акціонери «Астарти» канадського інвестиційного фонду Fairfax, випуск «Кернелом» і «Миронівським хлібопродуктом» єврооблігацій на 500 млн доларів, заснування МХП підприємства у Словаччині. Угоди злиття й поглинання провадили не лише такі компанії-гіганти, як «Кернел» з «Українськими аграрними інвестиціями» й «Агро Інвест Україна». Антимонопольний комітет надавав дозволи на купівлю цукрового заводу у «Сварог Вест Груп», елеваторів у компанії Glencore, невеликих агропідприємств в різних регіонах України.

 

Серед тих, хто нині розглядає можливість зайти в агробізнес, дедалі частіше можна побачити представників будівельного та фінансового сектору, юристів і фармацевтів, зірок естради й кіно. Яскраві приклади непрофільного інвестування — компанії «Галнафтогаз» і UMG, що нині займаються агротрейдингом, і купівля власниками «Епіцентру» 80% «Вінницької аграрнопромислової групи» та 10 агропідприємств у Glencore. У практиці компанії ALEXANDROV&PARTNERS, як розповідає партнер Оксана Крижанівська, був випадок, коли агропідприємство купив логістичний холдинг. Близько 10 тис. гектарів української ріллі нині обробляє чеський підприємець, що спеціалізується на енергетиці. Зверталися по консультацію й інвестори з Індії, які спеціалізуються на фармбізнесі. Непрофільні інвестори, за словами пані Крижанівської, передусім вкладають кошти у високоприбуткові бізнеси, що здатні забезпечити швидке зростання інвестиції. Є варіанти, коли непрофільні інвестори долучаються до справи харизматичного переконливого бізнес-партнера або ж вкладають гроші у проект, про який давно мріяли (а якщо той забезпечить ще й непогані фінансові показники — це вже успіх).

 

Попри високі ризики…

 

Нехай який у кого стаж агровиробництва, компанії, що прагнуть бути ефективними в бізнесі, нині активно цікавляться напрямами з високою інвестиційною привабливістю: інтенсивним садівництвом, овочівництвом і ягідництвом, вирощуванням технічних сортів конопель, сорго, лікарських трав або ж розведенням нішевих видів птиці. Це, на переконання консультанта відділу корпоративних фінансів компанії EY в Україні Ярослава Балаби, зумовлюється відносно низьким порогом входу, помірною конкуренцією та високими рівнями рентабельності. Скажімо, словацька компанія «Проксім» до 2018 року інвестує 2 млн євро у виробництво й експорт гарбузового насіння на базі ТОВ «Долина-АГРО СК» (Дніпропетровська обл.). Компанія вирощуватиме гарбузове насіння й експортуватиме його в країни ЄС. Під гарбуз, відповідно до проекту, буде відведено 1000 га. У створення підприємства вже інвестовано близько 1 млн євро, а у 2017–2018 рр. заплановано інвестицій ще 1 млн євро.

 

Внутрішній інвестор цікавиться й органічним бізнесом. Відтак попри високу ризиковість органічного виробництва ця ніша (з перспективою експорту вирощеного) найближчими роками має неабиякий потенціал для розвитку. Свідчення цьому — мільйони, спрямовані вітчизняними вертикально-інтегрованими агро – компаніями («Агротрейд», «Астарта» й ін.) на сертифікацію частини своїх земель під вирощування органічних продуктів. Група «Агротрейд», зокрема, вклала близько 10 млн гривень в органічне виробництво (сої, гороху, гречки) на 2 тис. гектарах у Чернігівській, Сумській і Харківській областях. Продукцію продаватимуть у країни ЄС і США.

 

Плани, інтереси, можливості

 

Тваринництво, зокрема виробництво курятини, є потенційним напрямом для залучення східних інвесторів. «Запущено переговорний процес щодо 15 млн доларів іракських інвестицій в українське виробництво курятини. Йдеться про підприємство, що працює в Київській області», — зазначав голова Іраксько-української ділової ради Аббас Ель Нурі за результатами бізнес-форуму «Україна-Ірак» в липні 2017-го. З його слів, пропозиція українського виробника містить два варіанти — оренду виробництва або його повний продаж. «Іракська сторона планує експорт продукції із цього підприємства в Ірак в обсязі 1 тис. тонн уже цього року, а у 2018-му цю цифру планують наростити до 1,5 тис. тонн», — зазначив голова Іраксько-української ділової ради. На часі прихід потужного інвестора й у молочне тваринництво. Зокрема, ТОВ «Метро Кеш енд Керрі Україна», як повідомив комерційний директор компанії Адріан Арич, розглядає можливості для інвестування в місцеве виробництво м’ясної й молочної продукції, аби наростити свою частку ринку.

 

Загалом кожен інвестор прагне вкласти кошти у сферу, у якій зможе з мінімальними зусиллями досягти високого прибутку. Непрофільний інвестор не є винятком. Власне, й можливостей в українському АПК вистачає.

 

 

Оксана Пирожок

газета “АгроМаркет”, вересень 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ