Агромаркет

Щит і меч для АПК

Щит і меч для АПК

Юридичний захист активів — на першому місці в рейтингу способів протидії рейдерам.

 

До рейдерів у суспільстві ставляться по-різному. Одні вважають їх махінаторами й злодіями, інші — «санітарами бізнесу». Якщо за розбій законом передбачено кримінальну відповідальність, то вдале рейдерство зазвичай ідентифікують як корпоративний чи майновий конфлікт. То як адекватно відповісти нападникові (якщо жертва справді має такий намір) у юридичній площині?

 

Принципові нюанси

 

Далеко не кожен рейдер захоплює чуже підприємство, аби надалі його розвивати й ефективно обробляти тамтешні землі. Дуже часто такі спритники прагнуть максимально швидко пограбувати свою жертву (саме тому й захисна реакція має бути миттєвою). На практиці ми стикалися з випадками, коли врожай (а його неможливо чітко ідентифікувати й легко продати за готівку) на формально законних підставах збирали зовсім не ті, що сіяли. А щоб мати аргументи для представників влади та силових структур, учасники оборудки просто… легально оформили на себе права на землю, яку фактично обробляло інше агропідприємство.

 

Як бути в такій ситуації? Жертва рейдерської атаки, крім іншого, має захищатися, ініціювавши кримінальне провадження. В кримінальній справі за фактом крадіжки дуже важливим є таке поняття, як завдана злочином шкода. Йдеться про конкретну суму збитків (скажімо, вартість майна), яку внаслідок злочинних дій втратила жертва злочину.

 

Адвокати в таких справах вдало використовують низку нюансів, про які варто знати й агровиробникам. Вирощене на землі, прав на яку жертва не мала, фактично не може бути визнане майном. То як порахувати збитки, якщо не було належних правових підстав для ведення діяльності? Цей факт украй важливо усвідомлювати, особливо якщо маєте сформувати заяву про злочин і доказову базу під неї щодо злочинних дій стосовно вашої землі та врожаю. Принциповість цього питання пов’язана з тим, що без доведення факту завдання збитків неможливо встановити склад злочину, а відтак — притягти вин них осіб до кримінальної відповідальності.

 

Навіщо фермі аудит?

 

Якщо ваше підприємство таки атакували рейдери, самої констатації проблеми недостатньо — треба шукати шляхи її подолання.

 

Передусім слід сформувати таку систему організації роботи з активами, за якої вони будуть захищені юридично від можливих дій зловмисників. Побудова такої системи захисту має починатися з повного антирейдерського аудиту, який має виявити всі слабкі місця та можливі «шпарини», якими може скористатися рейдер.

 

Якщо говорити про землю, то перше й основне правило для агропідприємства, що має намір протистояти рейдерам, — усунути всі недоліки юридичного оформлення земельних ділянок, на яких здійснюється вирощування врожаю (оренди, емфітевзису тощо), їх поновлення чи перепідписання. Система має працювати безперебійно.

 

Характерними випадками втрати врожаю від дій третіх осіб є робота на державній землі без належних правових підстав, сюди належать, наприклад, різного роду договори про спільну діяльність чи спільний обробіток землі з навчальними закладами, коли сільськогосподарське підприємство юридично не бере землю в оренду, проте господарює на ділянках, що надані в користування відповідному закладу. На практиці було вже чимало випадків, коли рейдери мотивували свої дії тим, що підприємство не мало права на вирощування врожаю на конкретній ділянці.

 

Від таких ризиків можна захиститися, досконало сформулювавши відповідний договір (зокрема, щодо права власності на врожай). Важливий акцент: доки ваш договір не визнано недійсним у судовому порядку, підстав стверджувати, що ви здійснювали незаконну діяльність на землі ніхто не має.

 

Формуємо захист

 

Наразі передбачити рейдерську атаку вкрай складно, оскільки зазвичай рейдери добре підготовлені, діють миттєво та злагоджено, та ще й мають детальний план оборудки. Втім, хто заважає власникові бізнесу грамотно вибудувати захист? Якщо не буде очевидних «шпарин» для легкої наживи, то в потенційного рейдера просто не виникатиме бажання атакувати саме це господарство. І передусім є сенс сфокусуватися на головному — юридичному й фізичному захисті найцінніших активів.

 

Питання юридичного захисту — складний виклик для тих, хто звик ігнорувати цей аспект ведення бізнесу. Нехай там як, проте без цієї складової захистити своє майно жертва професійної рейдерської атаки неспроможна. Юридичний захист активів виходить на перше місце в рейтингу способів протидії рейдерам. Дорого? Хто б сперечався. Втім, ціна питання може зрости в рази, якщо заходи з превентивних переростуть у ситуаційні чи реактивні.

 

Пересічного аграрія складно переконати в тому, що є доцільним витратити кошти на правову допомогу, зокрема антирейдерський аудит і приведення юридичного захисту активів у належний стан. Для нього цікавіше вкласти кошти в нову техніку, ніж витратити їх на дооформлення договорів абощо. Однак за такого підходу в разі втрати контролю над активами видатки на їх повернення та правовий захист стають набагато більшими, ніж вартість превентивних заходів, які можна вважати свого роду інвестицією, спрямованою на зміцнення «фундаменту» бізнесу.

 

Без належного правового підґрунтя, як показує досвід, застосування, наприклад, фізичної протидії рейдерам може закінчитися зовсім не тим результатом, на який сподівається власник. Особливо це важливо в тих випадках, коли рейдером називають власника, що був незаконно позбавлений свого майна, однак через небажання залучити правові механізми фактично сам постає рейдером в очах суспільства й держави. Ті, хто цікавляться відповідною проблематикою, могли знаходити в ЗМІ або чути про ситуації, коли на поле збирати врожай приїжджають відразу кілька осіб й усі вони стверджують, що є законними землекористувачами та власниками врожаю, до того ж звинувачуючи своїх опонентів у рейдерстві. Саме підготовлена правова позиція із захисту свого майна може допомогти уникнути такої ситуації.

 

***

 

Як на мене, навіть прикриті формальними юридичними підставами дії, що спрямовані на незаконне захоплення чийогось бізнесу, навіть за великого бажання складно вважати правомірними. Натомість право й закон можуть стати в умілих руках щитом і мечем на захисті бізнесу й допомогти відновити справедливість, особливо, коли вам протистоять люди, що не очікують фахової юридичної протидії.

 

 

Олександр Ручко,

адвокат, старший юрист Alexandrov&Partners

газета “АгроМаркет”, вересень 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
 

 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ