Агромаркет

У контексті юридичних новацій

У контексті юридичних новацій

ТОП-10 нормативних актів, які впливатимуть на діяльність аграріїв 

 

Торік нормотворці активно змінювали вітчизняне законодавство, намагаючись привести його до вимог і зобов’язань, узятих Україною в рамках Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС. Причому в аграрному бізнесі чи не найбільше таких змін. Аналізуючи їх, навряд чи можна стверджувати про кардинальне спрощення умов життя сільгоспвиробникам — як відомо, податкові пільги в АПК скоротили дуже суттєво. Втім, ігнорувати позитиви теж нема сенсу. Відтак, до вашої уваги добірка юридичних новацій, які впливатимуть на діяльність аграріїв у 2016-му.

 

1. Сільгоспугіддя все ще не товар. Офіційно

 

Прийнято Закон України «Про внесення змін до розділу X “Перехідні положення” Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель» від 10.11.2015 №767-VIII, яким подовжено на 2016 рік заборону відчуження земель сільськогосподарського призначення.

 

Цікаво, що цим самим законом зобов’язано Кабінет Міністрів України розробити й внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про обіг земель сільськогосподарського призначення. У найближчі роки це питання, швидше за все, таки буде вирішене. Проте цьогоріч земля сільгосппризначення товаром офіційно не стане.

 

2. Навіщо фірмовому комбайну наш сертифікат?

 

Комбайни і трактори, що вироблені за кордоном і завезені в Україну, тепер не мають отримувати український сертифікат відповідності. Із 22 січня 2016-го набрав чинності наказ Міністерства економічного розвитку й торгівлі України «Про внесення зміни до Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, та визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів» від 17.12.2015 №1699. Цим документом сільськогосподарську техніку виключено із Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні. Щоправда, збережено вимоги до сільгосптехніки щодо відповідності:

 

  • технічному регламенту щодо складових частин і характеристик колісних сільськогосподарських і лісогосподарських тракторів;

 

  • технічному регламенту затвердження типу сільськогосподарських і лісогосподарських тракторів, їх причепів і змінних причіпних машин, систем, складових частин та окремих технічних вузлів.

 

3. Імпорт — без додаткового збору

 

Навряд чи така новація буде відчутною в контексті крутих піке української гривні на валютному ринку. І все ж імпортери можуть відчути принаймні символічне полегшення: врешті скасовано встановлений раніше імпортний збір, розмір якого варіювався залежно від товару в межах 5–10%.

 

Із 1 січня набрав чинності Закон України «Про заходи щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності» від 24.12.2015 р. №912-VIII, який скасовує дію закону Закон України «Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року».

 

4. Міряти — за єдиними стандартами

 

Ця новація здебільшого стосуватиметься тих, хто користується у своїй діяльності вимірювальними приладами: стандарти, а також умови їх повірки та контролю відтепер дещо змінилися. Відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 5 червня 2014 р. №1314-VII, що набрав чинності 1 січня 2016-го, внормовано питання проведення метрологічної діяльності, тобто діяльності, пов’язаної із забезпеченням єдності вимірювань.

 

До сфери регулювання метрологічного законодавства крім інших за вказаним законом належать такі сфери діяльності:

 

  • забезпечення захисту життя й охорони здоров’я громадян;
  • контроль якості та безпечності харчових продуктів і лікарських засобів;
  • контроль стану довкілля;
  • контроль безпеки умов праці.

 

5. І жодних зайвих дозволів «на воду»…

 

Відтепер не треба отримувати цілу низку нікому не потрібних дозволів (зокрема, на спеціальне водокористування), які лише створювали підґрунтя для корупції та перешкоджали нормальній діяльності бізнесу: 1 січня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі» від 8 грудня 2015 р. №867-VIII, яким скасовано низку дозвільних процедур, що діяли в агропромисловому комплексі, зокрема у сферах обігу пестицидів і агрохімікатів, карантину рослин й інших.

 

Окрім іншого, цей закон доповнив Кодекс України про надра положенням, відповідно до якого, землевласники та землекористувачі, які є сільськогосподарськими товаровиробниками, частка сільськогосподарського товаровиробництва яких за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75%, крім виробництва фасованої питної води, в межах наданих їм земельних ділянок мають право без спеціальних дозволів і гірничого відводу видобувати підземні води (крім мінеральних) для сільськогосподарських, виробничих, а також власних господарсько-побутових потреб.

 

6. Сертифікуйся! Хто цього хоче…

 

Набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України “Про стандартизацію і сертифікацію”» від 8 грудня 2015 р. №868-VIII. Згаданий документ доповнено положеннями, за якими його норми не поширюються на обов’язкову сертифікацію продукції, а сертифікація харчової продукції, послуг і систем керування в державній системі сертифікації є добровільною.

 

Виробники продуктів харчування матимуть право добровільно пройти процедуру сертифікації й отримати український сертифікат якості, що надає змогу відповідним чином маркувати свою продукцію.

 

7. Харчова безпека у пріоритеті

 

Новою редакцією Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», що набула чинності з 20 вересня 2015 р., встановлено правила та вимоги до контролю якості й безпеки харчових продуктів як у Євросоюзі. Зокрема, передбачено застосування та здійснення державного контролю за впровадженням операторами ринку постійно чинних процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних чинників і контролю у критичних точках (НАССР). Причому, йдеться не лише про виробників, а й продавців продукції, які мають амбіції конкурувати з європейським сервісом і претендують інтегруватися в європейський формат. І передусім система аналізу має охопити саме ті місця, де є найбільший ризик порушення згаданих вимог.

 

8. Сорти реєструватимуть по-європейськи

 

Із 1 липня 2016 року набудуть чинності зміни в законодавстві України, внесені Законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення законодавства України у сфері насінництва та розсадництва у відповідність з європейськими та міжнародними нормами і стандартами» від 8 грудня 2015 р. №864-VIII.

 

Зокрема, зміни будуть внесені до Законів України «Про охорону прав на сорти рослин» і «Про насіння і садивний матеріал». Буде змінено порядок реєстрації сорту рослин, зокрема процедуру розгляду заявки на сорти рослин, яка стане прозорішою та дещо спроститься — не підлягатимуть перевірці права заявника на подання заявки.

 

Також змінами, внесеними до Закону України «Про насіння і садивний матеріал» передбачено функціонування в Україні Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, Реєстру аудиторів із сертифікації (агрономів-інспекторів), Реєстру сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, Реєстру органів з оцінки відповідності. Усі ці дані, згідно із законом, будуть відкритими й загальнодоступними для їх отримання через мережу Інтернет.

 

Конкретизувавши сферу дії Закону України «Про насіння і садивний матеріал», законодавці зазначили, що його дія не поширюється на діяльність фізичних осіб використання насіння і садивного матеріалу для власних потреб.

 

9. Право власності засвідчить нотаріус

 

Можливо, завдяки цим новаціям черг таки й поменшає. Відтепер нотаріуси можуть здійснювати державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяження без вчинення нотаріальної дії щодо такого майна. Із початку року набрала чинності нова редакція Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», відповідні зміни внесено Законом України «Про внесення змін до Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 26 листопада 2015 р. №834-VIII.

 

Також, відповідно до нових положень, права державних реєстраторів набувають державні виконавці в разі державної реєстрації обтяжень, накладених під час примусового виконання рішень відповідно до закону.

 

10. Нові правила про карантин

 

Змінено положення Закону України «Про карантин рослин». Зміни внесено Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про карантин рослин» щодо зменшення адміністративного навантаження» від 15 липня 2015 р. №617-VIII. Зокрема, встановлено, що об’єкти регулювання визначаються окремо для цілей імпорту, експорту та реекспорту, а також для цілей контролю за переміщенням територією України. Також цим законом внесено низку змін до здійснення фітосанітарного контролю, а це означає, що нові правила зачіпатимуть передусім виробників і трейдерів продукції рослинництва, які проходитимуть ці фітосанітарні процедури.

 

Олександр Ручко

адвокат, старший юрист ALEXANDROV@PARTNERS

газета “АгроМаркет”, лютий 2016 року

   

    

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ