Агромаркет

Стрімкі злети та падіння

Стрімкі злети та падіння

Квітень виявився найбільш нестабільним періодом від початку року. Біржові котирування на зерно стрімко злітали й знову поверталися на попередній рівень. Ціни на українське зерно поводилися більш статечно, утримуючись від різких стрибків і складних маневрів.

 

Пшениця

 

Біржові котирування американської пшениці на Чиказькій товарній біржі (СВОТ) демонстрували стрімкі стрибки: у першій декаді місяця вниз, майже до цінового дна; у другій декаді — вверх, досягнувши цінового піку за останні 5 місяців; у третій декаді місяця знову стрімко вниз.

 

Основними причинами різких коливань світових цін на пшеницю у квітні були інформаційні повідомлення про погодні умови та стан розвитку посівів озимої пшениці, а також суміжний ринок кукурудзи. Проте на кінець квітня біржові котирування американської пшениці повернулися до рівня ±175 дол./т, що відповідає рівню на початок місяця.

 

На українському ринку пшениці було набагато спокійніше. Ціни не поспішали зростати з огляду на деяке укріплення національної валюти та сприятливі погодні умови для розвитку посівів, проведення весняної посівної кампанії. Лише в третій декаді місяця відбулося зростання цін в гривневому еквіваленті, причому більшою мірою на фуражну пшеницю — плюс 100–150 грн/т, під впливом суміжного ринку кукурудзи.

 

Сьогоднішні сигнали ринку не підштовхують ціни на пшеницю в Україні до змін. Тривалі травневі свята також налаштовують на пасивність цін в першій половині місяця. У другій половині травня будуть відомі нові індикатори світових балансів попиту й пропозиції на 2016/17 МР від МСГ США, інші чинники, що можуть спричинити зміни цінових трендів.

 

Кукурудза

 

З перших днів квітня ціни на кукурудзу різко зростали — плюс 20 дол./т за дві декади місяця й досягши позначки максимального значення за останні 5 місяців — 160 дол./т. Такий поштовх для зростання цін був спричинений інформацією про посуху в Бразилії, пожвавлення закупівель американської кукурудзи Китаєм тощо.

 

Не обійшлося й без спекуляцій на цій інформації, бо раптом ажіотажний попит різко вщух, і ринок ніби схаменувся. Оператори ринку знову згадали про інші чинники впливу на ціни: надлишок пропозиції та рекордні перехідні залишки кукурудзи у світі, високі темпи сівби кукурудзи в США, які випереджають середні п’ятирічні показники, тощо. У третій декаді квітня біржові котирування на американську кукурудзу попрямували вниз.

 

В Україні в першій половині місяця кукурудза дешевшала «під враженням» від зміцнення гривні. У другій половині місяця ціни на українську кукурудзу все ж відреагували на стрімке зростання світових цін і почали зростати. Наприкінці місяця ціни на кукурудзу коливалися в межах 4200–4400 грн/т.

 

На часі кукурудза є основним експортним товаром, тому тенденції внутрішніх цін залежатимуть від світових трендів цін і курсу валют.

 

Соєві боби

 

Упевнена динаміка зростання світових цін на соєві боби, яка розпочалася ще на початку березня, продовжилася й у квітні, причому темп зростання посилився. Якщо в березні травневий ф’ючерс на Чиказькій товарній біржі (CBOT) подорожчав на 20 дол./т, то за 20 днів квітня червневий ф’ючерс подорожчав на 37 дол./т, сягаючи рівня 377 дол./т, що є рекордом для останніх восьми місяців.

 

Багато чинників, зокрема й спекулятивні дії «биків», підігрівали ринок. На користь зростання цін можна віднести: останні оцінки та прогнози МСГ США, політичну нестабільність у Бразилії та несприятливі погодні умови в Аргентині, активізацію закупівель сої (хоч і не американської) Китаєм.

 

Проте в останній декаді квітня ріст цін загальмувався. У США розпочато сівбу соєвих бобів, і надалі ринок чутливо реагуватиме на погодні умови й темпи проведення посівної кампанії.

 

У квітні ціни на сою в Україні не відповідали світовим тенденціям — вони були відносно стабільними. І хоча протягом місяця були певні коливання цін, наприкінці місяця соя торгувалася за цінами 9800-10 000 на умовах постачання СPT-завод, що відповідає рівню цін на початку місяця. В Україні також розпочато сівбу сої.

 

Через те, що внутрішні ціни на сою не корелювали зі світовими, найближчим часом, можливо, вони все ж дещо підтягнуться в Україні. В більш довгостроковій перспективі, цінові тренди залежатимуть від стану проведення посівної кампанії по сої, а також інших політичних й економічних новин цього ринку.

 

Соняшник

 

У квітні ціни на соняшник в Україні коливалися під впливом змін на олійних ринках і ринку нафти. Стримувальним чинником для цін виявилося зміцнення української гривні, яке було досить неочікуваним для операторів ринку, та низькі ціни на соняшникову олію в портах Чорного моря та в європейських портах. Ціни рослинних олій перебувають у стані перманентної стагнації через низькі ціни на нафту, які хоч і зростають останнім часом, але все ж значно нижчі від рівня 2015 року.

 

Проте, як тільки ціни на соняшник знижувалися, відповіддю з боку аграріїв було зниження пропозиції соняшнику на ринку. Тому, хоч протягом місяця й були певні коливання цін, на кінець місяця вони незначно відрізнялися від рівня на початку місяця. Наприкінці квітня соняшник торгувався за цінами 10 800–11 000 грн/т на умовах постачання СРТ-завод.

 

Основним чинником впливу на ціни соняшнику є олійний ринок, який і надалі залежатиме від тенденцій ціни на нафту, а також світового балансу попиту й пропозиції рослинних олій.

 
 
 

 

Любов Панкратова,
начальник відділу функціонування аграрних ринків Аграрного союзу України

газета “АгроМаркет”, травень 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
  

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ