Тваринництво

«Розумна» вакцинація

«Розумна» вакцинація

Рішення поєднує вакцину, безголкове обладнання для вакцинації, що забезпечує точність процесу, а також цілий світ цифрових можливостей.

 

На 24 Міжнародному конгресі з ветеринарії у свинарстві (IPVS/ESPHM 2016) було представлено нову концепцію вакцинації (SMART VACCINATION), що поєднує технологію, досвід і сервіс, напрацьовані роками. Ідея полягає в тому, щоб забезпечити клієнта максимально надійним, точним і цілковито безпечним комплексним продуктом.

 

«Розумна» вакцинація відкриває новий світ переваг. В її основі лежать три пов’язаних між собою елементи: вакцина, інструмент вакцинації та програмне забезпечення для керування вакцинацією.

 

У поєднанні з передовими новаторськими ветеринарними технологіями цих три елементи забезпечують користувачам автоматичну й повну взаємодію між вакциною, фермами й адміністраторами вакцинації (ветеринарами та фермерами). Все це в режимі реального часу. Такий підхід є важливим кроком уперед у ветеринарії загалом через низку питань і проблем, із якими стикаються ветеринари по всьому світу. Наприклад, неможливо бути стовідсотково впевненим, чи правильно було обрано момент вакцинації та який номер партії застосовуваної вакцини. А завдяки комплексному підходу «розумної» вакцинації, можна не сумніватися.

 

Упровадження такого типу вакцинації в повсякденності дозволить користувачам отримувати точну практичну інформацію, полегшуючи процес ухвалення рішень за допомогою розширеного моніторингу, планування й аналізу вхідних даних.

 

Компоненти концепту

 

Перша складова продукту — жива вакцина (фото 1) Unistrain® PRRS для внутрішньошкірного введення для свиноматок, ремонтних свинок та поросят. Вона є першою та єдиною ветеринарною вакциною з технологією радіочастотної ідентифікації (RFID). Технологія RFID передбачає вбудовування в етикетку вакцини чипа, який ідентифікує інертні елементи й автоматично надає інформацію користувачеві, таким чином роблячи її «розумною» вакциною.

 

Надаючи вичерпну інформацію щодо простежуваності (дозування, кількість доз на флакон, номер серії та дата закінчення терміну придатності), радіочастотна ідентифікація дозволяє індивідуально керувати всіма флаконами вакцини, яку застосовують для тварин. Крім повної інформації про вакцину чип також зберігає певні дані й коди, які допомагають взаємодії з іншим компонентом — новітнім безголковим пристроєм Hipradermic® із можливістю приєднання до вакцин. Оснащений антеною, яка може зчитувати інформацію, що міститься в мікросхемі RFID кожного флакона, пристрій пов’язує себе з конкретною вакцинацією. Всі дані потім вигружаються на інші пристрої (мобільний телефон, планшет, компютер) для створення сертифіката вакцинації.

 

Крім того, є ряд важливих переваг безголкового пристрою:

 

1. Точний ін’єкційний об’єм (пристрій послідовно доставляє 0,2 мл вакцини в кожній порції).

 

2. Точний профіль дисперсії та глибина тканини (пристрій було розроблено для забезпечення належного профілю дисперсії внутрішньодермально.

 

3. Оптимальна ін’єкція вакцини в середину шкіри (пристрій гарантує, що рідина для вакцини повністю поглинається, коли головку інжектора розміщено строго перпендикулярно до шкіри тварини).

 

І, нарешті, завдяки своєму ергономічному дизайну (вага, розмір) пристрій дуже зручно тримати в руці. Автоматична робота й простота у користуванні, придатність для флаконів різного розміру (10, 20 і 50 мл) значно полегшують процес вакцинації.

 

Третій компонент — це програмне забезпечення для керування вакцинацією Hipralink®, спеціально призначене для точного й автоматичного збору, аналізу та відстеження повних даних від початку до кінця вакцинації.

 

Шляхом аналізу даних, зібраних й оброблених програмним забезпеченням, можна відповісти на багато запитань ветеринарів і фермерів. Наприклад, яка вакцина була застосована, скільки часу знадобилося для вакцинації групи тварин, коли вони потребують ревакцинації, тощо. Іншими словами, надається інформація, що гарантує правильність процесу вакцинації й підтверджує, що вакцинація була проведена успішно.

 

Звісно, у свинарстві є багато сучасних програм, котрі можна встановити на смартфон й користуватися, однак щодо вакцинації — це перший і поки що єдиний комплекс.

 

 

Матеріал надала компанія HIPRA

журнал “The Ukrainian Farmer”, січень 2018 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ