Агромаркет

Родинна справа

Родинна справа

Набрали чинності зміни до Закону України «Про фермерське господарство». Які перспективи у сімейних фермерських господарств?

  

Створити фермерське господарство, як відомо, можуть громадяни України з досягненням 18 років, що є родичами, членами сім’ї. До того ж сім’я трактується відповідно до статті 3 Сімейного кодексу (у її частині другій прописано, що сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки). Тобто можна припустити, що фермерське господарство може створюватися й особами, що перебувають в так званому «цивільному шлюбі». Правда не зовсім зрозуміло, якими документами для цілей створення фермерського господарства підтверджуватиметься такий факт.

 

Державна реєстрація фермерського господарства здійснюється за умови набуття громадянином України або кількома громадянами України, які виявили бажання створити фермерське господарство права власності або користування земельною ділянкою.

 

Новелою є те, що працювати у формі фермерського господарства може тепер і фізична особа — підприємець, але такий підприємець має обмеження щодо найму працівників — це можуть бути виключно члени однієї сім’ї. Якщо фермерські господарства зі статусом юридичної особи працюють на підставі статуту, то для фермерського господарства без такого статусу, що створене фізичною особою — підприємцем, внутрішнім документом, що заміняє статут є договір про створення, який укладається членами однієї сім’ї та підлягає нотаріальному посвідченню.

 

Змінами введено нове поняття «сімейне фермерське господарство». Статус сімейного може мати лише те фермерське господарство, у якому в підприємницькій діяльності використовується праця членів такого господарства, якими є виключно члени однієї сім’ї. Головою сімейного фермерського господарства може бути тільки член відповідної сім’ї. Господарство зі статусом сімейного має право залучати інших громадян лише для виконання сезонних й окремих робіт, які безпосередньо пов’язані з діяльністю господарства й потребують спеціальних знань чи навичок. З такого формулювання не вельми зрозуміло, чи має право сімейне фермерське господарство залучати юридичних осіб для сезонних робіт і що саме розуміється під такими сезонними роботами, адже уточнюється, що такі роботи потребують спеціальних знань чи навичок.

 

Особливість фермерських господарств зі статусом сімейних полягає в тому, що їм надається додаткова державна підтримка в порядку, передбаченому Законом України «Про державну підтримку сільського господарства України». Разом із тим наразі відсутній детальний порядок, умови отримання такої державної підтримки, як і її зміст та обсяг. Це може бути питанням часу, оскільки українське законодавство «не знає» терміна сімейні фермерські господарства, відповідно є потреба узгодити законодавство, й, швидше за все, має бути спеціальний порядок, що регулюватиме підстави, умови отримання державної підтримки фермерськими господарствами зі статусом сімейних.

 

Андріана Мартинів, юрист ЮФ «ОМП»

газета “АгроМаркет”, травень 2016 року

     

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
  

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ