Овочі-Ягоди-Сад

Рання картопля

Рання картопля

За один сезон можна виростити два врожаї ранньої картоплі, а в південних регіонах — і три. При цьому врожайність та смак бульб не гірші, ніж у середньостиглих сортів. Рання картопля не застає пік однієї з найнебезпечніших хвороб пасльонових — фітофторозу. Але ця картопля непридатна для тривалого зберігання.

 

Сорти

 

За термінами вегетації ранні сорти картоплі поділяють на кілька типів:

 

• надранні сорти, які дозрівають за 45–60 днів після появи перших сходів (Олена, Аріель, Рів’єра, Тімо, Беллароза, Уладар);

• ранні сорти, які дозрівають протягом 60–70 діб (Удача, Колетт);

 

• середньоранні сорти, які дозрівають на 7–10 днів пізніше, тож їх можна збирати через 70–80 днів після появи сходів (Лілея, Ред Скарлет, Гала, Невський, Забава).

 

Удобрення

 

Гарними попередниками під картоплю є однорічні та багаторічні трави, зернобобові культури, озимі зернові, овес, столові коренеплоди, капусти різних видів та гарбузові культури (огірки, гарбузи, кабачки, патисони тощо).

 

Рання картопля добре реагує на внесення органічних добрив. Краще використовувати перегній у нормі 30−40 т/га чи торф у кількості 50 т/га. Внаслідок внесення свіжого гною бульби втрачатимуть смак і будуть водянистими, бадилля уражуватиметься фітофторозом, а бульби — паршею. Якщо немає змоги застосувати органіку, її без проблем можна замінити сівбою сидеральних культур: озимого жита, гірчиці, люпину тощо.

 

Обробіток ґрунту

 

Під ранню картоплю важливо підготувати пухкий шар ґрунту, в якому буде достатня кількість повітря та вологи. Пухкий ґрунт швидше прогріється, що значно прискорить появу сходів і гарний розвиток надземної частини. У зоні Лісостепу проводять оранку на глибину 25−30 см. У районах недостатнього зволоження та на супіщаних і піщаних ґрунтах ранню картоплю вирощують безгребеневим способом. У районах достатньої та надлишкової зволоженості, на важких заплавних ґрунтах та низинних ділянках краще використовувати гребеневу технологію, при цьому гряди слід робити ще з осені.

 

Підготовка бульб до садіння

 

Спочатку бульби зі сховища слід ретельно перебрати, видаляючи уражені паршею, мокрою гниллю, пошкоджені стебловою нематодою, з механічними пошкодженнями, пошкоджені гризунами та підморожені. Потім їх калібрують на три фракції: 25−50 г, 50−80 г, понад 80 г. Перша і друга фракція для вирощування картоплі є найбільш цінними. Бульби перед садінням пророщують. У завчасно пророщених бульб прискорюються фази розвитку (поява сходів, настання бутонізації та цвітіння). Крім того, створюються оптимальні умови для формування листкової поверхні, прискореного нагромадження товарного врожаю, збільшення в бульбах вітаміну С. Оптимальною тривалістю світлового пророщування бульб є 20–35 діб за температури 10–15 °С. За пророщування бульб на світлі під їхньою шкіркою нагромаджуються отруйні речовини, які негативно діють на мікроорганізми. Як результат, така картопля менше уражується хворобами після висаджування.

 

Для вологого пророщування використовують торф, перегній, тирсу, вологість яких становить 75–80%. За такого способу пророщування в бульб формується коренева система. На дно тари насипають прогрітий до 12 °С розпушений матеріал шаром 2–3 см. Потім кладуть бульби верхівковою частиною вгору та засипають тим же матеріалом, щоб шар над бульбами не перевищував 2–3 см. Поверх першого шару в такому ж порядку кладуть другий, поки тара не буде заповнена. Термін пророщування — 15–20 днів. Слід простежити, щоб корінці й паростки не переросли, їхня довжина не повинна бути більшою за діаметр бульби.

 

Висаджування бульб

 

Садіння пророщених бульб звичайними картоплесаджалками проводити не рекомендується, вони пошкоджують 60–70% ростків, для цього потрібно використовувати автоматичні картоплесаджалки. Наприклад, автоматизована картоплесаджалка англійської фірми «Хинтайн» дає можливість висаджувати пророщені бульби зі швидкістю 11 км/год. за продуктивності 0,6–0,8 га/год.

 

Одна з основних причин низького врожаю ранньої картоплі — пізні терміни садіння, за яких навіть ранні сорти через високі температури в період бульбоутворення не встигають забезпечити достатньо високий урожай.

 

Бульби ранніх сортів починають проростати за температури 3–5 °С, утворення кореневої системи проходить за 6–7 °С тепла. За температури ґрунту 6–8 °С і вище інтенсивність проростання бульб значно підвищується, сходи рослин з’являються раніше. Отже, картоплю можна висаджувати, коли температура ґрунту на глибині 6–10 см досягає 3–5 °С. На ранніх строках садіння картопля добре використовує запаси весняної вологи, встигає до появи фітофтори (у липні — серпні) завершити ріст і розвиток.

 

Щоб убезпечити сходи від заморозків та снігу, які можуть мати місце після висаджування бульб картоплі, потрібно провести загортання сходів. Присипання ґрунтом зберігає молоді проростки від заморозків, після чого гребені варто розрихлити сітчастою бороною. Також можна використовувати поліетиленову плівку.

 

Для Правобережного Лісостепу України оптимальною густотою ранньої картоплі є 550–600 кущів на 0,01 га. Садити найкраще за схемою 70 . 20–25 або 60 . 25–30 см. Великі бульби висаджують дещо рідше, ніж дрібні. Після садіння ділянку слід замульчувати тирсою, торфом, папером, перегноєм, завдяки чому температура ґрунту підвищиться на 4–9 °С, а це прискорить появу сходів, ріст надземної маси і кореневої системи, бульбоутворення та достигання врожаю.

 

Догляд

 

Починають догляд з 1–2 досходових обробок для знищення бур’янів. У процесі росту і розвитку рослин проводять глибокі розпушування ґрунту та підгортання. Якщо під ранню картоплю дали всі необхідні елементи живлення в основне удобрення, то в підживленнях немає потреби. Під час вегетації слід проводити регулярні зрошення, щоб вологість ґрунту була в межах 70−80% НВ. Не слід забувати про хвороби та шкідників, особливо про колорадських жуків і фітофтороз. За вирощування ранньої картоплі достатньо 2−3 обприскувань баковою сумішшю пестицидів або обробки бульб перед посадкою.

 

Збирання

 

Збирати ранню картоплю починають до її визрівання (наприкінці травня). Перші молоді бульби можна вибирати при зеленому картоплинні, коли шкірочка легенько знімається пальцями. Товарними картоплинами вважають ті, величина яких за найбільшим діаметром становить не менше 3 см, вага — 30 г.

 

За день перед копанням скошують бадилля. Недозрілі бульби збирають, коли врожай наростає. Кожного дня викопують стільки картоплі, скільки можна реалізувати. За стандартом на ранню картоплю бульби повинні бути цілими, доброякісними, без ознак псування чи гниття, чистими, твердими, непророслими, без зовнішніх та внутрішніх дефектів, тріщин, порізів, слідів пошкоджень шкідниками, зеленого забарвлення та плям.

 

Руслан м’ялковський, канд. с.-г. наук
Петро Безвіконний, канд. с.-г. наук
Оксана Мулярчук, канд. с.-г. наук
Подільський державний аграрно-технічний університет

журнал “Плантатор”, вересень 2018 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ