Овочі-Ягоди-Сад

Огірки на шпалері

Огірки на шпалері

Підприємець Віктор Решетнік із села Пашківка Макарівського району на Київщині вирощує огірки на шпалері на площі один гектар й отримує з рослини 4–4,2 кг.

 

Занадто гарні

 
Підприємець Віктор Решетнік

Підприємець Віктор Решетнік має пальметний сад, який заклав у 2007 році на двох гектарах за голландською технологією. Ще один напрям роботи — вирощування огірків.

 

— Маємо супіщані, місцями кислі ґрунти, кілька разів на рік проводимо їх аналіз, — каже підприємець. — Для огірків кислотність ґрунту має бути не вище 6,5 одиниць, інакше рослини не засвоюватимуть залізо, у верхніх листочків може піти хлороз.

 

Спочатку огірки вирощували в розстил, але помітили, що на перших вибірках плодів достатньо, а потім урожайність катастрофічно падає. Від постійного ходіння людей по огудині в рослин пошкоджується стебло, виникає більше хвороб та зменшується продуктивність.

 

Чотири роки тому Віктор Решетнік спробував вирощувати огірки на шпалері. Спочатку відвів під експеримент 30 соток. Рослини посіяв із міжряддям два метри, між рослинами відстань становила 25–30 см. Обприскувати огірки доводилося ручним обприскувачем. Огірки вибирали через день. Господар поділив ділянку навпіл і щодня з 15 соток збирав 1,5–1,7 т продукції. Це утричі більше, ніж за вирощування в розстил. На шпалерах рослини краще провітрюються, менше хворіють, їх простіше обробити. На одному полі огірки на шпалері можна вирощувати два роки поспіль зі зміщенням рядків. У вирощених на шпалері плодів і якість набагато вища: вони не мають жовтих плям від лежання на землі. Через це представники компаній-переробників боялися купувати фермерські огірки, вважаючи, що вони тепличні.

 

Згодом підозри розвіялися. Сировина проходить лабораторну перевірку, отримує сертифікат, який зрештою передається покупцям.
Огірки мають гарний вигляд і смак, тому їх купують на засолювання ТОВ «Шинкар», ПП «Тара Віта», ПП «Молода сім’я».

Обробіток ґрунту

 

З осені готують ґрунт. Якщо є можливість, вносять курячий послід, потім проводять оранку на глибину 22–25 см. Навесні закривають вологу дисками. За потреби перед висаджуванням розсади обробляють поле гербіцидом Трефлан 480 у дозі 1,0 л/га.

 

Висаджування розсади

 

Вирощують гібрид Кібрія F1 (Rijk Zwaan). Цей огірок вибагливий до живлення й догляду.

 

Розсаду підприємець сам не вирощує, купує в тепличному комплексі селища Димер Вишгородського району на Київщині. Касетна розсада з одним або двома справжніми листочками коштує 1,2–1,5 грн за рослину.

 

Перед висаджуванням розсади поле розбивають на рядки з міжряддям 3 м, щоб пройшов невеликий трактор із обприскувачем. Відстань між рослинами в рядку становить 25 см. За такої схеми садіння забезпечується густота рослин 13,3 тис. на гектар.

 

Теплої весни розсаду висаджують у поле 10 травня, але зазвичай не ризикують і чекають до 20 травня. Перед висаджуванням розсади вносять добриво Кропкер 11-11-21+мікроелементи. Щоб корені рослин не пошкодили ґрунтові шкідники, їх перед висаджуванням замочують у розчині препарату Актара, додаючи стимулятори росту Радіфарм і Мегафол. Рядки мульчують соломою. Це зберігає вологу, сприяє накопиченню дощових черв’яків, які переробляють солому на гумус, розпушуючи ґрунт і збільшуючи доступ повітря до кореневої системи рослин.

 

Водночас зрошення й велика кількість органічних решток сприяють розмноженню не лише черв’яків, а й личинок травневих хрущів. Така живність приваблює кротів. У пошуках поживи вони риють ходи вздовж рядка, підіймаючи й порушуючи кореневу систему рослин. Пошкоджені рослини фермер намагається відстежувати й відновлювати зчеплення їх з ґрунтом, притискаючи до землі. Це не завжди спрацьовує, частина огірків усе-таки гине, тому на місце рослин, які випали, підсаджують нові.

 

— Для шпалери виготовляємо стовпчики з нових дерев’яних рейок. Стовпчики мають 2 м у висоту й переріз 5 . 5 см, — пояснює підприємець. — Від грибних хвороб стовпчики обробляємо антисептиком Страж, щоб їх можна було довше експлуатувати. Стовпчик від стовпчика встановлюємо на відстані 4 м і заглиблюємо у ґрунт на 30 см. Потім натягуємо та закріплюємо до стовпчиків шпалерну сітку висотою 1,7 м.

 

Догляд за рослинами

 

Молоді рослини за сильної спеки починають поливати. Після 10-ї години ранку включають крапельний полив, щоб до вечора надмірна вологість випаровувалась і під час зниження температури рослини не уражувалися хворобами. Використовують крапельну стрічку українського виробництва зі стінками товщиною 6 мікрон, відстанню між емітерами 30 см, водовиливом 1,6 л/год. Служить вона два роки. Її прокладають з обох боків рядка. Насос потужністю 11 кВт подає зі свердловини 65 м3 води за годину. З кожним поливом підживлюють рослини. Комплексні водорозчинні добрива розподілені на три етапи росту. Після висаджування розсади дають більше фосфорних добрив, щоб сформувати потужну кореневу систему.

 

У період інтенсивного наростання наземної маси вносять NPK у пропорції 18-18-18, під час плодоношення збільшують кількість калію: 10-5-40+мікроелементи. Практикують змішування добрив, наприклад, роблять суміш сульфату калію із сульфатом магнію. Купують та вносять стимулятори росту Мегафол, Радіфарм (Valagro).

 

Коли розсада укоріниться, на рослинах обривають зав’язь до п’ятого листка, щоб огірки не виснажувалися. З наростанням стебла рослини підкручують на шпалеру. Пасинки не видаляють. Основне стебло росте у висоту, бокові пасинки звисають донизу.

 

Міжряддя дискують, знищуючи бур’яни і обрізаючи пасинки, які лежать на землі.

 

Коли рослини доростають до верху шпалери, їх перекидають через сітку, і вони ростуть далі. До землі верхівка не доростає.

 
 

Захист від хвороб

 

Після наростання двох-чотирьох справжніх листочків на рослинах вносять біопрепарат Актарофіт. Він гарно працює у спеку проти небезпечних шкідників — суничного кліща та попелиць у дозі 0,2–0,4 л/га.

 

У фазі шести-восьми листочків проти грибних хвороб обробляють рослини мікробіологічним фунгіцидом Фітодоктор у дозі 1–2 л/га. Також застосовують гарний фунгіцид, інсектицид, стимулятор росту Гаупсин із витратною нормою 1–2 л/га. Їх вносять позакоренево і з крапельним поливом. Інсектицид Вертімек 018 EC у спеку не працює.

 

Після наростання десяти-дванадцяти листочків обробляють рослини Гаупсином, вносять стимулятор росту Аміностим у дозі 1 л/га. Проти грибних хвороб застосовують біофунгіцид Фітодоктор. Від кліщів, трипсів, попелиць обробляють посіви біопрепаратом Актарофіт у дозі 0,3–0,5 л/га. Позакореневі обприскування проводять через кожні 10–15 днів.

 

За потреби від хвороб рослини обробляють біофунгіцидами Фітодоктор, Триходермін у дозі 1,5–2 л/га.

 

Наприкінці липня пішли рясні дощі. Від надмірної кількості вологи в рослин почала задихатися коренева система. Корені набули темно-коричневого кольору, від них ішов затхлий запах. З фертигацією внесли 0,3%-й розчин перекису водню, із розрахунку 100–200 мл на одну рослину. Перекис водню знищив анаеробні бактерії.

 

Збирання

 

Місцеві працівники залучені на збиранні врожаю. У пластмасові відра збирають плоди довжиною 8–12 см. Відбраковують лише перерослі огірки. Продукцію фасують у поліетиленові сітки на 26 кг і охолоджують у сховищі.

 

Огірки плодоносять до перших заморозків на поверхні ґрунту. Потім працівники видаляють відпрацьовані рослини, знімають шпалерну сітку та витягують із землі дерев’яні стовпчики. Сітку утилізують, а стовпчики використовують ще кілька років.

 

 

Людмила Капустіна

журнал “Плантатор”, вересень 2018 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ