Овочі-Ягоди-Сад

Прет-а-порте овочевої моди

Прет-а-порте овочевої моди

17 липня в офісі компанії «Рійк Цваан Україна» в селі Мала Олександрівка Бориспільського району на Київщині відбувся щорічний показ новинок овочевої селекції — День дилера. Учасники заходу на демоділянці оглянули кращі зразки салатів, кабачків, огірків, томатів і перців. На пленарній частині звучали доповіді про перспективні види традиційних овочів, ефективні рішення щодо живлення й біозахисту рослин.

 
 

 

Ранні капусти

 

— Без капусти я життя не уявляю. Це одна з найулюбленіших культур нашого краю, — розпочав свій виступ спеціаліст із капусти, регіональний представник компанії «Рійк Цваан» в Західній Україні Іван Васько. — Завдяки особливостям погодних умов у регіоні закарпатці виходять на ринок вітчизняної капусти першими. І на честь знаменитого села Заріччя, де масово вирощується рання капуста, компанія «Рійк Цваан» назвала новий гібрид капусти Заріссіма F1. Заріссіма F1 поєднує в собі десять основних переваг. Першою перевагою є ранньостиглість. Гібрид посіяли 12 грудня, у теплиці висадили 18 лютого, а збирали врожай 22–26 квітня.

 

Друга перевага — стійкість до грибних хвороб, таких як пероноспороз. Рання капуста сіється, коли надворі короткий світловий день, низька температура та висока вологість. Стійкість Заріссіми F1 до хвороб дуже висока порівняно з конкурентами та попередніми гібридами компанії «Рійк Цваан».

 

Третя перевага — дуже щільна головка правильної форми вагою до 1,5 кг.

 

Четверта — великі покривні листки, які вберігають головку від травмування.

 

П’ята перевага — прямий листок на задній частині головки, тоді як в інших ранніх гібридів він кучерявий. Прямий листок дозволяє легко розділяти листки на голубці.

 

Шоста перевага — правильна кругла форма головки, тоді як зазвичай ранні гібриди формують конусоподібні головки в умовах нестачі світла.

 

Сьомий плюс — однорідність. Капуста достигає одночасно, зібрати її за один раз — це дуже вигідно. Для інших гібридів збирання проводиться мінімум тричі.

 

Восьма перевага — стійкість до стрілкування.

 

Дев’ята — стійкість до розтріскування. Останні головки цьогорічного збору важили 2,3 кг, але не розтріскувалися.

 

Десята перевага — транспортабельність. Оптовики завантажують у фуру 14 т капусти Заріссіма F1 і після вивантаження зовсім не мають відходів.

 

Випробування гібрида проводили в Македонії, Угорщині, в десятках господарств України, зокрема в селі Заріччя та на Півдні. Усі залучені фермери лишилися задоволені. Іван Васько також розповів про вже відомий, але не менш цікавий гібрид Пушма F1. Він теж ніколи не формує конусоподібної головки. Раніше його рекомендували до вирощування під дугами та агроволокном. Цього року він випробуваний на 10 га ангарних теплиць, показав ранньостиглість на рівні з гібридом Єтма F1. При цьому гібрид Пушма F1 стійкіший до розтріскування й може збиратися пізніше, із більшою вагою, якщо цього потребує ситуація на ринку. Має потужний восковий наліт, який захищає від хвороб.

 

Середньоранні капусти

 

Микола Соботович, спеціаліст із капусти, регіональний представник компанії «Рійк Цваан Україна» у Вінницькій, Волинській, Житомирській, Рівненській та Хмельницькій областях, представив нову лінійку середньоранніх капуст.

 

Болерома F1 — один із найновіших гібридів у сегменті терміну вегетації 60 днів. Це наступник знайомого гібрида Адема F1. Має стійкість до фузаріозу, що важливо для посушливих регіонів. Формує круглу головку із потужним восковим нальотом, який захищає рослину від шкідників, хвороб і травмування під час транспортування. Стійкий до розтріскування, може стояти в полі до трьох тижнів без втрати товарності.

 

Капуста Топма F1 продовжує конвеєр середньоранніх капуст. Має період дозрівання 75–85 днів. Капуста підходить для збирання врожаю влітку, реалізується у свіжому вигляді, добра для квашення: має високий уміст цукрів та ніжні листки. Для переробки головки можна дорощувати до 4 кг без втрати товарності. Топма F1 у другому обороті росте добре, але має дещо приплюснуту головку.

 

Корсума F1 — найпоширеніший гібрид у сегменті. Гібрид названий на честь партнера — Корсуна Володимира Пав ловича, засновника ТОВ «ВПК Агро» в Дніпропетровській області, що є найбільшим виробником білоголової капусти в Східній Європі. Селекціонери «Рійк Цваан» пішли назустріч побажанням клієнтів і вивели гібрид із круглою головкою, адже капусти з терміном достигання 90–110 днів мають зазвичай приплюснуту форму. Корсума F1 придатна для реалізації у свіжому вигляді, переробки та нетривалого зберігання. Має значну силу росту, потужну кореневу сис тему, сильний восковий наліт. Гібрид стійкий до трипсів, навіть притому, що соковитий і солодкий. Формує щільну головку вагою до 6 кг.

 

Для другого обороту добре підходить відомий гібрид Силіма F1. Планують у цей термін випробувати й гібрид Болерома F1.

 

Томати й огірки

 

— Найкраще продаються гібриди томатів Махітос F1, Аттія F1, Аламіна F1 та рожевоплідний Есміра F1, — розповів Валентин Піддубний, спеціаліст із томатів та огірків «Рійк Цваан Україна». — Торік добре стартував у плівкових теплицях та другому обороті скляних теплиць новий ранній гібрид Зульфія F1. Деякі тепличні комбінати сіяли його в перший оборот на пізніші терміни. Він має хорошу зав’язуваність у стресових умовах, добре реагує на гарне живлення, обігрів.

 

Новий рожевоплідний гібрид для плівкових теплиць Мануса F1 більш стійкий до розтріскування, ніж Есміра F1. Це відкрита рослина з потужною силою росту, стійка до спеки. Плоди вирівняні, добре забарвлені й твердіші, ніж у попередників. Гібрид уже випробовують на великих площах у скляних теплицях у другому обороті.

 

Основними гібридами огірків є надранній Кібрія F1, ранній, невибагливий та високоврожайний Ленара F1, із тривалим плодоношенням — Чайковський F1 та Кантара F1. Цього року компанія «Рійк Цваан Україна» представила новий гібрид Ромара F1. Це аналог гібрида Гравіна F1, але він формує сильнішу рослину та м’ясистішу консистенцію плодів, більш придатних до транспортування. У пазусі зав’язує по два плоди.

 

Щеплені рослини

 

Про досвід застосування підщеп доповів Іван Терзі, спеціаліст із редиски, баклажанів, солодкого та гіркого перцю, регіональний представник «Рійк Цваан Україна» в Дніпропе тровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Херсонській областях, АР Крим та м. Севастополь.

 

— Сучасні щеплені овочеві рослини значно відрізняються від тих, що були 20 років тому, — сказав доповідач. — Напри клад, огірки ми прищеплюємо на гарбузи. При цьому плоди пахнуть огірками, а не гарбузами, як інколи траплялося раніше. Ми також випробували дикі форми огірків як під щепи й отримали чудову приживлюваність та неймовірний смак і аромат.

 

Щоб розміри підщепи та прищепи гарбузових збіглися, прищепу сіють раніше, а коли в неї з’явиться перший справжній листок, висівають підщепу. У щепленні на гар буз важливо не проґавити моменту, коли стебло починає утворювати всередині трубку. Для цього проводять пробні зрізування. Зрізані рослини скріплюють спеціальними силі коновими кліпсами.

 

Щеплені огірки легше переносять прохолодний ґрунт, що дає змогу економити на опаленні. Такі рослини також стійкіші до грибних хвороб.

 

Томат для щеплення сіють навпаки: спочатку підщепу, потім прищепу. Різниця може становити 10–15 днів. Щепле ний томат має потужну кореневу систему, тому такі рослини підходять для довгого обороту.

 

На кавунах прищеплена культура дає більш структурований м’якуш, більший розмір плоду, його транспортабельність і стійкість до фузаріозу. Але потужній кореневій системі потрібно більше місця, тому густота стояння щеплених рослин менша на 25%.

 

Про гроші

 

Спеціаліст з чейн-менеджменту компанії «Рійк Цваан» Роберто Томас-Ернандес презентував дослідження щодо продажу томатів у торговельних мережах України.

 

Компанія «Рійк Цваан» виробляє насіння чотирьох основних видів томатів: міні або чері, плоди якого важать до 30 грамів, коктейльні вагою 30–60 гр, стандартні — 60–160 гр і біф — понад 160 гр. В Україні продаються переважно стандартні та біф-томати, а міні й коктейльні займають 25% в асортименті супермаркетів. Останні дві позиції переважно імпортуються, це дорогий і дуже дорогий сегменти. Українським виробникам варто звернути на них увагу, тут є над чим працювати.

 

В усьому світі зростає споживання овочів, більшає вегетаріанців. Приділяється увага зручності та привабливості пакування продукції, її поданню, а також екологічній без пеці. Це також перспективний шлях збільшити маржинальність бізнесу.

 

Говорить експерт

 

Іво Кюмюрджієв, директор «Рійк Цваан Україна»

— У кінці червня закінчився маркетинговий рік. Результати непогані, зважаючи на ситуацію в державі. Найбільше зростання обсягів продажу спостерігалося в сегменті томатів та огірків. Загальна тенденція до зменшення посівів білоголової капусти торкнулася і нас. Споживачі переорієнтовуються на інші культури. Щороку зростає споживання салатів, але Україні ще далеко до рівня споживання західноєвропейських держав.

 

Ми намагаємося пропонувати ринку новинки. На міжнародній виставці «Фрут Логістика» ми виграли премію за інновації за салат Knox, після зрізування окислюється на декілька днів пізніше за інші салати й через це має подовжений термін реалізації. А, отже, довший термін перебування на торговій полиці — непоганий стимул для збільшення продажу.

Також пропагуємо лінійку Саланова, що включає салати, які після зрізування розпадаються на однакові листки, практично готові до споживання.

Раніше виробництво овочів в Україні було орієнтоване на Росію, а тепер цей ринок закрився. І все-таки вітчизняний експорт зростає. Постачаються за кордон кавуни, дині, цибуля, тепличні огірки й томати.

  

Сергій Скороход, власник агромагазину «Адоніс», с. Великі Копані, Олешківський р-н, Херсонська обл.

— З компанією «Рійк Цваан» працюємо довго й успішно. У нашому регіоні серед насіння селекції цієї компанії найбільший попит має капуста, салат, огірки й томати, зокрема гібриди Махітос F1, Аламіна F1, Зульфія F1. Через географічне розташування (південь, далеко від великих промислових центрів) місцеві фермери вирощують переважно ранні овочі або пізні в другому обороті. Наші покупці відзначають високу якість та стабільність насіння «Рійк Цваан».

Галина Москалюк, керівник компанії «Ірігата кроп сервіче», Молдова

  

— У тандемі з українськими колегами з компанії «Рійк Цваан Україна» проводимо тренінги, семінари, зустрічі з нашими фермерами. Овочівники задоволені, що ми не просто продаємо якісне насіння, а й надаємо консультаційні послуги. Робота разом із фермером від початку й до кінця сильно споріднює. Клієнти бачать, що нам не байдужі їхні проблеми, що ми працюємо на перспективу.

В Україну на семінари запрошуємо молдовських виробників, щоб вони знайомилися з новинками селекції «Рійк Цваан». Це дуже важливо. У Молдові зменшуються площі під овочами, але виробництво стає більш інтенсивним, технологічним. Щоб бути успішними, виробникам потрібно більше знань з іригації, фертигації, підбору якісного насіннєвого матеріалу.

Любов Калантаєвська, власниця інтернет-магазину «Веснодар»

— Ми працюємо з двома категоріями клієнтів: городниками, що мають кілька соток землі, та дрібними фермерами. Вони відзначають, що продукція компанії «Рійк Цваан» відрізняється високою схожістю, врожайністю, товарністю, гарним смаком. І це завжди добрий баланс між ціною та якістю. Вдячні клієнти навіть пригощають нас. Наприклад, восени приносять банки з огірками на гостинець.

Останні кілька років клієнти все більше цікавляться не сортами, а гібридами. Городники й фермери готові платити більше за якісну продукцію. Добре купують рійкцваанівські огірки, капусту. Почали багато сіяти салатів, а в салатному сегменті ця компанія в лідерах. Маємо власне фасування, намагаємося просувати новинки селекції компанії «Рійк Цваан» у нашій упаковці.

Геннадій Гнип

журнал “Плантатор”, вересень 2018 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ