Тваринництво

Правильний вибір комбікорму

Правильний вибір комбікорму
Правильний вибір комбікорму

Комбікорм треба обирати так, щоб він задовольняв потреби птиці в поживних речовинах, забезпечував поліпшення продуктивності та максимальну рентабельність виробництва. 

 
 

Не всі господарства бройлерного напряму мають власне кормовиробництво. Дрібні ферми, як правило, купують готові корми, тоді як середні та великі господарства будують кормові цехи чи заводи, щоб повністю забезпечити себе кормами і мати змогу контролювати їх якість. Під час купівлі корму для промислової птиці не можна керуватися тільки його ціною. Якщо господарство купує корми на стороні, слід звертати увагу на низку ознак, які допоможуть визначити якість продукту.

 

Вимоги до якості корму

 

Передусім слідкують, щоб розмір часток відповідав віку птиці. Корм не повинен бути занадто подрібненим, оскільки пилова фракція може спричинити пошкодження кишечника бройлерів. Часто пил налипає птиці на дзьоб, створюючи дискомфорт. Кури відмовляються споживати такий корм, тож він псується в годівницях і в підсумку витрачається безцільно.

 

Також у комбікормі не повинно бути надто великих часток зернових, які погіршують його засвоюваність. Досить часто птиця викидає великі часточки корму з годівниці, вишукуючи оптимальні за розміром компоненти. Усе це призводить до перевитрат корму і здороження кінцевої продукції, тобто м’яса бройлера. Отже, нерівномірно подрібнений корм, а також корм із розміром часток, що не відповідають віку птиці, призводять до зниження споживання і погіршення приростів.

 

Щодо купівлі гранульованого корму слід дотримуватися аналогічних принципів: розмір гранули має чітко відповідати віку птиці. Якщо господарство купує гранульовані корми, слід переконатися, що ці гранули неушкоджені, що вони не розкришилися під час транспортування, обробки та подачі. Якщо птиця споживає гранули, що не відповідають віковій нормі, ефективність їх засвоєння погіршуватиметься. У результаті стадо отримуватиме поживні речовини в недостатній кількості, що призводитиме до здороження відгодівлі.

 

Білкові компоненти

 

Постачальник корму високого класу повинен надати повний перелік амінокислотного профілю корму, який допоможе зоотехніку господарства скласти збалансований раціон. Для бройлерів співвідношення обмінної енергії та метіоніну має вирішальне значення, оскільки метіонін визначає швидкість росту і вгодованість птиці. Про те, як відбувається білковий обмін, можна робити висновки за ступенем використання азоту з кормів, який потрібен для побудови м’язової тканини.

 

Не всі високоякісні білкові компоненти корму можуть містити однакову кількість сирого протеїну. Оскільки під час грануляції корму застосовують теплову обробку високою температурою, це може спричиняти підгоряння гранул, що руйнує амінокислоти, тоді як антипоживні чинники, присутні в соєвих бобах, не втрачають своїх властивостей. Є численні тести, доступні для оцінки якості соєвого шроту. Постачальник повинен надати інформацію, яка підтвердить, що в кормі використовується тільки якісний соєвий шрот.

 

Соєвий шрот не завжди є доступним джерелом білка через високу вартість. Часто як альтернативу використовують інші рослинні компоненти з високим умістом білка, зокрема зернові культури. Комбікормові заводи в такий спосіб намагаються заощадити на вартості раціону. Однак включення нетрадиційних джерел білка має свої недоліки.

 

Антипоживний чинник

 

Обираючи корм, треба звертати увагу не тільки на склад поживних речовин у ньому, а й на джерела цих речовин. Іноді краще купувати дорожчий корм, що має легкодоступні джерела поживних речовин, хоча альтернативу теж не варто відкидати.

 

Багато компонентів комбікормів рослинного походження мають антипоживний ефект, який погіршує якість корму, його перетравність, використання поживних речовин і, як наслідок, впливає на продуктивність птиці. Зниження кормової цінності злакових культур і продуктів їх переробки обумовлено наявністю в їх складі інгібіторів травних ферментів, антипоживних речовин, а також високим умістом в оболонках рослинних клітин складних некрохмалистих полісахаридів, представлених в основному целюлозою, геміцелюлозою, пектиновими речовинами і лігніном. Некрохмалисті полісахариди характеризуються високою здатністю зв’язувати воду, збільшувати в’язкість хімусу та вологість посліду. Крім того, вони є чудовим поживним середовищем для патогенної мікрофлори.

 

Складні полісахариди через недосконалість ферментної системи птиці, особливо молодняку, майже не перетравлюються в шлунково-кишковому тракті і перешкоджають використанню інших поживних речовин. Крім цього, в зерні злакових культур фосфор знаходиться у вигляді складного органічного з’єднання фітину, який погано засвоюється птицею, що призводить до порушення мінерального обміну.

 

Безпечний рівень нетрадиційних джерел у кормі становить від 5 до 10%. Однак, додавши в корм кілька альтернативних джерел навіть у низькій кількості, слід ураховувати, що антипоживні чинники будуть накопичуватись і призводити до погіршення здоров’я та продуктивності птиці.

 

Введення ферментного препарату в раціон бройлерів посилює ферментацію поживних речовин корму (протеїну, крохмалю, цукрів, жирів). З використанням ферментів синтез білка протікає більш інтенсивно. Як результат, знижується рівень витрати протеїну на одиницю продукції, що сприяє істотному зниженню витрат на приріст живої ваги м’ясної птиці. Але слід враховувати, що велика кількість добавок у готовому кормі, який реалізує комбікормовий завод, може вказувати на відсутність упевненості в сировинних матеріалах, що використовувалися для його виготовлення. Основна вимога до корму: він має забезпечувати оптимальне співвідношення обмінної енергії, протеїну, амінокислот, незамінних жирних кислот, макро- і мікроелементів, вітамінів та інших біологічно активних речовин.

 

Поживні речовини, потрапляючи в організм тварин, беруть участь у складних фізіологічних реакціях, що відбуваються в клітинах, органах і тканинах. Щоб мати уявлення про якість обраного корму, треба контролювати обмін речовин у птиці: вивчати баланс азоту, кальцію та фосфору, оскільки кальцію і фосфору в обміні речовин відводиться величезна роль. Ці макроелементи належать до незамінних, хоча не мають поживної цінності й не є джерелом енергії. Головна функція кальцію і фосфору — це їх зв’язок з білками і участь в утворенні кісткової тканини, що особливо важливо в період інтенсивного росту молодняку.

 

Не слід вважати, що будь-який постачальник корму знає найкращий рецепт для вашої ферми. Ви повинні мати власні критерії оцінки якості та вміти послуговуватися ними. Якісний корм — це продукт, який задовольняє потреби птиці в поживних речовинах, забезпечує поліпшення продуктивності і гарантує максимальну рентабельність виробництва.

 

 

Віра Славянська

журнал “Наше Птахівництво”, березень 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ