Тваринництво

Вплив на імунітет

Вплив на імунітет

Випоювання курчатам пробіотиків та органічних кислот у перші дні життя забезпечує зміцнення імунітету птиці.

 

Одразу після вилуплення в шлунково-кишковому тракті курчати відбуваються серйозні зміни, тонкий кишечник і його придатки збільшуються в масі швидше, ніж усі інші органи тіла. Відомо про низку механізмів, дотримання яких забезпечить розвиток імунної відповіді в молодої птиці упродовж першого тижня після інкубації. У курчат після вилуплення ворсинки тонкого відділу кишечника дуже маленькі, крипти ще не сформовані. У перші години крипти починають формуватися і стають добре розвиненими десь до третього дня. Абсорбційна поверхня тонкої і товстої кишок активно розвивається протягом двох тижнів після вилуплення.

 

Вроджений і набутий імунітет

 

Рис. Активність різного типу імунних систем у ранній

післяінкубаційний період

Найефективніший захист пташенятам забезпечує набутий імунітет. Він починає діяти на шостий-восьмий день життя і досягає оптимуму на другий-третій тиждень. Це означає, що набутий імунітет не захищає травну систему молодого курчати проти колонізації мікроорганізмами протягом перших кількох днів життя. Захист у цей критичний період може бути результатом активності материнських антитіл або вродженого імунітету. Проте роль вродженого імунітету в молодої птиці недостатньо вивчена. Материнський імунітет присутній до і в момент вилуплення, він не залежить від зовнішніх факторів. Материнські антитіла, що є в яйці, передаються до пташеняти. Відповідно, імунний статус курки позначається на рівні антитіл курчати і визначає ступінь його початкового захисту. Отже, у перший тиждень після вилуплення здоров’я пташеняти повністю залежить від колонізації кишечника корисними бактеріями і від материнської імунної відповіді.

 

Роль імуноглобуліну

 

Імуноглобулін А (IgA) відіграє важливу роль в імунітеті слизових оболонок, контролює популяції бактерій у шлунково-кишковому тракті. Рівень IgA достатньо високий у перші три дні після вилуплення завдяки материнському імунітету. До восьмого дня рівень імуноглобуліну А продовжує зростати, що сприяє зміцненню здоров’я шлунково-кишкового тракту, хоча материнський імунітет до цього дня різко зменшується. IgA в організмі курчати секретується у келихоподібних клітинах (клітинах Гоблета). Це залозисті епітеліальні клітини, які відповідають за секрецію муцину, що розчиняється у воді з утворенням слизу. У перші дні після вилуплення наявність IgA є результатом дії материнського імунітету. У наступні дні в курчат виробляється власний IgA. Це означає, що на четвертий, п’ятий і шостий дні життя пташеняти його імунітет дуже слабкий.

 

Заходи в період низького імунітету

 

У критичний період життя курчати з четвертого по шостий дні після вилуплення повною мірою відбувається колонізація кишечника корисними бактеріями. У цей час материнський імунітет втрачає свою ефективність, вроджений імунітет розвивається, а набутий ще не функціонує на належному рівні. В цей період для нормального фізіологічного розвитку використовують кілька методів: стимулюють ріст корисних бактерій безпосередньо після вилуплення і на четвертий-шостий дні, а також вживають заходів, щоб не дати можливості патогенним бактеріям потрапити до шлунково-кишкового тракту і заселити його. Забезпечення курчат достатньою кількістю поживних речовин у перші дні життя є основною передумовою зростання кількості корисних бактерій у кишечнику. Курчата в перший тиждень життя повинні отримувати достатню кількість легко перетравного (доступного) протеїну для розвитку тонкого відділу кишечника. Продукти, що містять органічні кислоти та іони міді, характеризуються антибактеріальним механізмом, запобігають колонізації кишечника патогенними мікроорганізмами і покращують засвоєння поживних речовин. Пребіотики (олігосахариди) служать поживним середовищем для корисних бактерій, чим покращують роботу шлунково-кишкового тракту. Додавання усіх цих речовин курчатам через питну воду є дуже вдалим інструментом для досягнення швидкого засвоювання компонентів корму, збільшення популяції корисних бактерій і зміцнення імунітету птиці.

 

 

Матеріал надано компанією «ВетАгро»

журнал “Наше Птахівництво”, березень 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ