Тваринництво

Виробничі принципи

Виробничі принципи

Пташник — це не місце для випробувань чи експериментів, тут потрібен чіткий і зважений підхід. Саме таких принципів дотримуються на ТОВ «Птахофабрика “Київська”».

 

Попри кризу, невтішні економічні прогнози, стрибки валют та багато поточних проблем, птахівничий бізнес лишається привабливим. Цього разу перед нашим журналом радо відчинила двері «Птахофабрика “Київська”» та поділилася своїм досвідом. Підприємство засноване ще 1956 року. На сьогодні на птахофабриці утримують 700 тис. голів курей-несучок кросу Ломан браун і Декалб вайт. Про особливості функціонування підприємства й нюанси роботи із птицею зазначених кросів розповів Володимир Пономаренко, головний лікар ветеринарної медицини.

 

 

— Володимире, нині актуально говорити про економію й оптимізацію виробничих процесів. Розкажіть, що ТОВ «Птахофабрика “Київська”» робить у цьому напрямі?

 

— У птахівництві головне — не витрачати зайвого. Наприклад, через ціни на газ, електроенергію, паливо тощо ми ретельно слідкуємо за тим, щоб не витрачати зайвого тепла. Для цього треба чітко контролювати вентиляцію. Можна вентилювати приміщення, а потім його гріти, а можна просто знайти оптимальний режим вентилювання.

Крім того, важливо слідкувати за тиском в системі водопостачання. Якщо тиск зависокий, вода проливатиметься, а це — зайві перевитрати. Крім того, виникатиме сприятливе середовище для розмноження умовно-патогенної та патогенної мікрофлори. Птиця буде мокрою, брудною, що сприятиме розвитку захворювань. А щоб її підсушити, потрібно буде забезпечити посилене вентилювання приміщень і сильніше нагріти повітря.

 

— Чи вирішене на підприємстві питання економії електроенергії? 

 

— Ми активно робимо кроки в цьому напрямі. Приміщення з птицею після ста днів вирощування і до забою не обігріваємо. У нас встановлені триярусні клітки БКМ 3 та ККТ, Зукамі. Доросла птиця в клітках цілком спроможна обігрівати себе сама. У таких пташниках встановлено звичайну систему вентиляції приміщень. А от молодняк, птицю до ста днів життя, гріємо звичайними теплогенераторами.

Крім того, на ТОВ «Птахофабрика “Київська”» встановлено два котли потужністю по 1,3 тис. кВт кожний. Ці котли забезпечують теплом адміністративний корпус, яйцесховище та подають пару на лінію забою птиці. За рахунок їх встановлення вдалося скоротити витрати тепла та витрати теплоносія у фізично застарілих теплотрасах.

Для ще більшої ефективності використовуємо повністю автоматизоване обладнання з оптимізацією витрат палива.

 

— Усі спеціалісти кажуть, що у вирощуванні птиці найголовніше — це якість добового курчати. Ви погоджуєтеся із цим твердженням?

 

— Із цим важко не погодитися. Справді, від того, що було вкладено в курча в добовому віці, залежить його подальше становлення як курки-несучки. Усі огріхи чи недопрацювання обов’язково дадуть про себе знати через погану несучість, незадовільну якість яєць, прояви слабкості імунної системи та схильність птиці до захворювань різної етіології, нежиттєздатність тощо. Часто причини крихкості шкаралупи та знесення птицею дрібних яєць протягом усього періоду яйценосності, а не тільки на початку та в кінці, треба шукати в огріхах перших днів.

Я переконаний, що закладати фундамент доброї несучості треба з перших годин життя курчати, а ще краще — з перших хвилин перебування яйця у шафі інкубаторію. До інкубаторію, як правило, потрапляють відсортовані та відібрані яйця. І те, чи вилупиться з них життєздатне курча, великою мірою залежить від правильно встановлених температурних режимів, своєчасної вибірки курчат тощо.

Своїм добовим курчатам ми створюємо добротні умови перебування, адже розуміємо всю серйозність процесу. Після звільнення пташника від дорослої птиці наші працівники проводять ретельне миття та очищення приміщення, далі спеціалісти проходять пташником і уважно оглядають усі клітки, пристрої та механізми на предмет наявності неполадок тощо. Найменші несправності наші інженери одразу ж усувають. Потім виробничі приміщення дезінфікуємо. Я ніколи не покладаюся на досліди комерційних компаній щодо ефективності того чи іншого дезінфектанту або ветеринарного препарату, тому ми всі засоби перевіряємо в себе на виробництві. Приміром, купуємо кілька зразків дезінфікуючих препаратів, що їх нам пропонують компанії-виробники, й спочатку використовуємо для досліджень. Той дезінфектант, що показує кращий результат, потім застосовуємо на виробництві.

До речі, куплену птицю слід протягом місяця витримати в умовах суворого карантину. Це допоможе запобігти занесенню в господарство будь-якої інфекції.

 

— У чому особливості вирощування птиці кросу Ломан браун та Декалб вайт?

 

— Завдяки своїй невибагливості кури Ломан браун підходять для утримання як на надсучасних птахофабриках, так і на цілком звичайних. Вони швидко адаптуються до нових умов і здатні зберігати високу продуктивність у будь-якому кліматі.

Однак не слід забувати про норми розміщення птиці і створення для неї оптимальних умов, інакше кури дуже швидко припинять яйцекладку. Треба дотримуватися нормативів щодо площі посадки, відповідності фронту напування й годівлі птиці. Потрібно забезпечити добру роботу системи вентиляції — це основа для попередження розвитку респіраторних інфекцій, особливо під час вирощування молодняку, коли формуються всі системи організму птиці.

 

— Що можна назвати запорукою хорошого старту птиці?

 

— Важливим є все, починаючи від якісного молодняку, його транспортування і вивантаження у правильно підготовлений пташник до збалансованих предстартерних раціонів. Треба ретельно слідкувати, щоб птиця була здоровою та активною, щоб у неї була висока резистентність до захворювань. Для цього доведеться чимало попрацювати саме на старті.

Успіх вирощування птиці забезпечують також ретельно проведені підготовчі заходи до прибуття курчат у господарство. Перед посадкою курчат у пташник ми перевіряємо, чи підтримується в ньому рівномірно рекомендована за технологією вирощування температура повітря (35–36 °С). Також перевіряємо налаштування світлового режиму та реостати для регулювання інтенсивності ламп. Не менш важливим є контроль справності й злагодженості роботи автоматичних систем годівлі й напування з особливим акцентом на рівномірності розподілу корму й води. Обов’язково перевіряємо справність ніпелів та напувалок, регулюємо їх висоту для забезпечення безперебійної роботи та доступності для курчат.

Крім того, основою для повноцінного розвитку молодняку птиці та отримання продуктивності відповідно до генетичного потенціалу є годівля птиці. Ми балансуємо раціони за обмінною енергією, амінокислотами, сирим протеїном, кальцієм та фосфором. Для розрахунку раціонів беремо до уваги не тільки рекомендації кросу, але й враховуємо досвід господарства.

Одним із факторів, що впливають на початок яйцекладки та статевий розвиток птиці, є тривалість світлового дня та інтенсивність освітлення, які потрібно регулювати.

 

— Як багато уваги приділяють малечі в господарстві?

 

— Спеціалісти мають періодично оглядати стада починаючи з наймолодшого покоління й закінчуючи дорослим. Увага потрібна всім. Треба оперативно реагувати на сигнали дискомфорту, які подає птиця. Зокрема, швидкого втручання лікаря ветеринарної медицини потребують в’ялість та малорухливість, які часто виникають внаслідок надто високої температури всередині пташника. Відхиленням від норми є гучне пищання пташенят, що трапляється за низької температури повітря або нестачі корму. Скупчування курчат сигналізує про занадто низьку температуру повітря або наявність протягів. Якщо в деяких особин помічені клейкі клоаки, це може бути спричинене надмірною спекою чи холодом. Птиця обов’язково віддячить за догляд високою несучістю і хорошими виробничими показниками.

 

 

Віктор Хват

журнал “Наше Птахівництво”, березень 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ