Агромаркет

Напівначіпні плуги KUHN Leader і Challenger

Напівначіпні плуги KUHN Leader і Challenger

Плуг залишається головним знаряддям основного обробітку грунту, адже саме оранка:

 

• створює чисту якісну поверхню ріллі та сприятливі умови для посівного ложе, освіжає грунт та заорює рештки і насіння бур’янів; 

• збагачує грунт органікою природним і недорогим методом, активізує грунтову мікрофлору; 

• відновлює структуру грунту, забезпечуючи відмінний дренаж, аерацію та розподіл мінералів.

 

Зробивши вибір на користь плуга KUHN Ви:

 

• забезпечуєте якісну структуру грунту з ефективною заробкою і рівномірним розподілом пожнивних решток по всьому орному шару – ваша врожайність суттєво зросте; 

• отримаєте міцний агрегат з широким діапазоном регулювань та вражаючою маневреністю, різноманітною комплектацією для відповідності будь-яким умовам, мінімальними витратами палива – операційні витрати знизяться; 

• з успіхом застосуєте на практиці такі прогресивні технічні рішення, як підсилена рама, ступінчато або плавно регульована ширина захвату, гідравлічні без зупиночні або болтові запобіжники, зносостійкі робочі органи; 

• скористаєтесь перевагами надійності та довговічності, кваліфікованого навчання та якісного сервісу.

 

Із плугів KUHN виготовляє навісні, напівнавісні та причіпні моделі з кількістю корпусів від 2 до 13. Аграріям, які мають трактори потужністю від 200 к.с. до 360 к.с., ми пропонуємо напівначіпний оборотний плуг Leader від 6 до 8 корпусів однорамної конструкції, а для тракторів 240-500 к.с. плуг Challenger від 7 до 13 корпусів дворамний з двоколісним візком.

 

Для кращої адаптації до конкретних умов господарства обидва плуга мають численні модифікації. Так, Leader випускається в варіантах Multi (ширина захвату на корпус 35, 40, 45 або 50 см) та Vari (плавне регулювання ширини з кабіни трактора від 35 до 55 см), з болтовим запобіжником на відрив або гідрозахистом non-stop, з роботою трактора колесами «в борозні» або «по полю». Плуг Challenger також має модифікації з болтовими або гідравлічними запобіжниками, «в борозні» або «по полю», а також опцію для роботи плуга в причіпному варіанті з тракторами без задньої навіски. Обидва плуги можуть додатково комплектуватись котком. Розглянемо особливості цих плугів більш детально.

 

Плуг Leader (фото 1) має раму Z-подібної форми 180х180 мм з кліренсом 80 см та міжкорпусною відстанню 102 мм для вільного проходження землі і рослинних решток, розташоване збоку колесо глибини і транспортування, широкий вибір зчіпних пристроїв категорії III або IV і змінних пальців, в стандарті унікальну систему гідравлічного підйомуперевороту, послідовність якого автоматично забезпечується спеціальним блоком, систему транспортної підвіски, полиці подовженого «скандинавського» типу LP. Максимальна потужність на один корпус дорівнює 45 к.с. Завдяки конструкції зчіпки та оригінального шарнірного з’єднання досягається рекордний кут розвороту в 110° в смузі до 15 м.

На мал. 1 можна побачити тягову балку, шарніри в горизонтальній (для копіювання рельєфу) та вертикальній (для розвороту) площинах, блок узгодженого підйому-перевороту (виключає необхідність великої кількості гідророзподілювачів), новий захисний утримувач гідрошлангів, пару стояночних опор. Плавний оборот плуга забезпечується вперше двома телескопічними гідроциліндрами (мал. 2).

Вертикальність плуга регулюється без інструменту двома гвинтами з рукоятками (зліва на мал. 2). Так само просто без інструментів відбувається налаштування глибини оранки (фіксуючими прокладками-кліпсами на гідроциліндрі підйому) і ширини (зсуву вбік). Колесо транспортування / глибини має великий діаметр 1000 мм та ширину 500 мм для зменшення опору грунту з кращою прохідною здатністю (опціонально навіть 1200 мм з сільськогосподарським профілем протектору).

Завдяки Z-подібній формі рами (мал. 3) колесо максимально наближується до осі рами плуга. Тим самим одночасно усувається тертя колеса із рамою і накопичення між ними решток рослин, зменшуються відстань між колесом і останньою борозною та радіус обороту плуга.

 

Для тих господарств, в яких використовуються трактори на гусеничному ході або із спареними колесами, плуг Leader комплектується пристроєм для роботи «по полю». Контроль глибини передніх корпусів виконується додатковою парою коліс діаметром 690 мм з окремим регулюванням. Якщо ви придбаєте плуг Leader з опцією «по полю», то в разі необхідності можна легко перейти на роботу «в борозні».

 

Захист робочих органів, стійок та рами всіх плугів KUHN від надмірних навантажень, які виникають під час роботи на полях з камінням, важким чи переущільненим грунтом або які є наслідком нерівномірного, з ривками руху трактора, забезпечується одним із двох типів запобіжників: болтовими «на відрив» Т чи гідравлічними без зупиночними NSH. Відривні болтові запобіжники є винаходом KUHN. Вони розташовуються не впоперек, як традиційні «на зріз», а в напрямку руху, і тому при спрацюваннях вони не розбивають отвір та легко замінюються. 

 

Глибина оранки залишається стабільною. Не клинить болти, як при зрізанні – не ламаються стійки. Зусилля спрацювання на вістрі долота складає 4000 кГ. Таке дуже просте технічне вдосконалення надзвичайно поліпшило надійність роботи і якість оранки.

 

Плуги KUHN характеризуються також різноманіттям робочих органів: леміші, долота, полиці, грудини полиць, польові дошки, передплужники або дернозніми, ножі, в тому числі дискові, розширювачі борозни, тощо. Робочі органи є універсальними і успішно застосовуються в усіх начіпних та напівначіпних плугах KUHN.

 

Напевно, найбільш критичним (і дорогим !) для якісної, продуктивної і довготривалої роботи є полиця. KUHN комплектує плуги універсальними полицями NP, подовженими скандинавськими LP, які з нашого досвіду найкраще підходять для умов України, забезпечуючи якісне кришення і оборот пласта, вирівнювання поверхні і заорювання великої кількості пожнивних решток, стрічковими полицями VP, які є незамінними в глинистих або вологих грунтах, ромбовидними полицями RH із вип’яченою грудиною-патентом KUHN.

 

Для виготовлення полиці KUHN використовує, на відміну від багатьох інших, триплексний матеріал з шарами нерівної товщини (мал. 4). Верхній шар металу має товщину 3,3 мм і твердість 900 вікерсів, середній з м’якого сплаву – 2,3 мм, і нижній твердий – 1,5 мм. Такий триплекс збільшує період зносу полиці на 40-100% і забезпечує надійну роботу в умовах змінних динамічних навантажень. Навіть при появі тріщин від удару полиця продовжує відмінно працювати завдяки зчепленню верхнього твердого шару з середнім пластичним.

 

Висока якість і зносостійкість робочих органів плугів KUHN безпосередньо визначаються технологією їх виготовлення: на головному заводі KUHN є власне сертифіковане ливарне виробництво, з якого і починається довгий технологічний ланцюг, а пресування лемешів, долот та інших важливих органів відбувається на заводі KUHN-Huard на найбільшому у Франції (один із трьох в Європі) пресів потужністю 5500 тон. На всіх заводах KUHN ефективно працює система наскрізного контролю виробництва.

 

Всі наведені вище характеристики, особливості та переваги плугів Leader є причиною стрімкого зростання їх популярності серед аграріїв України та інших країн. Достатньо сказати, що на відкритому демопоказі напівначіпних плугів, який відбувся в листопаді минулого року в Прилуцькому р-ні Чергінівської обл., серед однорамних плугів шести найвідоміших торгових марок не було рівних саме плугу Multi-Leader 8T виробництва KUHN.

 

Напівначіпний плуг Challenger випускається вже 20 років для господарств з великим обсягом оранки, нерівними рельєфами та важкими грунтами, за наявності потужних тракторів до 500 к.с. Тому Challenger має модифікації від 7 до 13 корпусів, раму перетином 220х220 мм і товщиною 10 мм із двох частин та візком між ними (фото 2).

 

Як і Leader, плуг Challenger може комплектуватись болтовими «на відрив» або без зупиночними гідравлічними запобіжниками, пристроєм для роботи «по полю», причіпними котками. Він має блок автоматичного підйому-перевороту, унікальні шарнірні з’єднання, які дозволяють отримати рекордний кут розвороту 120°, широкий вибір робочих органів, аналогічних плугу Leader, прості налаштування, надійну конструкцію і досконалу технологію виготовлення. Challenger можна перетворити на причіпний плуг для роботи з тракторами, обладнаними лише крюком.

 

Одна лише особливість Challenger, а саме, так звана «ломана рама» із передньою та задньою частинами, надає йому безліч переваг в порівнянні з однорамним плугом і робить його найкращим плугом в світі, що підтверджується надзвичайною популярністю Challenger серед українських аграрії вже протягом 18 років.

 

Двоколісний візок сприяє вищій стійкості плуга при оранці та транспортних переїздах, більшої збалансованності під час маневрів. Колесо візка, яке рухається у борозні, забезпечує додаткову поперечну стійкість, особливо при роботі на схилах. Навіска трактора, горизонтальна частина шарніру, який з’єднує навіску з рамою плуга, візок із запатентованим шарнірним з’єднанням обох секцій рами та колесо глибини дають разом змогу копіювати рельєф поля (мал. 4). При цьому глибина оранки є рівномірною навіть при 13-ти корпусах. Значно полегшується обертання плуга, зменшуються радіус розвороту та незорані ділянки на краях поля, адже вхід / вихід із грунту у передньої та задньої частин плуга відбувається послідовно, а не одночасно, як у плугів із суцільною рамою.

 

Чим керуватися при виборі плуга? Хороший плуг має добре орати за будь-яких умов: важкий чи вологий грунт, інтенсивне використання, тощо. Тому перш за все плуг має бути якісним, міцним та надійним. Тобто плугом від KUHN! Пригадується відоме прислів’я: «Найліпший друг – мій кум, найкращий плуг – це КУН!».

 

Віктор Сич,

кандидат технічних наук

газета “АгроМаркет”, червень 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ