Овочі-Ягоди-Сад

Морози й цвіт

Морози й цвіт

Минув 2017 рік, дуже непростий для багатьох садівників України: майже у всіх регіонах на сади під час цвітіння впали приморозки. Ми вже оговталися від шоку, який охопив нас тоді. Скористаємося погідністю духу й поміркуймо, що слід зробити, аби природні катаклізми не застали нас знову зненацька.

 

Весняні приморозки квітня-травня 2017 року принесли величезні збитки садівникам не тільки в Україні, а й по цілій Європі. Як наслідок, ціни на фрукти порівняно з минулими роками стали значно вищими.

 

Від приморозків постраждало дуже багато садів у всіх регіонах України, але в межах однієї області і навіть району наслідки негоди були різними. У одних вимерзання цвіту було майже суцільним, інші зібрали пристойний урожай. Що ж захистило цвітіння у окремих садах? Витривалість мала кілька причин.

 

Умови місцевості

 

На стійкість до приморозків передусім впливало розташування саду. Чим вище над загальною місцевістю він знаходився, тим меншою була ймовірність його підмерзання. Наприклад, між містом Мостиськами і селом Твіржа відстань лише 6 км, але місто розташоване на горбистій місцевості, яка на 30 м вища над рівнем моря, ніж місцевість села. Розташовані на пагорбах сади у Мостиськах дали нормальний врожай, вродив навіть абрикос. Натомість у Твіржі сади розташовано на рівнині, й у них повністю вимерз урожай персика, абрикоса й черешні. Плодоносила груша і яблуня (Чемпіон, Пінк Леді й Джонаголди вимерзли), дали врожай слива сорту Стенлі й вишня Нефріс, у черешні вродила лише Сильвія.

 

У Твіржі було дві хвилі приморозків. Перша — у ніч 16–17 квітня під час цвітіння персика, тоді температура опускалася до –5,5 °C, друга — уночі 9–10 травня під час цвітіння яблуні, із мінімальною температурою –3,5 °C. За допомогою спеціальних обприскувань у Твіржі вдалося зберегти цвіт персика, абрикоса та черешні, але друга хвиля приморозків надолужила те, що не вдалося першій. Сам собою напрошується висновок: квіти витриваліші, ніж зав’язі.

 

Типи приморозків

 

Причини приморозків і спосіб їх поширення різняться. Виділяють два основних типи — радіаційні та адвективні, іноді приморозок може бути змішаного типу.

 

Радіаційні приморозки виникають у перехідні сезони (зима-весна, літо-осінь) і формуються під впливом інтенсивного охолодження земної поверхні. Для утворення радіаційних необхідно, щоб встановилася безхмарна й безвітряна погода. Хмарність і вітер перешкоджають виникненню приморозків. Радіаційні приморозки нетривалі й охоплюють невеликі території. На радіаційні приморозки може впливати також і структура ґрунту. Чим менша його теплоємність і теплопровідність, тим сильнішими будуть приморозки: на піщаних і супіщаних ґрунтах сади будуть більше піддаватися приморозкам, ніж на чорноземах і глинистих ділянках.

 

Адвективні приморозки триваліші й охоплюють більші площі. Унаслідок вторгнення холодного повітря від контакту з ним охолоджується й ґрунт. У цьому випадку температура повітря та ґрунту майже не відрізняються. Такі приморозки можуть тривати 4–5 днів і не залежать від умов місцевості.

 

Чи є надія?

 

Які є способи запобігти наслідкам приморозків? Що із цього вже доступне в Україні, а що — лише у розвиненій садівничій Європі чи світі? Найперше, що спадає на думку більшості моїх українських колег, — це задимлення. Інших методів у нас не вивчено, й ми про них досконало не знаємо. Хоча вони є. Садівництво у нас розвивається швидкими темпами, кліматичні зміни цьому ніби й допомагають, але у своїй зоні ми завжди будемо стикатися із некорисними для садів явищами природи. Це й сильні морози із вітром взимку, й приморозки навесні, й посухи та град влітку. Проти сильних зимових морозів ми безсилі.

 

Проти граду дуже ефективно допомагають протиградові сітки, в разі посухи рятують різні способи зрошення. Лишаються приморозки. Чи можна їм зарадити? Зрозуміло, що коли температура опускається до –7…–9 °C, нічого не вдієш. Та за невеликих мінусових температур ми можемо дати собі раду. Що ж потрібно робити? Найперше — пам’ятати, що здорове дерево значно легше переносить негативний вплив приморозків. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ