Овочі-Ягоди-Сад

Що керує черешнею?

Що керує черешнею?

За обсягами виробництва черешні Україна десята у світі. Щоб піднятися вище, достатньо закласти інтенсивні високоврожайні сади, адже в лідерів рейтингу надзвичайно мала врожайність культури.

  

У найближчі 10 років світовий ринок свіжої черешні продовжуватиме зростати, як і протягом попереднього десятиліття. Причиною є готовність споживачів купувати більше свіжих плодів, збільшиться і їх здатність купувати. Аби краще зрозуміти, якими є перспективи України на шляху виробництва плодів черешні, поговорімо про світові тенденції детальніше.

 

Ринкові позиції

 

Останні 10 років виробництво черешні у світі зростає. Якщо 2007 року, за даними FAO, врожай культури становив 1990,9 тис. тонн, то 2016-го він сягнув 2318 тис. тонн. Це сталося унаслідок розширення площ вирощування черешні, а от середня врожайність насаджень майже не змінилася (52,6 ц/га у 2007 р. проти 52,7 ц/га у 2016 р.). Збільшення чи зменшення показника, які траплялися протягом десятиріччя (рис. 1), зумовлювалися сприятливими чи, навпаки, шкідливими для визрівання врожаю погодними умовами.

 
Рис. 1. Динаміка світового виробництва черешні, дані FAO

 

Протягом десятиріччя у списку десяти найбільших виробників черешні переважно одні й ті самі країни. Лідером є Туреччина — майже 600 тис. тонн у 2016 році, США — на другому місці й майже вдвічі поступаються Туреччині обсягами врожаїв. Україна щороку збирає скромні 60–75 тис. тонн плодів черешні, але й цього достатньо, щоб замикати десятку основних країн-виробників (рис. 2).

 
Рис. 2. Десятка країн із найбільшим виробництвом плодів черешні

 

У країн — лідерів черешневого виробництва цікава ситуація з урожайністю культури. Понад 10 т/га збирають лише у Румунії (8-ме місце у рейтингу). При цьому у Словенії, яка за обсягами виробництва не належить до десятки лідерів, урожайність садів черешні 2016-го року сягала 34 т/га (рис. 3), що майже втричі більше, ніж у Румунії, не кажучи вже про інших потужних гравців ринку.

 

На світовому експортному ринку в останні п’ять років (2012–2016) на 150 тис. тонн зросли обсяги поставок. У 2016 році найбільшим експортером стала Чилі, яка продала на світовому ринку майже 120 тис. тонн плодів. А ось Туреччина, яка є найбільшим виробником черешні, зі своїми 80 тис. тонн лише на третьому місці у світовому рейтингу експортерів. Щодо покупців, то 2016 року у ЄС найбільшим імпортером стала Німеччина, придбавши майже 45 тис. тонн продукції (рис. 4 а; б; в).

 
Рис. 3. Країни — лідери за врожайністю садів черешні, ц/га

 

Виробництво-2017

 

У своєму останньому звіті (вересень 2017 року) міністерство сільського господарства США — USDA на 3%, до 3,1 млн тонн знизило оцінку світового валового збору плодів вишні й черешні. Це зумовлено ушкодженням через несприятливі погодні умови врожаю у ЄС та Туреччині. Проте експерти USDA збільшили прогноз експорту продукції — на 10%, до 400 тис. тонн. Очікувалося, що це буде за рахунок зростання поставок із Чилі та США.

 

Урожай вишні й черешні у США оцінили на рівні 495 тис. тонн. Прогноз експорту збільшили на 45%, до 110 тис. тонн — ішлося про можливе нарощення поставок на всі провідні ринки збуту, зокрема, в Канаду та Китай.

 
 

У Європейському Союзі оцінку врожаю вишні й черешні знижено на 21% — до 576 тис. тонн, що зумовлено заморозками, які у квітні-травні 2017 року впали на більшість регіонів вирощування культури. Валовий збір черешні у Туреччині оцінили на рівні 500 тис. тонн, що майже на 100 тис. тонн менше, ніж 2016-го року. Літні дощі та град завадили там якісно зібрати увесь врожай та пошкодили частину плодів. Через зниження якості плодів експерти прогнозували значне зниження обсягів експорту турецької продукції — до 60 тис. тонн (–25% попередньої оцінки).

 
 

У Чилі оцінка врожаю-2017 збільшена на 8 тис. тонн, до 124 тис. Прогноз експорту вишні й черешні підвищено на 10%, до 105 тис. тонн — очікується зростання поставок чилійської продукції на китайський ринок.

 

Україна

 

Українських виробників плодово-ягідної продукції 2017 рік випробовував на міцність. У черешні обсяг урожаю знизили весняні приморозки, а якість — літні дощі та град. Негода ширилася територією країни плямами, навіть у межах одного району погодні умови в садах могли різнитися. Загалом обсяг урожаю черешні 2017 року експерти оцінили на рівні 50 тис. тонн. Оптимізму додав експорт, який зріс завдяки виходу на нові ринки. За дев’ять місяців 2017 року український експорт черешні більш ніж вдвічі перевищив показники попереднього сезону — 3,6 тис. тонн у 2017 році проти 1,6 тис. тонн за відповідний період 2016-го. Значно змінилася й географія експорту. Якщо до 2015 року основними ринками збуту черешні були Росія та Білорусь, то 2017-го до Білорусі відправили 57% загального обсягу, решта була експортована до Молдови, Великої Британії, Німеччини, Польщі та Гонконгу.

 

Утім, для значного збільшення обсягів експорту черешні українським виробникам слід подбати про належний рівень передпродажної підготовки — про сортування, зберігання та охолодження плодів. Це важливо, бо експортований товар має витримати тривалу дорогу та перебування на складах перед реалізацією.

 

Очікування

 

Очікується подальше зростання обсягів світової торгівлі свіжими фруктами. Це відбуватиметься за рахунок збільшення купівельної спроможності споживачів. Попит на плоди черешні ростиме у країнах Азіатсько-Тихоокеанського регіону, особливо в Китаї. Прогнозується посилення конкуренції на світовому ринку черешні за рахунок виходу нових гравців. Майже незмінною залишиться ситуація із каналами збуту — роздрібні мережі й надалі будуть основними покупцями плодової продукції. Саме через це експортери мають орієнтуватися на їх вимоги щодо якості самих плодів та їх передпродажної підготовки.

 

 

Аліна Стьожка, Асоціація «Укрсадпром»

журнал “Садівництво по-українськи”, лютий 2018 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».  

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ