Овочі-Ягоди-Сад

Здоров’я саду

Здоров’я саду

 

Погіршення стану довкілля в Україні має ряд причин, одна з яких — безсистемне застосування в рослинництві хімічних пестицидів та мінеральних добрив. Як зменшити хімічне навантаження на агроценоз? Підхід має бути науковим.

 

Плодовий сад — особливий багаторічний біоценоз, у якому поряд з культурними рослинами співіснує чимало представників корисної та шкідливої фауни й мікрофлори. Відсутність плодозміни (монокультура) провокує накопичення в саду інфекційного начала та ріст популяції шкідників, а помилки у системі хімічного захисту дорого коштують, адже їх наслідком стає стійкість шкідливих організмів до хімічних пестицидів.

 

Саме тому сучасне садівництво поступово переходить на екологічно безпечніші технології. Ідеться, зокрема, й про отримання високих урожаїв без застосування хімічних пестицидів — виробництво органічної плодової продукції у промислових насадженнях. Актуальним є й виробництво плодів із мінімальним пестицидним навантаженням, із застосуванням інтегрованої системи захисту, коли у саду поряд із хімічними пестицидами застосовують високотехнологічні біозасоби.

 

Застосування біопрепаратів несе низку суттєвих переваг. Передусім більшість із них нешкідливі для корисної ентомофауни та не накопичуються у плодах, зокрема, й завдяки здатності швидко розкладатися. Біопрепарати, внесені в ґрунт, стимулюють у культурних рослин ростові процеси та утворення коренів, а саме ґрунтове середовище насичується антагоністами до збудників хвороб. Суттєвим є й те, що у біозасобів нижча, ніж у хімічних пестицидів, ціна. >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

 

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ