Агромаркет

Механіка доброго врожаю

Механіка доброго врожаю

У господарстві, де однаково турбуються і про врожай, і про збереження родючості землі для наступних поколінь, ставлення до землеробства особливе. Тут не можуть дозволити собі неякісної сівби й не надто покладаються на хімію, бо кожен погожий день — на вагу золота. ФГ «Романцівське» Верхньо-Дніпровського району Дніпропетровської області господарює застосовуючи перший в Україні механічний посівний комплекс ESPRO М 4000 C.  

 

Шукали надійну техніку  

 

Іван Романець

Як розповідає засновник і головний агроном фермерського господарства Іван Романець, посівний комплекс ESPRO М 4000 з’явився у «Романцівському» після посівної 2018-го — занадто стрімкої та стислої у строках. Саме тоді приказка «Один день рік годує» стала як ніколи актуальною (бо ж усі пам’ятають якою довгоочікуваною та швидкоплинною була цьогорічна весна). До того ж усі наявні в технопарку вітчизняні зернові сівалки щораз «сипалися» й загрожували зірвати посівну. Так і назріло рішення — шукати надійну техніку іноземного виробництва.  

 

«Я відразу сказав, що хочу таку машину, яка була б чистою механікою, бо за свій багаторічний досвід в аграрній галузі мені довелося чимало попрацювати і з пневматикою, і гідравлікою, але, як на мене, не роблять вони того, що робить чиста механіка», — розповідає Іван Олександрович. Тож спочатку зародилася сама ідея пошуку механічної сівалки для зерна та ріпаку, а вже потім видалася можливість побачити об’єкт пошуку. — «КУН-Україна» саме проводив День поля в сусідньому районі. Після того як сівалку побачили в роботі, зробити вибір стало набагато легше. А привабливі умови фінансування від компанії «Техноторг» стали вирішальним аргументом.  

 

Точність — понад усе 

 

На момент нашого спілкування в «Романцівському» вже посіяли ріпак і розпочали сівбу озимої пшениці. Звісно ж, «повної обкатки» агрегат ще не отримав, але попередня оцінка господарства позитивна. 

 

– Маючи великий досвід роботи не лише агрономічної, а й керівної, хочу сказати, що сам Бог велів у господарстві мати таку сівалку», — зауважує Іван Романець і додає, що точнішої й надійнішої за механічну сівалку він у своїй виробничій практиці не зустрічав. Мовляв, пневматика — це добре, але вона не завжди дає таку точність, як механіка. А тут, за словами господаря, що налаштував — те й отримав. Він переконаний: в агрономічній справі точність має бути вищою за будь-які інші чинники. Зокрема, крайні та середні сошники повинні класти однакову кількість посівного матеріалу, щоб у результаті вдалося отримати рівномірний травостій. 

 

«Порахували ми, що на пшениці має бути 5,6 млн зернин на гектар. Вирішили, що сіємо на глибину чотири сантиметри», — каже господар. І додає, що з новим агрегатом реалізували ці завдання. 

 

Посіви вищої якості 

 

Так само позитивно в «Романцівському» оцінюють роботу ESPRO М 4000 C під час сівби ріпаку — сівалка точно витримує глибину та якісно дозує це дрібне насіння. Перші сходи ріпаку вже показалися, і стає зрозумілим, що якість посівів буде значно вищою, ніж торік за сівби вітчизняним агрегатом. 

 

Та не тільки безпосереднє укладання насіння має значення: велика перевага ESPRO М 4000 C — це внесення мінеральних добрив у міжряддя на глибину, що більша ніж закладка посівного матеріалу. Такий підхід дає можливість ростку вчасно отримати поштовх для росту й вижити за несприятливих погодних умов. Навіть у доволі вологих умовах цього року випробували нову сівалку, хоча спочатку сумнівалися, чи впорається вона, — результат порадував. «Подивіться, яке посівне ложе зробила. Земля, як клей, а вона її утрамбувала, зерно поклала, а зверху зробила розпушений мульчувальний шар», — зауважує Іван Романець. Досвідчений агроном наголошує на важливості вчасного та якісного прикочування рядка з насінням й одночасного розпушування міжрядь, що втягуватимуть майбутню вологу. Посівний комплекс ESPRO із цими завданнями успішно впорався. 

 
 

 

Особливості, що стали перевагами 

 

У чому ж особливості й переваги ESPRO М 4000 C? Ця механічна сівалка має елементи класичного посівного комплексу та низку переваг перед пневматичними сівалками. Вона забезпечує однакову висоту падіння насіння, унеможливлює травмування зерна й у результаті дає рівномірні посіви.  

 

Універсальність  

 

• Сівалка призначена для сівби всіх культур — норма висіву становить від 1,5 до 450 кг на гектар.  

 

Точність 

 

• Запатентована розробка KUHN — дозувальна котушка Helica чудово витримує встановлені норми висіву. 

 

Копіювання рельєфу 

 

• Унікальна запатентована система амортизації копіювання рельєфу за допомогою поліуретанових стрижнів Crossflex. 

 

Ґрунтообробіток + сівба за один прохід 

 

• У передній частині сівалки — дві батареї дисків, що виконують функцію дискової борони. Завдяки цій особливості сівалку можна використовувати за мінімального обробітку ґрунту. 

 

Якісний висів 

 

• Espro оснащена V-подібними сошниками для висіву, розташованими зі зміщенням 41 мм. Це рішення забезпечує легке проникнення в ґрунт, стабільний хід і простішу експлуатацію. 

 

Завдяки V-подібним сошникам вектор падіння зерна спрямований до точки розкриття борозни. Завдяки цьому забезпечується стабільна глибина висіву й хороший контакт насіння з підготовленим ложем.  

 

Механічні посівні комплекси від KUHN — поки що рідкість на українських полях. Утім, Іван Романець із ФГ «Романцівське» з радістю рекомендує такі агрегати своїм друзям і сусідам. 

 

 

газета “АгроМаркет”, грудень 2018 року

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ