Техніка

Машини для молочної ферми

Машини для молочної ферми

На Молочному Конгресі 2019, який відбувався 5–6 березня у Києві, компанія JCB представила модельний ряд техніки для ферм.

Компанія «Агріматко Україна» та два інших дилери техніки JCB демонстрували українським фермерам машини, що можуть значно полегшити їх працю, зменшити виробничі витрати й покращити якість і ефективність виконання технологічних операцій.

Найбільшого поширення серед українських фермерів отримали телескопічні навантажувачі JCB, якім належить понад 40% ринку. Наразі виробник і далі нарощує свою частку у цьому сегменті, а також активно просуває інші машини. Це універсальний трактор Fastrac, фронтальний навантажувач і компактний навантажувач із бортовим поворотом. Усі чотири машини викликають чималий інтерес в аграріїв своєю технологічністю, надійністю та невисокою вартістю на вторинному ринку.

Телескопічний навантажувач

Ще одна універсальна машина — це телескопічний навантажувач, який здатен виконувати безліч завдань — від вантаження зерна й закінчуючи буртуванням. Представлена модель 536.60 може піднімати 3,6 т, а максимальний виліт стріли — 6 м. Навантажувач обладнано 100-сильним двигуном JCB 444, який відповідає нормам Tier 2. Це означає, що машина не така вибаглива до якості палива, дешевша в ремонті й обслуговуванні. Враховуючи, що виробництво навантажувача повністю сконцентровано на одному заводі, всі компоненти (двигун, мости, гідравлічна система тощо) конт­ролюються в повному обсязі, що гарантує найвищий рівень якості.

Коробка передач PowerShift дає змогу перемикати передачі під навантаженням, що забезпечує продуктивність навантажувача в різних умовах. На деяких моделях може бути встановлена система блокування гідротрансформатора, завдяки чому можна отримати пряму передачу крутного моменту від двигуна до коліс. Таким чином, зменшуються втрати потужності й під час руху по дорогах можна витрачати менше палива.

Каретка Q-Fit, до якої чіпляється робоче обладнання, є однією з найбільших на ринку і має ширину 1,2 м і висоту 0,6 м. Перевага таких розмірів у тому, що можна зменшити вагу ковша або іншого обладнання й тим самим збільшити корисне навантаження. Тобто якщо порівнювати з іншими виробниками, на максимальному вильоті стрілі 6 м корисне навантаження у JCB буде на 100 кг більше. Крім того, через таку геометрію зношення і деформації зчіпного механізму значно зменшуються, тому під’єднання того самого ковша, вил або іншого обладнання не спричинить труднощі за будь-якого віку (напрацювання) навантажувача.

Телескопічна стріла не змащується солідолом або іншими схожими мастилами. На неї наносять спеціальний спрей Waxoil, який можна назвати сухим змащенням. Взагалі це не мастило, а речовина, що захищає метал від корозії й одночасно робить його поверхню слизькою, що, у свою чергу, зменшує зношення накладок. Завдяки такому підходу всередині стріли не накопичується бруд, солома, сухе листя тощо, й під час виконання сервісних робіт доступ до обладнання завжди легкий.

 

Фронтальний навантажувач

У назві моделі навантажувача 434 S остання літера означає збільшену продуктивність. Тут встановлено потужніший двигун, ніж на інших машинах такої самої вагової категорії (16 т). Зазвичай такі навантажувачі інших виробників оснащують моторами потужністю 150–175 к. с., тоді як представлена машина має 230 к. с.

Фронтальний навантажувач JCB може працювати на крутіших схилах: під час силосування це дає безперечну перевагу. Крутіші схили означають менше втрат і кращу якість ущільнення та зберігання. Повний привід із диференціалами підвищеного тертя (LSD), перерозподіл крутного моменту становить 30%. Це дає змогу заїжджати на крутіші схили, запобігає прокручуванню коліс по силосній масі, що, у свою чергу, зберігає структуру шарів і забезпечує рівномірність ущільнення.

Циліндри підіймання стріли розміщено в площині важелів і не заважають оператору добре бачити простір перед собою. Складені вила для силосу мають об’єм 4 м³ і 8 м³ — розкладені. Це приблизно об’єм кузова невеликої вантажівки, і навантажувач за один підхід увесь цей обсяг силосної маси забирає й розподіляє по силосній ямі шаром у 12–15 см. Така товща шару відповідає оптимальним умовам ущільнення саме для машини масою 16 т і відповідною площею контакту шин 750/65. Розтрушування виконується за допомогою системи вібрації високопродуктивної гідравлічної системи з пропорційним керуванням — вона допомагає оператору рівномірно розподіляти масу без зайвих зусиль.

 

Навантажувач із бортовим поворотом

Ще один універсальний помічник — навантажувач із бортовим поворотом. Він може виконувати безліч операцій — підгортати корми, вигортати гній і навіть виконувати роботу телескопічного навантажувача, коли той зайнятий або обслуговується. Наприклад, завантажити той самий кормозмішувач ця машина може без проблем, хоча розраховувати на неї, як на повноцінну заміну телескопічному навантажувачу, все ж не варто. Не та потужність, не та вантажність й інші характеристики. Проте для цієї машини існує близько 40 зразків навісного обладнання. Додаткові гідролінії забезпечують роботу активного обладнання.

Стріла має довічну гарантію на 20% більше металу  незважаючи на те, що вона складається з одного важеля. А це досить зручно, тому що двоважільні стріли в машинах інших виробників суттєво закривають боковий огляд, коли підіймаються на висоту 30–40 см. Повноцінний боковий вхід у кабіну значно полегшує роботу оператора й робить її безпечнішою. Оператору не потрібно лізти всередину через переднє вікно, чіплятися за брудний ківш і створювати болото в кабіні. Всередині абсолютно нормально може розміститися людина будь-яких габаритів. Керування навантажувачем здійснюється двома джойстиками.

Вантажність представленої моделі — 1,3 т, максимальний об’єм ковша — 0,42 м³. Двигун класу Tier 2 потужністю 55 к. с. встановлено в задній частині машини, доступ до нього здійснюється через широкі дверцята. До речі, всі фільтри, щупи та крани є в прямому доступі, тому сервісні операції не спричинять труднощів.

Радіатори мають збільшені чарунки, щоб уникнути забивання рослинними рештками й брудом. Таким чином вони краще продуваються, і процес охолодження відбувається ефективніше.

Коментарі

 

Олександр Мярковський,

керівник відділу продажів сільгосптехніки ПрАТ «Агріматко Україна»

 

— Для українських виробників молока ми сьогодні пропонуємо лінійку техніки, що може суттєво покращити ситуацію на господарствах і фермах. Машини JCB виділяються технологічністю, економічністю та високим рівнем надійності. Іншими словами ми пропонуємо інструменти, за допомогою яких багато виробничих питань спрощуються і виконуються швидше та дешевше. Представлені три різних навантажувачі є універсальними машинами, і для них пропонується велика кількість змінного знаряддя. Трактор Fastrac також є незамінним помічником як у польових роботах, так і в транспортних. Завдяки технічним особливостям цієї машини аграрії зможуть бути ефективнішими через збільшення продуктивності та зменшенню поточних витрат.

   

Микола Рак,
власник ФГ «РОМ», Черкаська обл.

— У нашому господарстві всі роботи виконуємо власними силами, бо нам невигідно залучати найману техніку. Відповідно, потреба в телескопічному навантажувачі назріла давно, і торік ми придбали модель JCB 531-70. Це — незамінний помічник, оскільки крім навантаження насіння й добрив машина активно працює на збиранні врожаю та сушінні зерна. В господарстві працює власна сушарка, і саме тут навантажувач нас сильно виручає. Можу впевнено сказати, що він замінив 10–12 працівників, яких сьогодні важко винайняти і ще важче проконтролювати їх роботу. Навантажувач бере участь не лише у сільськогосподарських роботах, а й залучається до будівельних процесів і розчистки територій від снігу.

Відтоді коли машину привезли на базу господарства, вона працює практично без вихідних. З моменту придбання напрацювання становить близько 1000 мотогодин. За весь час жодних нарікань на технічний стан у нас не виникало. Тільки одна проблема — відсутність спеціального місця для кріплення номерного знака — змушені були зробити кріплення власними силами. В кабіні доволі тихо, незважаючи на те, що моторний відсік розташовано буквально поруч з оператором. Температура підтримується комфортна як улітку, так і в холодну пору.

Чому зупинили свій вибір саме на бренді JCB? Це — всесвітньо відомий виробник, його техніка одна з найбільш надійних і витривалих. А ми для себе зробили за правило купувати тільки машини найвищої якості, і це не просто високі слова. Наприклад, у нас працюють нові комбайни Claas Lexion, також нещодавно придбали дві вантажівки Mercedes Axor, які перевозять зерна. Інша техніка також купується з урахуванням рівня її надійності та ресурсу. Тож обрати навантажувач було справою техніки, й окрім JCB інших виробників практично не розглядали.

Петро Поліщук,
власник ФГ «Лан-П», Вінницька обл.

— Я придбав телескопічного навантажувача JCB два роки тому й досі не можу натішитися. Якщо раніше із завантаженням зерна була купа клопоту — як із технікою, так із людьми, то тепер проблем взагалі немає. Наприклад, люди — на завантаження потрібно зібрати людей, а якщо машини приїздять уночі, то це вже є проблемою. Щонайменше чотирьох людей потрібно було витягати з ліжка. Нині один оператор легко робить цю роботу. Висоти стріли вистачає для будь-яких робіт: завантаження зерна, добрив, насіння, будівельних робіт. Узимку сніг прибираємо, і робити це вдається значно швидше й точніше, ніж звичайним трактором із відвалом. Хочу придбати ще одного навантажувача, тому що не встигаємо одночасно працювати і в полі під час посівної, і на території господарства. За два роки навантажувач напрацював 1500 мотогодин, і за весь цей час жодних технічних проблем не виникало. Обслуговування виконує дилер, і хоча це вартує дорожче, я маю гарантію, що навантажувач буде й надалі працювати без проблем. Дехто з моїх сусідів-фермерів купили навантажувачі інших виробників, проте висловлюють думку що поспішили, й краще було б придбати «телескопа» JCB через його надійність і продуктивність».

Володимир Огійчук

журнал “The Ukrainian Farmer”, квітень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ