Техніка

Майстер точного обробітку

Майстер точного обробітку

Коли в СФГ ПП «Межирічка», що на Житомирщині, постало питання обробітку ґрунту після ранніх зернових, знадобився агрегат, що може точно витримувати завдану глибину та забезпечувати рівність посівного ложа для наступного висіву озимих і ярих культур.

 

Підприємство СФГ ПП «Межирічка» має в обробітку 2500 га ріллі та 500 га луків для випасу ВРХ. Основними культурами є озима пшениця, ячмінь, овес, горох, а нещодавно додалися кукурудза та соя. Оскільки частка озимини доволі значна, у другій половині літа та на початку осені потрібно виконувати великий обсяг робіт з обробітку ґрунту. Враховуючи, що у цю пору року відчувається значний дефіцит вологи, відразу ставилося завдання, щоб знаряддя, яке працюватиме, мало великий запас міцності й, крім того, чітко дотримувалося встановлених параметрів обробітку. Власник підприємства Микола Бойченко зазначив, що за поверхневого обробітку влітку це забезпечує конденсацію атмосферної вологи на невеликій глибині в нічний час, коли температура повітря знижується. Після тривалих роздумів було вирішено придбати для цих робіт дисковий лущильник Qualidisc шириною захвату 3,5 м виробництва компанії Kverneland.

Цей агрегат має кілька характерних рис, що виділяють його серед схожих продуктів інших виробників: стійки на кожен диск, що значно зменшує ризики забивання під час роботи у вологих умовах. Гумові демфери на кріпленнях стійки створюють ефект вібрації, а спеціальні виступи на кріпленнях запобігають прокручуванню стійки  при зіткненні з перешкодою, що дає можливість працювати у тяжких умовах і дотримуватись агрономічних термінів при проведенні польових робіт.

Товщина дисків — 6 мм, їх діаметр 600 мм, од­нак найважливішою характеристикою є їх твер­дість, що становить 58 за Роквелом. Це найкращий показник на ринку по міцності диску, що забезпечує високий ресурс роботи агрегата. І це підтвердилось на практиці — власник господарства розповів, що дисковий агрегат обробив близько  2000 га, а зношення дисків мінімальне. 

Відмінний результат, враховуючи, що в данному регіоні, грунт піщаний та має високу абразивність.

«До того ж, — розповідає Микола Петрович, при подальшому стиранні дисків ми можемо зміщювати батареї для досягнення перекриття під час переходу першого та другого ряду дисків, це знову ж таки ресурс використання.

Це робиться доволі просто — на кожній батареї є гвинтовий вузол регулювання, біля якого розташована табличка з розмірами діаметра диска та позицією регулювального механізму. Оператору треба тільки взяти ключ і витратити 10 хвилин на коригування положення батарей».

Важкий і потужний прикочуючий коток (220 кг/м2), виконує функцію зворотнього ущільнення, регулює комковатість ґрунту (для збереження вологи або предпосівної підговки), контролює витримку глибини обробітку.    

За словами Миколи Бойченка, за весь період експлуатації жодних технічних проблем не виникало. Агрегат працював надійно й відповідно до зношення дисків потребував тільки коригування положення батарей. Сподобалася висока точність обробітку, оскільки в різних умовах доводилося працювати і на 3, і на 5, і на всі 15 см. І щоразу результат відповідав очікуванням. Перекриття зон обробітку забезпечувало рівність посівного ложа, тому висів озимих культур пройшов вдало. Дружні сходи тільки підтвердили високу якість підготовки полів.

Коментар

 

Анатолій Пашківський,
заступник директора ПП «Світоч Плюс» 
(Вінницька обл.)

«У нас 6-метровий дисковий агрегат Qualidisc працює з минулого року, і за цей час обробив близько 1000 га. Він агрегатується з трактором Case Puma 210, його потужності як раз вистачає. Коли обирали агрегат, розглядали ще дві «кандидатури»: привозили їх до нас на поле, запускали в роботу й дивилися на результат. З них тільки Qualidisc нормально працював на глибині 3 см, а це важливо для післяжнивного обробітку та знищення падалиці. Гайки на стійках дисків сховано, тому рослинні рештки не забивають вільний простір. Коток працює найкраще, і навіть у вологих умовах не утворює нових грудок. Для механізаторів цей агрегат також зручніший, бо весь комплект кліпсів для регулювання глибини обробітку розміщено на циліндрах, і для тих, якими не користуються, не потрібно шукати додаткове місце для зберігання. Минулого року за допомогою Qualidisc обробили майже всі поля, готували площу під сівбу озимої пшениці після соняшнику. Двох проходів виявилося достатньо для створення «картинки». Цієї весни залучатимемо агрегат і на передпосівному обробітку. Підсумовуючи, можу сказати, що ми повністю задоволені придбанням».

Владислав Олійник

журнал “The Ukrainian Farmer”, квітень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ