Агрономія

Ключові елементи захисту посівів соняшнику

Ключові елементи захисту посівів соняшнику
 
 

Соняшник — це одна з найважливіших сільськогосподарських культур в Україні, і для досягнення максимального рівня її врожайності аграрії прикладають масу зусиль. До комплексу заходів з догляду за посівами соняшнику входить підготовка ґрунту, внесення макро- й мікродобрив, закупівля якісного посівного матеріалу та безліч інших робіт. До того ж треба враховувати ще один важливий аспект технології вирощування — захист від інших біологічних видів, які всіляко заважають культурі повноцінно розвиватися.

Для системної боротьби з бур’янами на посівах соняшнику компанія «Август-Україна» пропонує два варіанти захисту рослин: класичну технологію з використанням ґрунтових препаратів Гайтан, КЕ або Мілонга, СЕ і технологію Clearfield, що застосовується під час вегетації, та передбачає застосування комплексу препаратів Грейд Про (у складі Грейдер, РК, Парадокс, РК і ПАР Ад’ю, Р).

Вибір конкретної технології залежить в першу чергу від стану поля, культури-попередника та видового складу бур’янів.

На практиці найсприятливішим для розвитку рослин є застосування ґрунтових (базових) гербіцидів. У критичні періоди розвитку рослин — фазу сходу, коли рослини соняшнику переходять на своє коріння, — ґрунтові препарати знешкоджують бур’яни й допомагають рослині уникнути дефіциту елементів живлення та води. В портфоліо компанії «Август-Україна» є оптимальне рішення для таких цілей — препарат Мілонга, СЕ.

Мілонга, СЕ — це надійний двокомпонентний селективний гербіцид ґрунтової дії для комплексного контролю широкого спектра однорічних злакових і дводольних бур’янів.

 
 

Діючі речовини, що входять до складу препарату, спрямовані на різні об’єкти: S-металохлор має високу ефективність по злакових бур’янах і частково по дводольних, а тербутилазин, навпаки, відмінно знешкоджує дводольні бур’яни й частково ефективний по злакових. У суміші речовини мають синергічну дію, що дозволяє контролювати понад 90 видів бур’янів, серед яких амброзія полинолиста, види щириці, гірчиця польова, зірочник середній, лобода біла, види жабрію, редька дика, просо куряче, види мишіїв, види пальчатки й багато інших.

 

Для досягнення максимального ефекту рекомендується проводити змішування препарату з ґрунтом, що досягається або шляхом унесення під передпосівну культивацію, або боронуванням посівів легкими боронами після внесення. Важливо дотримуватися оптимальної норми витрати робочого розчину: не рекомендується знижувати кількість робочої рідини. За внесення 300 л робочого розчину на 1 га на 1 кв. метр потрапить усього 30 мл.

Альтернативним варіантом захисту соняшнику в товарних посівах є технологія із застосуванням страхових гербіцидів класу імідазолінонів і гібридів, стійких до цього класу гербіцидів. «Август-Україна» пропонує для цього комплекс препаратів Грейдер, РК (імазапір, 250 г/л), Парадокс, РК (імазамокс, 120 г/л) і ПАР Адью, Р (етоксілат ізодецилового спирту, 900 г/л). Така комбінація забезпечує широкий контроль бур’янів. Так, Грейдер, РК максимально контролює дводольні, зокрема, проблемні: амброзію полинолисту, лободу білу, лопух звичайний, осот польовий й інші. Парадокс, РК відмінно захищає від злакових бур’янів, частково дводольних, а максимально ефективний у боротьбі з вовчком.

Для захисту посівів від комплексу шкідників листкового апарату, зокрема видів попелиці, шипоноски, метеликів й інших, рекомендуємо трикомпонентний інсектицид Борей Нео, КС (імідаклоприд, 100 г/л + клотіанідин, 50 г/л + альфа-циперметрин, 125 г/л). Шкідників із класу лускокрилих рекомендуємо контролювати до 3-го віку личинки-гусені. Препарат працює водночас контактно й системно, що забезпечує повний захист посівів на період до 25 днів.

Ще одним напрямом у захисті майбутнього врожаю є застосування листкових фунгіцидів. Двокомпонентний фунгіцид Ракурс, КС, до складу якого входять дві діючі речовини — ципроконазол і епоксиконазол, є відмінним захистом від листостеблових захворювань: фомопсису, фомозу, септоріозу, альтернаріозу, видів іржі й ін. Для отримання максимального ефекту рекомендуємо проводити обробку на початкових стадіях розвитку захворювань, а саме за появи перших ознак. За застосування максимальних норм препарату на гектар період захисної дії може становити до 4 тижнів.

 
 

Потужний системний фунгіцид Спіріт, КС уже кілька років показує високу ефективність по багатьох захворюваннях соняшнику, зокрема й пероноспорозу, в період вегетації. Завдяки азоксистробіну як профілактика й епоксиконазолу, як тривалого системного триазолу рослини забезпечені захистом від хвороб протягом до чотирьох тижнів із моменту обробки. Унікальна комбінація діючих речовин поєднує лікувальну, викорінювальну, профілактичну й тривалу залишкову дію.

Також цього року очікуємо розширення реєстрації на соняшник препарату Колосаль Про, МЕ (тебуконазол, 200 г/л + пропіконазол, 300 г/л).

І вже в кінці вегетаційного періоду, коли погодні чинники та стан посіву потребує зібрати соняшник у стислі строки, до системи захисту додають десикант від «Август-Україна» під торговою маркою Сквар, РК. До складу препарату входить дикват, 150 г/л (у перерахунку на дикват-іон), що висушує рослини вже через 5–7 днів після обробки. Десикацію потрібно проводити у фазу побуріння кошиків у вечірній час або в похмуру погоду з витратою робочої рідини до 300 л/га, тому що препарат працює тільки контактно.

Тому пропонуємо застосовувати високоякісні та перевірені часом препарати компанії «Август-Україна» на своїх ланах для отримання високих і стабільних урожаїв «квітки сонця» — соняшнику.

журнал “The Ukrainian Farmer”, квітень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ