Тваринництво

Магній в годівлі птиці

Магній в годівлі птиці

Додаткове введення в раціони сільгоспптиці магнію може негативно впливати на показники продуктивності бройлерів і несучок, порушуючи нормальну мінералізацію кісткової тканини.

 

Магній (Mg) — незамінний елемент в годівлі птиці, який бере участь в метаболізмі білків, вуглеводів, жирів, вітаміну D, кальцію та фосфору. Майже 70% Mg в організмі знаходиться в скелеті. До симптомів браку Mg у птиці належать: низькі показники продуктивності; гіпомагнеземія; зниження м’язового тонусу; тремтіння під час пальпації; напади судом; кома; смерть.

 

Проте у складі більшої частини кормових компонентів, що додають в комбікорми для птиці, міститься така кількість Mg, що на практиці його дефіцит майже неможливий (дослідження Шастак і Родехутсгорд, 2015).

 

Незважаючи на те, що здебільшого в рослинних раціонах міститься достатня кількість Mg, деякі вчені висловлюють припущення, що додатковий Mg (наприклад, у вигляді сульфату магнію) може надавати позитивний ефект на якість м’яса та живу вагу птиці на певних етапах її росту (дослідження Гуо, 2003; Гаал, 2004; Сахін, 2005; Янг, 2012). Однак в ході зазначених досліджень були використані базові раціони, у складі яких уміст Mg відповідав або був вищим за сучасні рекомендації за вмістом цього елемента в раціоні. Таким чином, позитивний ефект додаткового Mg на різні показники не завжди повністю зрозумілий, тому що потреба у цьому елементі вже була повністю забезпечена базовим раціоном. Навіть якби додатковий Mg був абсорбований у шлунково-кишковому тракті, він просто виводився б з організму через нирки (дослідження Сариса, 2000; Кімура, 2007), оскільки виділення Mg із сечею є основним механізмом регуляції його рівня в організмі птиці.

 

На противагу наведеним вище дослідженням, у яких ідеться про позитивні ефекти додаткового Mg, ван дер Хоевен-Хангоор і колеги (2013) довели, що збагачення Mg раціонів надає очищувальний і послаблювальний ефект в кишківнику птиці, що в цілому погіршує абсорбцію поживних речовин у шлунково-кишковому тракті. Тим самим уведення додаткового Mg в раціони сільськогосподарської птиці може негативно впливати на показники продуктивності бройлерів і несучок й порушувати нормальну мінералізацію кісткової тканини. В цілому негативний вплив додаткового Mg можна також пояснити так:

 

• зміна кислотно-лужного балансу в організмі;

 

• порушенням процесу мінералізації кісткової тканини;

 

• зниження абсорбції кальцію в кишківнику.

 

Крім цього, вже в 90-х роках минулого століття було зроблено припущення, що надлишок Mg у несучок може призводити до зниження активності гормона паращитоподібної залози, що зменшує рівень кальцію у крові й тим самим погіршує якість яйця та несучість (Хессі Брайтон, 1997).

 

Практичний раціон для бройлерів, що складається з 50–58% пшениці та/або кукурудзи й 30–35% соєвого шроту, містить в середньому 1500–1800 мг Mg на кілограм раціону тільки завдяки цим компонентам. Ці цифри у 3–4 рази вищі за значення, що рекомендує Національна дослідницька рада в США (NRC, 1994), Товариство з фізіології годівлі тварин в Німеччині (GfE, 1999), або які можна знайти в українській літературі (а саме 500 мг/кг раціону). Додавання в рецепт соняшнику або ріпакового шроту призведе до подальшого збільшення рівня Mg в кілограмі комбікорму (таблиця).

 

Навіть з огляду на природні зміни змісту Mg в кормовій сировині, не слід очікувати дефіциту Mg у практичному годування птиці. Таким чином, додаткове збагачення раціонів Mg на практиці не є обов’язковим і навіть може негативно впливати на продуктивність птиці, структуру кісток і якість підстилки.

  

 

Євгеній Шастак, д-р аграрних наук, BASF SE (БАСФ), відділ годівлі тварин, Людвігсгафен (Німеччина)

журнал “Наше Птахівництво”, березень 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ