Тваринництво

Компонент продуктивності

Компонент продуктивності

 

Правильно обраний премікс сприяє кращому перетравленню та засвоєнню кормів, поліпшує продуктивність, збереженість, імунітет і стресостійкість птиці.

 

Премікс — суміш біологічно активних речовин, яку застосовують для збагачення комбікормів і кормових концентратів із метою кращої реалізації генетичного потенціалу сілгоспптиці.

 

Склад і класифікація преміксів

 

Здебільшого премікс включає в себе три основні складові:

 

  • вітаміни (A, D, E, K, C, група В) — необхідні для підтримки всіх функцій організму (зростання, здоров’я, здатність до запліднення, продуктивність);
  • мінеральні речовини та мікроелементи є структурним матеріалом у побудові скелета птиці. Вони беруть участь у синтезі клітин і тканин, регулюють активність ферментів і гормонів, впливають на імунітет й антиоксидантний статус;
  • наповнювач (вапнякове борошно, висівки тощо) — сприяє рівномірному розподілу компонентів у суміші.

Додаткові компоненти:

 

  • антиоксиданти, які допомагають «охороняти» від окислення жири та жиророзчинні інгредієнти (зокрема вітаміни А і Е);
  • ферментні препарати — підвищують засвоєння поживних речовин;
  • кормові антибіотики — застосовують для профілактики інфекційних захворювань і стимуляції росту;
  • амінокислоти — беруть безпосередню участь у синтезі тканин живого організму;
  • ароматизатори, підсолоджувачі, барвники тощо.

Залежно від виду птиці, її віку та напряу продуктивності змінюється й склад компонентів у преміксі.

 

Премікси ділять за:

 

  • складом — на амінокислотні, мінеральні, вітамінні та комплексні;
  • призначенням — на продуктивні (що містять компоненти, які стимулюють продуктивність, поліпшують стан здоров’я та зміцнюють імунну систему птиці), лікувально-профілактичні (містять ветпрепарати для профілактики різних захворювань), лікувальні (застосовують для лікування хворої птиці);
  • концентрацією в комбікормі: пре-премікс (норма введення в комбікорм до 0,5%), премікс (до 5%), білково-вітамінні та білково-мінерально-вітамінні добавки (5–30%).

 

Механізм дії преміксу

 

Сьогодні велике значення має час, за який можна виростити птицю. Не менш важливою також є якість отримуваної продукції. В умовах жорсткої конкуренції ці два параметри потрібно отримати за мінімальних витрат на виробництво. Тому не обійтися без активних біологічних добавок, які повною мірою розкривають генетично закладений потенціал за більш короткий термін.

 

Механізм дії преміксу пояснюється наявністю у ньому всіх необхідних для птиці компонентів, які вона не може отримати природним шляхом.

 

Правильно розрахований премікс дозволяє:

 

  • збалансувати рецепти комбікормів за основними вітамінами та мікроелементами;
  • запобігти проявам гіповітамінозів, нормалізувати обмін речовин й енергії;
  • поліпшити перетравлення та засвоєння кормів;
  • підвищити продуктивність і збереження;
  • знизити витрати корму;
  • налагодити розвиток травної системи, внутрішніх органів, скелета і кінцівок;
  • покращити імунітет і стресостійкість.

Якісний премікс має бути адаптований для певного виду птиці, її віку, напряму продуктивності тощо.

 

Переваги преміксу

 

 

Премікс для бройлерів дозволяє досягти високих середньодобових приростів, інтенсивного росту й розвитку травної системи та внутрішніх органів, сформувати потенціал майбутньої м’ясної продуктивності, поліпшити вихід і якісні показники м’яса.

 

Премікс для курей-несучок дозволяє підготувати організм молодки до майбутньої яєчної продуктивності, досягти стандартних показників за живою масою, уникнути ожиріння, запобігти передчасному статевому дозріванню, пришвидшити вихід на пік продуктивності й продовжити його тривалість, забезпечити формування депо кальцію, розвиток і функціонування органів яйцетворення, підвищити міцність шкаралупи та категорійність яєць.

 

Також премікс підсилює імунітет і стресостійкість. І це далеко не всі переліки його переваг.

 

Виробництво преміксу

 

Виробництво якісного преміксу можливе тільки в умовах спеціалізованих підприємств із відповідним технологічним оснащенням, власною виробничою лабораторією та висококваліфікованим персоналом. Важливими є стабільні поставки якісних інгредієнтів (вітамінів, мікро- та макроелементів, біологічних добавок).

 

Усі вихідні сировинні компоненти, що застосовують у виробництві преміксу, мають не лише супроводжуватися документами, що підтверджують їх якість і безпеку, а й проходити ретельний лабораторний контроль на вході (як на вміст задекларованих у супровідних сертифікатах якості показниках, так і на додаткові параметри).

 

На якість кінцевого продукту впливають і технологічні особливості, такі як:

 

  • технічне оснащення виробництва: спеціалізоване високоточне дозувальне обладнання, система транспортування віддозованих компонентів, обладнання для однорідного змішування, точного фасування, упаковки тощо;
  • безпосередньо технологія приготування: можливість спільного застосування тих чи інших компонентів, послідовність їх введення в суміш, необхідність здійснення попередніх технологічних операцій, цикли й тривалість змішування, особливості зберігання, транспортування тощо;
  • система контролю за ходом технологічного процесу: особливості системи ручного дозування, контрольні точки зважування, відбір проб попередніх і кінцевих сумішей тощо.

 

Як обрати виробника преміксу

 

Якісний премікс — це суміш вітамінів, мікроелементів і наповнювача, приготування якого є дуже складним процесом. Не слід заощаджувати на преміксах, купуючи дешевий продукт, і тим більше не треба змішувати його самим. Результат може бути непередбачуваним — аж до втрати поголів’я.

 

Щоб уникнути придбання неякісного продукту, необхідно ретельно вивчити, де і в яких умовах виробляли премікс, чи існує у виробника власна лабораторія і чи має підприємство відповідний сертифікат якості на цю продукцію. Серйозний виробник надасть максимум інформації про вітаміни, мікроелементи, наповнювачі та продукти, що сприяють збереженості всіх компонентів у преміксі.

 

Нині вітчизняні виробники преміксів не поступаються за якістю зарубіжним, а часто навіть перевершують їх. Це пов’язано з відсутністю процедури митного очищення готової продукції, а відповідно, швидкості виконання замовлення та збереження високої стабільності компонентів преміксів протягом усього терміну придатності. Також перевага співпраці з вітчизняним виробником полягає в тому, що вони надають послуги з виробництва преміксів за індивідуальними рецептами, і залежно від ситуації клієнти можуть оперативно змінювати або коригувати компоненти в рецептах, набуваючи якісні премікси за властивостями та концентраціями, що адаптовані до їхньої конкретної ситуації.

 

Серйозність підходу до вибору високоякісного преміксу — це збільшення здорового потомства та його висока продуктивність, що максимально сприяє процвітанню птахівничого бізнесу.

 

 

Карина Олихвер, маркетинг-менеджер заводу по виробництву преміксів NOVACORE (ТОВ «Інбел»)

журнал “Наше Птахівництво”, вересень 2014 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі Наше Птахівництво та інтернет сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал Наше Птахівництво з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ