Інфекційне усихання

Інфекційне усихання

Оздоровлений садивний матеріал й безштамбове формування кущів запобігають збиткам від інфекційних хвороб деревини у винограду.

 

Фітосанітарні обстеження виноградних насаджень півдня України, що їх щороку виконує наша установа, свідчать, що інфекційне усихання виноградних кущів присутнє повсюдно і наносить їм значної шкоди. Ураження спостережено в усіх обстежених сортів винограду — стійких немає. 

 

За останнє десятиліття інфекційні хвороби деревини винограду набули властивостей прогресуючої епіфітотії, на високоштамбових виноградниках вони настільки шкідливі, що обмежують їх продуктивність і довговічність. Сьогодні проблема інфекційного усихання виноградних кущів актуальна й має економічне значення для промислового виноградарства. 

 

Хворобу викликають кілька патогенних грибів і бактерій, з-поміж яких найпоширенішими є збудники еутипозу (Eutipa armeniaceae Hansf. et Carter) та чорного раку (Sphaeropsis malorum Peck.). Також установлено, що усихання кущів пов’язане з комплексним інфікуванням кількома збудниками хвороб — чорною плямистістю (Phomopsis viticola Sacc.), ескою (Phialophora parasitica; Eutyna lata.), усиханням (паралічем) гребеня (Bunch Stem Necrosis), сапрофітними грибами (Aspergillus sp., Penicillium sp., Rhizopus sp., Alternaria sp., Cladosporium sp., Chaetomium sp., Mycelia sterilia (nigra), Mycelia sterilia (alba), Ascomycetes тощо). За ураження всихають окремі рукави, далі — штамби, це спричиняє загибель кущів. Розвитку, шкідливості й інтенсивності прояву хвороб сприяють морозні та механічні ушкодження, ґрунтова і повітряна посухи тощо. 

 

Інфекційне усихання поширене в усіх зонах виноградарства, як і бактеріальний рак та вірусні хвороби, воно є однією із серйозних загроз для насаджень. Економічна шкода від інфекційного усихання значна, оскільки воно суттєво знижує кількість і якість урожаю, викликає загибель рослин, насадження зріджуються. Речовини, які виділяють гриби-збудники інфекційного усихання, токсичні для виноградної рослини. Унаслідок токсикозу урожай знижується на 20−30%, за сильнішого пошкодження багаторічних частин куща — на 50 і більше, за ураження усієї судинної системи штамбів втрати перевищують 90%. 

 

Раніше інфекційне усихання виноградних кущів спостерігалося переважно у старих насадженнях, а на молодих рослинах траплялося рідко. Зокрема, за даними одеського науковця Івана Козаря, у період 1995−2005 рр. на молодих виноградниках інфекція уражала лише поодинокі рослини, а у насадженнях, що мали вік понад 15 років, — 30−60% кущів. Натомість сучасні обстеження промислових насаджень засвідчили значне ураження збудниками інфекційного усихання молодих кущів винограду (віком 5−7 років). Поговорімо про біологію збудників інфекційного усихання. 

 

Еутипоз 

 

Еутипоз, синоніми — еутипіоз, інфекційне відмирання рукавів, сухорукавність, ронсе. Збудник хвороби (Eutipa armeniaceae Hansf. et Garter) проникає у здерев’янілі частини виноградних кущів через рани, нанесені під час обрізування й передусім уражає ксилему. У ксилемі міцелій гриба просувається у напрямку серцевини пагона, некроз тканин, що виникає, заважає транспорту води й поживних речовин. 

 

Уперше гриб описав у 1957 році австралійський науковець M. V. Carter… >>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ