Груша по-вінницьки

Груша по-вінницьки

Щоб грушевий сад був ефективним, сорти для нього слід обирати не лише під кутом придатності до продажів, а й так, щоб вони добре почувалися у регіоні вирощування.

 

Вінниччина є провідним виробником фруктів і ягід в Україні. Родючі ґрунти та сприятливий клімат регіону допомагають отримувати у садах гарні врожаї.

 

На жаль, плодів груші у нас вирощується недостатньо й ми вимушені їх імпортувати. Раніше українські садівники робили ставку лише на яблуню, але нині той, хто здогадався посадити у себе грушу, є у виграші.

 

Останніми роками сади груші закладаються досить активно, на ринку з’явилося багато нових підщеп, вибір сортів, врожай яких можна продати за високою ціною, теж значний. Утім, закладаючи сад, перевагу слід надати тим сортам груші, які вдаються у зоні, де розташоване господарство.

 

Біологія культури

 

Груша — посухостійка та світлолюбна культура, вимоги дерева до вологозабезпечення і мінерального живлення залежатимуть від того, який тип підщепи обрано: сильнорослу насіннєву (сіянець груші) чи клонову (айву). Раніше методика ведення і формування саду груші на сильнорослій підщепі була такою, щоб створити дереву міцну крону і лише потім допустити його до плодоношення. Такі сади пізно вступали у плодоношення і потребували високих енергозатрат, адже їх було важко обрізати, обприскувати, збирати урожай у таких насадженнях теж було складно.

 

Правильнішим з економічних і технологічних міркувань є сади на карликових підщепах. У таких садах використовують інтенсивні сорти, а саджанці мають бути виготовлені й посаджені так, аби місце щеплення розташовувалося на 20 см вище рівня ґрунту. Найкращі підщепи — Айва Sido, Айва С, Айва ВА-29, Айва Адамс, Айва S1. У клонових підщеп низка переваг. Передусім це карликові розміри дерев, висота яких у груші не перевищує 2,5−3,2 м. Доглядати за такими садами значно простіше, вони регулярно плодоносять і дають якісні та великі, більші, ніж на сіянцях, плоди. Сад на клоновій підщепі щільний, у ньому застосовують схему 0,8−1,5 . 3 м, як наслідок, врожайність у таких насадженнях є високою. Недоліком айвових підщеп є їх недостатня сумісність із деякими сортами груші. Та це можна виправити, використовуючи трикомпонентні саджанці зі вставкою сорту-посередника, що добре сумісний з айвою.

 

Слід зважати й на те, що в айви неглибока коренева система, й тому треба…>>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ