Форуми у Вінниці

Форуми у Вінниці

27−29 листопада 2018 року у Вінниці відбулися два міжнародні форуми — «Інтенсивний сад — 2018: Інновації без помилок» та «Промислове ягідництво — 2018: Успішні технології».

 

Обидві події організувала компанія AGP Group у співпраці з редакціями журналів «Садівництво по-українськи» і «Плантатор». Традиційно місцем проведення обох форумів стала Вінницька обласна філармонія.

 

У рамках обох форумів відбулися тематичні конференції, присвячені удосконаленню технології виробництва продукції. Щоб виступити на конференціях, до України спеціально завітали провідні іноземні фахівці — науковці, практики та консультанти.

 

Так, у рамках форуму «Інтенсивний сад — 2018» було піднято питання правильної організації мінерального живлення промислового саду. На тему мінерального живлення яблуні з учасниками форуму спілкувався професор Варшавського університету сільського господарства Даріуш Врона. Його колега, доктор наук із Природничого університету у Вроцлаві, Петро Хохура дав вичерпні рекомендації щодо організації мінерального живлення інтенсивного саду черешні. Український науковець — кандидат наук із Інституту ґрунтознавства та агрохімії ім. О. Н. Соколовського рекомендував як обирати ділянку для закладання насаджень різних плодових культур.

 

Блок доповідей було присвячено якості вирощуваної продукції. Науковець Любор Зелений з Інституту садівництва у Головусах, що у Чехії, ознайомив учасників форуму з чеською методикою хімічного проріджування зав’язей яблуні. Його колега по інституту, науковець Павло Суран, дав рекомендації щодо сортової агротехніки в інтенсивних насадженнях черешні — про те, які підщепи та формування крони є найефективнішими під час товарного вирощування окремих сортів черешні, як підщепа і система вирощування впливають на розмір плодів і їх стійкість до розтріскування. Про особливості інтенсивного вирощування черешні учасникам форуму розповів й український науковець Павло Бондаренко, представник Мелітопольської дослідної станції садівництва — установи, що спеціалізується на удосконаленні агротехніки культури у південних регіонах країни.

 

У доповідях чеських фахівців ішлося й про створені у Чехії червонозабарвлені сорти яблуні й про сучасні технології зберігання плодів черешні у холодильному сховищі за технології РГС. Про зберігання врожаю яблуні й груші у холодильниках доповідав і польський науковець Ян Блащук із Сільськогосподарського університету у Кракові. А провідний польський консультант із садівництва Роберт Сас, що представляв на форумі дорадчий центр «Інститут практичного садівництва», навчав, якою має бути сучасна агротехніка інтенсивних насаджень груші і як інтенсифікувати насадження яблуні на середньорослих підщепах типу ММ-106.

 

Досвідом вирощування інтенсивного саду з колегами ділилися й українські садівники. Петро Далаков, засновник розташованого на Одещині ФГ «Прайм Фрут», розповів про сортову агротехніку у садах персика й абрикоса, а генеральний директор корпорації «Вінницясадвинпром» Анатолій Семенюк — про успішні технологічні й організаційні рішення, запроваджені у передових садівничих господарствах Вінницької області.

 

Також у рамках форуму «Інтенсивний сад — 2018: Інновації без помилок» пролунала низка цікавих доповідей від партнерів заходу. Зокрема, перед садівниками виступили: Ігор Тарушкін, гровер-ченнел менеджер зі спеціальних культур компанії «Байєр»; Михайло Черниченко, менеджер з розвитку продуктів на спецкультурах компанії «БАСФ»; Володимир Воєводін, кандидат с.-г. наук, експерт компанії «Сингента»; Андрій Осиковий, регіональний менеджер ТОВ «Самміт-Агро Юкрейн»; Юрій Урда, менеджер із регіонального розвитку компанії «КУН-Україна»; Микола Свіргоцький та Сергій Машинник, продукт-менеджери компанії «Аріста ЛайфСайенс»; Ігор Варварчук, менеджер з розвитку продукту та профільного навчання ТОВ «Агросем»; Степан Паладі, комерційний директор компанії «Голланд Плант Україна»; Олексій Тонкошкур, експорт менеджер компанії ID-David; Василь Бондаровський, представник компанії EFT; Валентина Ямкова, канд. с.-г. наук, керівник відділу науки і агрохімічного сервісу ТОВ «ВІТЕРА Україна».

 

Цікавою була й програма форуму «Промислове ягідництво — 2018». Для доповіді на ньому організатори запросили провідного польського консультанта із ягідництва Павла Кравця. Доповіді цього фахівця стосувалися того, як мінімізувати проблеми, які виникають при промисловому вирощуванні малини та як правильно закласти й утримувати промислову плантацію лохини. Окрім дорадницької діяльності Павло Кравець вирощує лохину і малину на експорт у власному фермерському господарстві. Багато років цей фахівець віддав і науковій роботі у Люблінському університеті природничих наук. Ґрунтовними були й рекомендації щодо організації мінерального живлення суниці, які учасникам форуму дав польський фахівець — доктор наук із Природничого університету у Вроцлаві Петро Хохура. Його доповіді стосувалися удобрення суниці, що вирощується на полі, та мінерального живлення культури, вирощуваної в інертному субстраті (кокос тощо) на столах під накриттями. Польський науковець Ян Блащук із Сільськогосподарського університету у Кракові розповів, як правильно організувати передпродажне охолодження десертної продукції суниці. Щоб поділитися з українськими колегами своїм досвідом, на форум «Промислове ягідництво — 2018» завітав і польський плантатор лохини Станіслав Дуда — практик розповів про 11-річний успішний досвід промислового вирощування лохини. Виступили на формі «Промислове ягідництво — 2018» й численні українські практики. Фермер Олег Вітенко поділився досвідом економічно успішного вирощування чорної смородини в умовах Київської області, Олена Гур’євська, керівник ТОВ «Еко Ніка» з Вінниччини, розповіла про те, як у господарстві організовані роботи на промисловій плантації суниці, Василь Вега, голова СОК «Файна поляна», що на Тернопільщині, розповів не лише про організацію робіт у господарстві, а й про успішний досвід співпраці виробників ягідної продукції у рамках кооперативу. Дуже цікавим був виступ Тараса Баштанника, директора ТОВ «Українська ягода», що на Житомирщині, — фахівець познайомив учасників форуму із власним баченням успішної стратегії реалізації ягідного бізнесу в умовах України.

 

Також у рамках форуму «Промислове ягідництво — 2018: Успішні технології» пролунала низка цікавих доповідей від партнерів заходу. Перед виробниками ягідної продукції виступили: Володимир Воєводін, канд. с.-г. наук, експерт компанії «Сингента»; Ігор Варварчук, менеджер з розвитку продукту та профільного навчання ТОВ «Агросем»; Сергій Рябков — Державне підприємство «Проектно-технологічне бюро» ІВПіМ НААН; Володимир Сіленко, канд. с.-г. наук, агроном компанії «БТУ-Центр». Партнерами форуму «Промислове ягідництво — 2018: Успішні технології» стали також компанії «БАСФ» та «Polska borówka».

 

Організатори форумів «Інтенсивний сад — 2018: Інновації без помилок» та «Промислове ягідництво — 2018: Успішні технології» — журнали «Садівництво по-українськи» і «Плантатор» та компанія AGP Group щиро дякують компаніям-партнерам та практикам садівничої та ягідної справи за участь у обох подіях. Запрошуємо усіх до участі у форумі «Інтенсивний сад — 2019» та «Промислове ягідництво — 2019», про точні дати яких буде повідомлено уже незабаром.

 

Коментарі учасників

 

Марина Уханова, СФГ «Лан», Одеська обл.:

 

Я постійний учасник форуму «Інтенсивний сад». Фермер годує себе сам і мусить завжди шукати знання, які йому допоможуть ефективніше працювати. Ми маємо у господарстві персиковий сад. Дуже подобається, коли на форумі виступають фермери. Коли чуєш, що хтось зіткнувся із такими самими проблемами як і ти, зневіра зникає. Цього року було багато доповідей про добрива. Я маю фах агронома й науковий ступінь кандидата с.-г. наук, але тонкощів стосовно мінерального живлення плодових, про які розказували польські науковці, я не вивчала. Мені відкрилися очі.

 

Ігор Омельченко, ТОВ «Агропрод-Донбас», Донецька обл.:

 

З господарства нас приїхала ціла група. На форумах сподобалося усе: і організація, і доповідачі. Ми початківці у садівництві, минулого року заклали інтенсивний сад черешні на підщепі Гізела 5, наступного року плануємо розширити сади, додамо інтенсивну яблуню і грушу. Нам цікаві доповіді на технологічні теми, передусім про формування крони. Наступного року також приїдемо на форум.

 

Валентин Шибецький, фермер, Житомирська обл.:

 

Ми в екологічний спосіб вирощуємо лохину, плантацію створили 5 років тому, вона вже дає товарні врожаї. На форумі «Промислове ягідництво» сподобалася доповідь польського консультанта Павла Кравця, найбільше зацікавило обрізування. Хотілося б, щоб наступного року цю тему подали ширше, бо плануємо приїхати на форум знову.

 

Валентина Одноріг, ФГ «Оленка», Львівська обл.:

 

На базі нашого господарства діє осередок кооперації фермерів, ми спеціалізуємося переважно на ягідництві. Кілька моїх колег-фермерів відвідали форум «Промислове ягідництво», їм подія сподобалася, передусім через те що вдалося зав’язати контакти з доповідачами та поспілкуватися з фермерами, що приїхали на форум з інших регіонів. Хотілося б, щоб наступного року на ягідному форумі підняли тему збуту продукції, адже ситуація із цим в Україні зараз дуже складна.

 

Дмитро Курінний, ПОСП «Агросвіт», Харківська обл.:

 

Наше господарство має 30 га інтенсивних садів, вирощуємо яблуню і грушу на зрошенні. Форум сподобався. Цього року у рамках форуму діяла більша, ніж завжди експозиція комерційних компаній, приїхало багато садівників із різних регіонів, нам було зручно й цікаво з усіма зустрітися й поспілкуватися. Доповіді сподобалися усі. Наступного року хотілося б, щоб на форумі було більше наочної інформації щодо обрізування крони.

 

Олександр Врублевський, ТОВ «Фрукти Полтавщини», Полтавська обл.:

 

Я за освітою агроном, маю науковий ступінь кандидата с.-г. наук. На ягідний і садівничий форум їжджу щороку, ще жодного разу не пропустив. Сподобалося усе. Ми вирощуємо яблуко, грушу, є також кісточкова група і ягоди, перші насадження закладено шість років тому. На цей форум садівники їдуть не лише послухати цікаві доповіді, а й поспілкуватися в кулуарах. Мені особливо сподобалися доповіді польських фахівців — консультанта Роберта Саса про обрізування крони й науковця Яна Блащука на тему зберігання плодів. Наступного року на форум приїду обов’язково.

 

журнал “Садівництво по-українськи”, грудень 2018 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ