Тваринництво

Бережемо тепло

Бережемо тепло
 
 

У виборі обладнання для обігріву свинарників повинен бути комплексний підхід. Адже кожна система має свої «плюси» та «мінуси».

 

Температура зовнішнього середовища зумовлює одну з найважливіших захисних реакцій організму свиней — терморегуляцію. Якщо регулювання відбувається за низьких температур, коли стрімко посилюється тепловіддача, то для відшкодування теплових втрат організм має витрачати частину тієї енергії корму, яка могла б відкластися, або ж витрачати її запаси. До того ж чим нижча температура зовнішнього повітря, тим більше енергії корму витрачається на утворення тепла, тобто тим більше спожитих кормів буде використано непродуктивно. Тому у свинарстві в зимовий період рекомендується застосовувати системи обігріву, що забезпечить хороше здоров’я й високу продуктивність тварин усіх вікових груп.

 

Вибір системи

 

Велику роль у створенні оптимальних параметрів мікроклімату на свинокомплексах відіграє правильно спроектована система вентиляції й обігріву приміщень, а також якісне вентиляційне устаткування.

 

Для обігріву приміщень свинокомплексів на світовому ринку пропонується низка різних опалювальних систем. Хоча нині обігрів свинарників часто організовують шляхом прямого спалювання газу або рідкого палива, основні системи обігріву можна схарактеризувати двома типами.

 

До першого належать системи обігріву, джерело вивільнення енергії яких є безпосередньо в приміщенні, яке має бути обігріте. Це — системи, що працюють на газі або іншому паливі.

 

До другого типу належать системи з розміщенням джерела енергії поза зоною утримання свиней. У такому разі носієм енергії зазвичай є вода, яка доносить тепло по системних елементах до місця дислокації тварин.

 

Ключовим недоліком систем із використанням відкритих джерел енергії за спалювання газу або іншого палива є виділення в повітря приміщення побічних продуктів згорання. Для збереження здоров’я тварин ці гази мають якнайшвидше видалятися з приміщення, що означає посилення інтенсивності вентиляції з відповідним зниженням ефективності обігріву, адже частина підігрітого повітря відразу втрачається через вентиляційну систему.

 

Ці аспекти вказують на значні переваги систем другого типу з використанням водяного носія тепла. Завдяки цій системі в приміщенні, де утримують свиней, не утворюється додаткових шкідливих газів.

 

Поряд із цим застосування обладнання для перекачування води вимагає від господарства значних витрат на монтаж і регулювання установки, більшої уваги до рівномірного розподілу тепла з дотриманням відповідних умов облаштування опалювальної системи, а також виділення окремої кімнати, у якій проходитиме теплообмін між основним джерелом енергії та водою. По системах другого типу на відміну від першого тепло проходить по водяній системі трубок набагато довший шлях, через що його втрати під час транспортування можуть значно збільшуватися. Це пояснює складність упровадження таких систем у великих за площею свинокомплексах.

 

Інфрачервоні обігрівачі

 

Одним з ефективних способів обігріву свиней у зимовий період є інфрачервоне випромінювання (фото 1). Їх можна використовувати для локального або основного обігріву. Інфрачервоні обігрівачі оптимально підходять для обігріву поросят, оскільки важливо, щоб у них не знижувалася температура тіла. Разом з таким видом обігріву свиней рекомендується використовувати «теплу підлогу», коли тепло транспортується безпосередньо в робочу зону в потрібній кількості.

 

Фото 1. Обігрів свиней у холодну пору року інфрачервоними обігрівачами

Зазвичай монтують інфрачервоні випромінювачі поряд із годівницями, що може значно збільшити кількість підходів до корму. В разі користування таким обладнанням для загального обігріву теплову хвилю доцільно спрямовувати на інший носій, яким може бути металева пластина або інший добрий провідник тепла, який після свого нагріву поширюватиме тепло по всьому об’єму свинокомплексу.

 

Зазвичай система електричних інфрачервоних випромінювачів проста у використанні, її чищення й огляд проводиться не частіше як один разу на місяць. Водночас газові випромінювачі значно збільшують запиленість приміщення, що збільшує витрати на поточний ремонт устаткування. До того ж важливим недоліком є складність регулювання їх роботи, а саме: неможливість автоматичного ввімкнення переустановлених параметрів налаштування обігріву після повного відімкнення. Відповідно, якщо у свинарнику працює система контролю клімату, газові випромінювачі повинні постійно бути в робочому режимі хоча б на мінімальному режимі, а це викликає додаткові фінансові витрати.

 

Перевагами інфрачервоних обігрівачів є можливість рівномірного розподілу теплового випромінювання й регуляція потужності устаткування від 10 до 100%. До того ж відсутність повітряного фільтра дозволяє мити прилад водою за потреби зовні й зсередини.

 

Тепловентилятори та повітродувні генератори

 

Вентиляторні конвектори (фото 2) здатні працювати повністю незалежно від руху теплових потоків. В основі їх роботи — спалювання газу, проте для розповсюдження тепла їм потрібний додатковий нагнітач повітря. До того ж важливо контролювати потребу в обігріві, щоб не допускати перегрівання.

 
Фото 2. Загальний вигляд вентиляторних конвекторів

Важливою особливістю цієї системи є те, що повітря підігрівається не в самому станку, а в центральному проході, де значно менше пилу. В результаті устаткування значно менше засмічується й псується. Зазвичай тепловентилятори практично не використовують на дорощуванні, оскільки струм повітря, що нагнітається в приміщення, створює надмірний рух повітря, що для поросят-сосунів шкідливо. Перевагу у використанні такої системи можна досягти, направивши тепле повітря в окрему секцію через кормовий прохід під кутом. У результаті буде досягнуто хвилеподібний рух повітря і рівномірніший розподіл його по секції.

 

Велике поширення для обігріву свинарників отримали повітродувні генератори. Принцип їх роботи засновано на підвищеній циркуляції повітряних мас, унаслідок чого відбувається обігрів свинарника.

 

Труби для опалення

 

Опалювальні труби є універсальними системами для обігріву свинарників. Вони не потребують постійного обслуговування, віддають максимальну кількість тепла за мінімальних витрат енергії. Існує можливість установки такої системи в бетонну підлогу на невелику глибину. Такий вид опалювання досить часто застосовують для обігріву коридорів і залів із відлученими поросятами. Труднощі можуть бути тільки в переобладнанні або ремонті вбудованих труб.

 

Теплова гармата

 

Рис. 1. Схема роботи теплової гармати

Ще одним способом обігріву свинокомплексу є застосування теплової гармати, серед переваг якої є простота у використанні й обслуговуванні, легке очищення та максимальна продуктивність тепловіддачі.

 

Розрахунок потужності теплової гармати такий: 3 кВт електроенергії на 100 м., але приміщення свинарника повинно мати хоча б елементарне утеплення.

 

Режим роботи вентилятора без нагріву істотно збільшує ресурс експлуатації апарата.

 

Однак теплова гармата викидає в простір тепле повітря тільки, коли працює. Якщо вимкнути пристрій, то температура в приміщенні почне неухильно знижуватися. Тому для постійного підтримання комфортної температури потрібні значні витрати електроенергії.

 

Тепла підлога

 

Для обігріву поросят застосовують «теплу підлогу» (рис. 2). Нагрівальний кабель рівномірно розкладають на площі, яка призначена для обігріву. Згори кабель заливають цементно-піщаним розчином або бетоном, а потім укладають покриття підлоги. На наступному етапі кабельні нагрівальні секції під’єднують до терморегулятора.

 

Рис. 2. Устрій «теплої підлоги» для обігріву поросят

Обігрів поросят знизу (на теплій підлозі) фізіологічно корисніший, ніж згори (лампами). Крім того, на підлозі поросята розміщуються більш рівномірно, ніж під навісними лампами. Вони не скупчуються й не лягають один на одного.

 

У свою чергу, ця система практично ніколи не використовується сама по собі, бо її тепловіддачі недостатньо для ефективного обігріву всього об’єму. Проте як додаткове джерело тепла, особливо на початковому етапі дорощування, підігрівання підлоги відіграє важливу роль. Теплу підлогу часто використовують разом з інфрачервоними обігрівачами.

 

Найбільшим її недоліком є легке забруднення. Випорожнення поросят значно забруднюють цю систему опалення, а збільшений випар аміаку й інших шкідливих газів під впливом високих температур значно погіршують якість повітря. Увімкнення вентиляції ще швидше піднімає забруднене тепле повітря в зону розміщення свиней, чим створює їм тільки більший дискомфорт.

 

У тандемі з вентиляцією

 

Варіант теплового навісу з лампою та шаром соломи замість
килимка

Отже, система обігріву має тільки компенсувати ті втрати тепла, які можуть виникати через недостатню герметичність стін, відкриття дверей і введення свіжого прохолодного повітря з вентиляційної системи.

 

Порушення роботи системи вентиляції й обігріву спостерігається тоді, коли вентиляція працює на занадто високому рівні на тлі нормальної роботи системи обігріву, або коли регулювання збільшення температури завдяки обігріву та робота вентиляційного устаткування налагоджені в діапазонах із різницею менше за 5 °С. Ці порушення не дозволяють вказаним системам виконувати свою основну функцію підтримки мінімальної температури взимку із забезпеченням тварин свіжим повітрям. На вибір системи обігріву, крім конфігурації приміщення, вирішальний вплив здійснює наявність у господарстві тих чи інших енергетичних джерел, обладнання й доступність трудових ресурсів.

 

Говорить експерт

 

 

Євген Пилипенко,
менеджер з маркетингу «ХОГ СЛАТ Україна»

 

Отримувати високі показники продуктивності тварин і при цьому суттєво знизити витрати допомагають системи локального обігріву. Їх встановлення є виправданим рішенням у приміщеннях для опоросу, дорощування поросят та на ранніх етапах утримання свиней за технологією Wean to Finish. Традиційно використовують інфрачервоні брудери чи лампи, килимки та панелі з підігрівом. Також набувають популярності теплові навіси в боксах для опоросу. Їх встановлення потребує додаткових інвестицій, однак позитивний вплив на здоров’я не лише поросят, але й свиноматок, а також зниження витрат на опалення, скорочує термін окупності до мінімуму.

 

Як видно з дослідження, проведеного вченими Університету штату Міннесота (США), використання навісів скорочує споживання електроенергії для обігріву на 43% і на 46% — природного газу.

 

Експеримент проводився у двох ідентичних кімнатах з 16 боксами для опоросу в кожній. У першому приміщенні бокси були обладнані традиційними інфрачервоними лампами потужністю 250 Вт, розміщеними над гумовими килимками. В кімнаті підтримувалася температура 24 °С, що є типовою для ферм в Міннесоті. В іншій кімнаті над кожною зоною відпочинку поросят було встановлено навіси (розмір — 0,46 × 0,91 м). Одна частина навісів була обладнана 100-ватними лампами (плюс використовувалися гумові килимки), інші — були без ламп, але під ними знаходилися електричні килимки. В приміщенні підтримувалася температура 18°С. Дослідження проводилося протягом одного року. Найбільша частина економії припала на холодну пору (листопад-лютий).

 

Після опоросу під навісом підтримувалася оптимальна для новонароджених поросят температура 29,5 °С. Після критично важливих перших днів інтенсивність обігріву під навісами поступово знижували, повністю відмовившись від використання ламп чи електричних килимків при досягненні поросятами віку 1–2 тижні.

 

Крім того, свиноматки в боксах із навісами під час та в кінці лактації були в кращому стані, ніж свиноматки в контрольній групі. Тварини з’їдали в середньому на 0,4 кг більше корму в день. Як припускають автори дослідження, позитивним чинником впливу була прохолодніша температура в приміщенні.

 

 

Андрій Палій, д-р с.-г. наук, доцент Харківський НТУ сільського господарства ім. П. Василенка

журнал “The Ukrainian Farmer”, cічень 2019 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ