Агрономія

На вістрі інноваційних рішень

На вістрі інноваційних рішень

У 2017 році ми запросили аграріїв для тестування препарату Адексар® СЕ плюс на власних фермах. відтак ви можете побачити результати випробувань тут і дізнатися, як BASF може допомогти вам у вашому бізнесі.

Нині 100 ц/га пшениці чи 70 ц/га ячменю вже не видаються аграріям захмарним результатом — сучасні технології зробили можливими такі врожаї. Проте, щоб їх отримати, треба докласти чимало зусиль, ресурсів і майстерності, адже й хвороби та шкідники стають усе агресивнішими, адаптованими до традиційних препаратів захисту, своєю шкодочинною діяльністю призводячи до значних втрат урожайності. Тому провідні хімічні компанії постійно перебувають у пошуку нових засобів захисту від патогенів, виводять на ринок ефективніші та безпечніші для культурної рослини продукти.

Такого інноваційного принципу у своїй роботі дотримується і німецький концерн BASF. Особливу увагу в компанії звертають на виклики, що стоять перед українськими аграріями, адже український ринок надзвичайно привабливий для німецького виробника. За словами Тіберіу Діма, керівника агробізнесу компанії BASF в Україні, Республіці Молдова та країнах Кавказу, тільки за останніх три роки BASF вивів на ринок 11 нових засобів захисту рослин, серед яких 5 новинок із позначкою «плюс» і продав 24,3 млн літрів своєї продукції.

Одним з інноваційних продуктів концерну BASF є фунгіцид Адексар® СЕ Плюс. Завдяки поєднанню новітніх діючих речовин трьох різних хімічних класів цей унікальний препарат забезпечує потужний і довготривалий захисний ефект проти широкого спектра хвороб: іржі, борошнистої роси, піренофорозу, септоріозу, гельмінтоспоріозу, церкоспорельозу — на різному етапі їх розвитку. Рівномірно розподіляючись по поверхні листка, препарат миттєво проникає всередину, надзвичайно швидко переміщується всередині рослини, що забезпечує захист усієї рослини й нових приростів. Препарат належить до бренду AgCelence (від англійських слів: Agriculture — сільське господарство і Excellence — перевага). Під цим брендом у компанії BASF об’єднали групу фунгіцидів, що забезпечують не лише захист посівів від патогенів, а й активізують життєві процеси рослин, поліпшують кореневу систему та якість урожаю, підвищують стійкість до впливу стресових чинників, а відповідно — збільшують рентабельність виробництва. Так, у результаті застосування фунгіциду Адексар® СЕ Плюс у нормі 1 л/га урожай озимої пшениці збільшується на 15%, а ярого ячменю — на 17%.

Фунгіцид Адексар® СЕ Плюс українські аграрії застосовують на зернових уже два роки. Їхні відгуки засвідчують незмінну високу ефективність препарату. Ми зібрали деякі з них — від представників господарств, які є членами Клубу новаторів агробізнесу. Цей проект, що почав діяти цього року, об’єднав 26 провідних господарств із 20 регіонів України, які прагнуть бути на вістрі інноваційного розвитку. Саме завдяки таким підходам ці господарства досягають високих результатів. Думається, варто дослухатися до їхніх порад і наслідувати їх приклад.

Косюк Сергій Олексійович, директор СТОВ «Перше Травня», Херсонська обл.

Адексар® СЕ Плюс — навіть серед «оригіналів» цей фунгіцид забезпечує надвисоку врожайність

«Уже не перший рік я відвідую зимові навчальні семінари та Дні поля компанії BASF, бо на них я отримую потрібну мені інформацію для удосконалення технологій вирощування сільськогосподарських культур. Постійно випробовуючи препарати компанії, я можу об’єктивно визначити їх ефективність. Протягом цих випробувань у мене і сформувався високий ступінь довіри до препаратів компанії BASF загалом і її зернових фунгіцидів зокрема. Адже вибір фунгіциду на пшеницю — це дуже серйозно. Ціна помилки занадто висока!

У 2016 році почув про новий фунгіцид на зернові культури Адексар® СЕ Плюс і вирішив випробувати його на своїх полях. Щоб оцінити Адексар® СЕ Плюс, ми застосували його, порівнюючи з іншими фунгіцидами, у фазу прапорцевого листка озимої пшениці. Через деякий час уже візуально було видно поширення хвороб на варіантах, де були застосовані не оригінальні препарати. На ділянках, де були оригінальні фунгіциди, здоровий листковий апарат зберігався набагато довше. Хоча між «оригіналами» великої різниці візуально не було помітно, ми були здивовані результатами врожайності. Адексар® СЕ Плюс показав справді плюс! Плюс три центнери пшениці проти найближчих конкурентів! На цей рік ми плануємо придбання Адексар® СЕ Плюс для товарного виробництва, тому що отримання серйозних урожаїв не можливе без надійного фунгіциду».

 

Ліщинський Ігор, головний агроном із захисту рослин ПАП «Агропродсервіс», Тернопільська обл., земельний банк близько 40 тис. гектарів

Адексар® СЕ Плюс — SDHI-фунгіциди мають бути обов’язковим елементом технології для досягнення максимального рівня врожайності

Про фунгіцид Адексар® СЕ Плюс дізнався ще у 2015 році в Агроцентрі компанії BASF, який базується в ТОВ «Маяк» (с. Денисівка, Білогірський р-н, Хмельницька обл.). Одразу зацікавив склад препарату Адексар® СЕ Плюс — трикомпонентний, із трьома різними механізмами дії та ще й із діючою речовиною з хімічного класу піразол-4-карбоксамідів (SDHI). Варто зазначити, що застосування інгібіторів сукцинатдегідрогенази (SDHI) в системі фунгіцидного захисту озимої пшениці має бути обов’язковим елементом технології для досягнення максимального рівня врожайності. Застосували Адексар® СЕ Плюс для захисту насіннєвих посівів пшениці на площі 200 га, де було висіяно 10 сортів української селекції. Порівняльним майданчиком було сусіднє поле, на якому ми застосували нашу відпрацьовану фунгіцидну систему, що складалася також з оригінальних фунгіцидів. Голим оком було видно, що на сусідньому полі на момент наливу зерна зеленим був тільки прапорцевий листок, а на насіннєвих посівах, де було застосовано Капало® (кінець кущення), Адексар® СЕ Плюс (по прапорцевому листку) й Осіріс® Стар (по цвітінню), повністю здоровими залишалися прапорцевий і два підпрапорцевих листки. В результаті — 94 ц/га на насіннєвих посівах! Ми були дуже задоволені роботою фунгіцидів компанії BASF, які рекомендую кожному агроному спробувати у своєму господарстві. На 2017 рік плануємо застосувати Адексар® СЕ Плюс на пшениці площею 1500 га, а також будемо випробовувати Адексар® СЕ Плюс на озимому та ярому ячмені, порівнюючи з іншими SDHIвмісними фунгіцидами».

 

Яцун Микола Пилипович, керівник Тарасівським відділком СТОВ АФ «АгроРось», Черкаська обл.

Адексар® СЕ Плюс — ідеальне профілактичне внесення для своєчасного захисту та високого рівня збереження врожаю

 

Знайомство з новинками компанії BASF для мене відбувається в Демоцентрі BASF, який розташований на базі нашого господарства й функціонує вже кілька років. Керівники й агрономи мають можливість отримати в ньому неупереджену інформацію щодо біологічної та господарської ефективності препаратів компанії, і така прозорість викликає неабияку довіру до якості продукції BASF. Як насінницьке господарство ми в першу чергу дбаємо про отримання здорового насіннєвого матеріалу, але з часом досягати цього все складніше й складніше. Постійне застосування фунгіцидних діючих речовин з однаковим механізмом дії викликає «звикання» збудників хвороб і подальшу їхню стійкість. Використання фунгіцидів нового класу — це можливість вийти на інший, кращий рівень захисту. Тому Адексар® СЕ Плюс і зацікавив нас. Торік ми внесли цей препарат у нормі 0,75 л/га на частині насіннєвих посівів озимої пшениці сортів Скаген і Мулан площею 150 га. Наша стратегія фунгіцидного захисту — це профілактичне внесення. Такий підхід дозволяє гарантовано отримати своєчасний захист і більший рівень збереженого врожаю, ніж практика «гасіння пожежі». За нашими спостереженнями Адексар® СЕ Плюс забезпечив додатково 15–20% ефективності, як порівняти з наявними системами захисту. Ми отримали прибавку від застосування Адексар® СЕ Плюс 10 ц/га! Маючи власний вдалий досвід застосування цього препарату, плануємо збільшити масштаби застосування Адексар® СЕ Плюс і рекомендуємо всім своїм друзям-колегам спробувати його в дії у своєму господарстві».

Крупак Володимир Ігорович, агроном-аналітик, ПП «Західний Буг», Львівська обл.

Адексар® СЕ Плюс — відмінне рішення з гарантією та впевненістю в результаті

У сільському господарстві неможливо передбачити розвиток подій і бути готовим до викликів природи. А щоб досягати високих показників врожайності та ще й стабільно з року в рік їх підвищувати, треба бути завжди в тренді — бути обізнаним із новітніми технологіями вирощування сільськогосподарських культур. У ПП «Західний Буг» ми намагаємось орієнтуватися на досвід наших німецьких колег — відвідувати виставки, дослідні центри, успішних фермерів і переймати тільки ефективні рішення. Особливо це стосується систем захисту рослин.

Торік ми стикнулися з проблемою закупівлі одного з фунгіцидних препаратів для обробки 900 га озимого ячменю у фазу прапорцевого листка. Сорт Луран може забезпечити добрий урожай, але параметри стійкості до листкових хвороб у нього, на жаль, не найкращі. За перших симптомів ураження ринхоспоріозом ми зрозуміли, що подальше затягування з обприскуванням може обернутися для нас серйозною втратою врожайності, і нам необхідне рішення з гарантією. Саме таким рішенням є Адексар® СЕ Плюс. На наше щастя, Адексар® СЕ Плюс навіть у середній нормі (0,8 л/га) спрацював відмінно й забезпечив відсутність розвитку хвороби аж до збору врожаю.

Так, це задоволення важко назвати дешевим, але ці витрати не тільки окупляться — вони дають відчуття впевненості в результаті.

Башкатов Михайло Іванович, директор ТОВ «Славгород», Сумська обл.

Адексар® СЕ Плюс — довготривалий захист

«Маючи тридцятирічний досвід роботи в рослинництві, виробив собі за правило: «Довіряй, але перевіряй». Працювати в нинішніх умовах одночасно і складно, і цікаво. Цікаво тому, що компанії, які займаються дослідженнями й розвитком у сегменті засобів захисту рослин, постійно пропонують новинки. Я вважаю компанію BASF — однією з найбільш інноваційних щодо цього. Їх увага до сільгоспвиробників дає мені можливість оперативно дізнаватися про рішення, які вони пропонують для ведення стійкого сільського господарства. Одне з таких рішень — новий фунгіцид для захисту пшениці та ячменю Адексар® СЕ Плюс, який я випробував на ярому ячмені сорту Воєвода на площі 50 га. Внесли Адексар® СЕ Плюс (у нормі 0,5 л/га) у фазу кущення з одночасним внесенням гербіциду. Такого довготривалого захисту я в своїй практиці ще не бачив. Майже півтора місяця ячмінь вегетував абсолютно чистий без жодного прояву хвороби! Не було потреби проводити другий фунгіцидний захист по прапорцевому листку. Вегетація тривала довше на тиждень, що забезпечило кращий налив зерна й прибавку в урожаї на рівні 4 ц/га, порівнюючи з технологією господарства. Проте ще одним відкриттям у захисті ячменю для мене стало існування фунгіциду, який не потребує обприскувача! Це протруйник Систіва®, діючою речовиною якого є один із компонентів Адексар® СЕ Плюс — флуксапіроксад. Його застосування відкриває нові можливості в технології вирощування ячменю — взагалі не проводити фунгіцидний захист по кущенню, маючи здорові посіви! Це вже вищий пілотаж, яким ми скористаємося поточного року».

Кулешір Михайло Дмитрович, ТОВ «Агротех», Чернівецька обл.

Адексар® СЕ Плюс — забезпечує максимальне використання поживних речовин і вологи

«Ми господарюємо в зонах середнього та достатнього зволоження, що, безумовно, дає підстави для отримання високих урожаїв. Однак сприятливість умов вирощування прямо пропорційна до інтенсивності розвитку хвороб на зернових колосових культурах. Тому ми використовуємо тільки високоефективні фунгіциди. І якщо в пшениці до цього часу можна було скомбінувати більш-менш надійну систему захисту, то застосування цих самих фунгіцидів на ячмені не давало надійного контролю хвороб. Навіть дворазове застосування наявних фунгіцидів залишало місце гельмінтоспоріозу. І ось із появою Адексар® СЕ Плюс компанії BASF з’явилася можливість розв’язати цю проблему. Ми у 2016 році застосували Адексар® СЕ Плюс на пшениці (сорти української й іноземної селекції) й озимому ячмені на загальній площі 700 га. Препарат спрацював просто чудово ! Цей потужний фунгіцид забезпечив рівень контролю хвороб вищий, ніж інші фунгіциди, які ми застосовували у своїх технологіях. Абсолютна здорова листкова поверхня зберігалася до збирання врожаю, що забезпечило максимальне використання поживних речовин і вологи. Часто недоотримані врожаї «списують» саме на недостатню кількість вологи, проте тільки здорова рослина максимально використає її повністю. У 2017 році всю пшеницю та ячмінь у господарстві будемо обробляти по прапорцевому листку тільки цим препаратом. Раджу всім, хто має на меті інтенсивне господарювання, використовувати Адексар СЕ Плюс.

 

 

журнал “The Ukrainian Farmer”, cічень 2019 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ