Тваринництво

Альтернативне джерело білка

Альтернативне джерело білка

Знайдено кормову добавку, що значно поліпшує коефіцієнт засвоєння корму, показник продуктивності, а також зменшує випадки уражень подушечок лап і смертність птиці.

 

Ураження подушечок лап птиці часто стає причиною погіршення показників продуктивності птиці. Щоб запобігти цьому необхідно проводити профілактику уражень у молодих бройлерів віком <20 днів, оскільки подушечки лап у курчат більш чутливі, ніж у старих бройлерів.

 

Ураження подушечок лап виникає через пододерматити. Такі пошкодження болючі для птиці, часто призводять до бактеріальних інфекцій. Особливо проблема актуальна в зимові місяці, коли птиця змушена проводити довгі періоди часу на вологій, насиченій аміаком підстилці. Потрапляння азоту (N) від неперетравленого білка в послід може потенційно сприяти проблемам з дерматитом.

Вибір високоперетравного білка

Годівля молодих бройлерів високоперетравним білком може допомогти недорозвиненому травному тракту із занадто низькою ферментативною активністю, що сприятиме покращенню травлення та зниженню втрат азоту.

 

Останнім часом з’явилося багато джерел білка для годівлі бройлерів, як тваринного, так і рослинного походження. Такі як: соєвий шрот, картопляний білок, рибне борошно, кукурудзяний глютен, соєвий білок тощо. Вибір того чи іншого джерела залежить від коливання цін, достатності продукту на ринку відповідної якості, наявності антипоживних речовин у деяких видах сировини.

 

Найбільш часто використовуваним джерелом білка є, як правило, соєвий шрот. Але ця сировина містить антипоживні речовини, такі як інгібітор трипсину, олігосахариди, антигени, лектини і фітинова кислота. Вони значно зменшують можливість застосування соєвого шроту в стартерному кормах. Крім того, соєвий шрот містить високий рівень калію (К), який має зв’язок з підвищеним ризиком виникнення дерматиту подушечок лап.

 

Ось чому необхідно знаходити альтернативну сировину, яка зможе бути якісною заміною соєвому шроту в раціоні.

 

На сьогодні альтернативою соєвому шроту можуть бути наступні кормові інгредієнти: рибне борошно, кукурудзяний глютен і картопляна мука. Загальною властивістю цих альтернативних білкових інгредієнтів соєвого шроту є більш низький вміст К.

 

Дослідне випробування

Запущені дерматити подушечок лап можуть призвести до зниження продуктивності та підвищення відбраковування бройлерів на бійні. Крім того, дерматит подушечок лап збільшує ризик інфікування патогенними бактеріями, які можуть викликати підвищену смертність у бройлерному стаді.

Для скорочення випадків захворювання подушечок лап проведено експеримент. Під час експерименту було проведено 5 досліджень, взято 6 груп птиці на кожне дослідження (по 37 голів птиці кросу Ross 308 в кожній групі). Застосовувалась стратегія 3-х фазної годівлі: стартерним кормом з 0 по 11 день, ростовий корм з 12 по 28 днів, і фінішер з 29 по 42 день. Контрольний раціон містив 34,4% соєвого шроту, й альтернативні джерела білка у кількості 5%, замінюючи різну кількість соєвого шроту під час стартерного періоду. У всіх 5-ти дослідженнях після стартерного періоду застосовувався однаковий ростовий корм, і комерційний корм фінішер у відповідні періоди.

 

Поживність раціонів була трохи нижчою за рекомендовану для бройлерів кросу Ross 308. Експеримент почався у перший день після вилуплення птиці. Курчат розмістили на солом’яній підлозі, комбікорм і воду вони мали у вільному доступі. На 7, 11, 14, 28, 35 і 42-й день записували загальну вагу птиці, а на 42-й день – індивідуальну вагу кожної птиці. Фіксувалось також споживання корму в кожен період, і в той же час підраховувався коефіцієнт конверсії корму. Смертність реєструвалася щодня.

 

На 42-й день визначали ступінь ураження подушечок лап у всіх бройлерів, використовуючи значення від 0 до 3, де 0 – немає уражень, 1 – малі ураження, 2 – порушена шкіра, без виразок, і 3 – ураження, проникаючі через шкіру. Дані були проаналізовані за допомогою програми Proc Mixed (SAS, версія 9.4). Результати досліду представлені у таблиці.

Була виявлена суттєва різниця в конверсії корму протягом всього експериментального періоду. У групі, вирощеній на рецепті з високоякісним кормом на AviStart спостерігалась спільна найменша конверсія корму, яка, як виявилося, була значно  нижчою (P = 0,006), ніж у бройлерів на соєвому шроті, кукурудзяному глютені або картопляному протеїні. Бройлери, яким згодовували корм з рибним борошном, мали значно меншу конверсію корму, ніж бройлери, яких годували соєвим шротом.

 

Найнижча смертність спостерігалась серед бройлерів, яких годували високоякісним кормом у стартерному періоді, в той же час серед бройлерів, яких годували кормом на соєвому шроті вона була найвищою. Також найменший ПП був у бройлерів, яких годували соєвим шротом (найвищий ПП продемонстрували бройлери, яких годували високоякісним кормом). Експеримент підтверджує, що повернення інвестицій досягається при заміні 5% соєвого шроту в стартовому кормі на високоякісний корм.

 

Таблиця. Результати досліду

Параметри

Контрольный (соєвий шрот)

Картопляний білок

Рибне борошно

Високоякісний корм AviStart

Кукурузный глютен

Стандартна помилка середнього

Значення Р

Кінцева вага (гр)

2,238

2,207

2,188

2,224

2,290

39

0,425

Загальне споживання корму (гр)

4,004z

3,935yz

3,803x

3,824xy

4,068z

50

0,004

Коєфіцієнт засвоєння корма

1,81z

1,80z

1,76xy

1,74x

1,80yz

0,015

0,010

Смертність, %

5,4

3,6

1,8

0,9

4,1

1,59

0,300

Показник продуктивності

279

282

292

302

292

9,0

0,419

х, у, z – результати, що значно відрізняються

 

Ураження подушок лап

Випадки ураження подушечок лап у бройлерів, вирощуваних на високоякісному кормі були значно рідшими, ніж у птиці, що вирощувалась на інших раціонах. Більше 50% бройлерів, яких годували високоякісним кормом, мали здорові подушечки лап без ознак дерматиту, і лише кілька бройлерів мали ознаки ураженої шкіри.

 

Бройлери, яких годували соєвим шротом і кукурудзяним глютеном протягом стартерного періоду, мали значно більшу кількість уражень подушечок лап, ніж бройлери, яких годували картопляним білком і рибним борошном.

Бройлери, яких годували соєвим шротом, мали найвищий середній показник кількості уражень подушечок лап (0,94), за ними слідують бройлери, що споживають кукурудзяний глютен (0,84), картопляний білок (0,66) і рибну муку (0,67). Найнижчий показник уражень подушечок лап спостерігався у птиці, що споживала високоякісний корм (0,52). Бройлери, яких годували високоякісним кормом, мали середній показник на 45% нижчий, ніж бройлери, що споживали тільки соєвий шрот.

 

Експеримент показує, що заміна 5% соєвого шроту в стартерний період (з 1 по 11 день) на високоякісний корм або раціон з іншим джерелом білка (картопляне, рибне борошно, кукурудзяний глютен) у всіх випадках покращує загальні результати (на 42 день), а високоякісний корм є альтернативою іншим джерелам білка в стартерному періоді.

 

З високоякісним кормом отримано значно нижчий загальний коефіцієнт конверсії корму, менший рівень смертності. За всіма параметрами експерименту, результативності та здоров’ю корм HP AviStart показав себе найкращим чином і може використовуватися для часткової заміни соєвого шроту та для заміни альтернативних джерел білка з низьким вмістом К в стартерний період годівлі бройлерів.

 

Таким чином, запропоновано якісну альтернативу дорогому соєвому шроту, картопляному білку, рибної борошні і кукурудзяному глютену у стартовий період вирощування бройлерів.


За матеріалами компанії Hamlet

журнал “Наше Птахівництво”, вересень 2015 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ