Елеватор

Кукурудза в «рукаві» зберігається 10 місяців без погіршення якості, - досвід

Кукурудза в «рукаві» зберігається 10 місяців без погіршення якості, - досвід

На Ямпільському елеваторі, що входить у групу підприємств агроіндустріального холдингу «МХП», зберігали кукурудзу в рукавах без погіршення якості впродовж 10 місяців. 

Про це в інтерв’ю The Ukrainian Farmer розповів директор Ямпільського елеватора Віталій Губарєв.

За його словами, потрібно закладати зерно належної якості, щоб унеможливити його псування. Це не лише про вологість, а й про рівень засміченості. Але й цього недостатньо — потрібно ще забезпечити герметичність рукава. Тобто подбати про те, щоб знизу його не прогризали гризуни, а зверху не пошкоджували птахи. Якщо ми не даємо всередину рукава доступу вологи й повітря, зерно не окислюватиметься й зберігатиметься довгий період. 

«До речі, ми маємо досвід закладання вологого зерна кукурудзи. Коли вал збирання був більшим, ніж технологічні можливості елеватора, певні партії вологого зерна ми закладали відразу з поля в рукава, зберігали, а після закінчення збиральної кампанії розпаковували «мішки» й сушили це зерно. Зерно кукурудзи з вологістю 24–26% зберігали 90 днів (за базисного показника 14% і 3% засміченості)», – зауважив Віталій Губарєв. 

Нагадаємо, на Ямпільському елеваторі вдвічі збільшать зберігання зерна в «рукавах». Раніше ми писали, яка рентабельність зберігання зерна в рукавах.