Елеватор

Збільшення вартості сушіння вимагає оптимізації витрат на цей процес

Висушити й не переплатити

Висушити й не переплатити
Вибір правильної стратегії збирання кукурудзи може значно знизити витрати на її сушіння

Збільшення вартості сушіння вимагає оптимізації витрат на цей процес  

Обираємо стратегію 

На сьогодні сушіння кукурудзи є саме тим питанням, що турбує більшість аграріїв. Вартість газу зросла, елеватори стабільно підвищують цінники на свої послуги, і необхідно вирішити: як краще позбавитися зайвої вологи. Стратегій не так багато: сушити за допомогою сушарки або лишити в полі й почекати, коли природа виконає всю чи майже всю роботу з видалення зайвої вологи із зерна. 

Якщо кукурудза достигла на початку жовтня, у центральних регіонах України цілком можлива нормальна погода і достатні температури, щоб за чотири тижні прибрати хоча б частину вологи. А якщо пощастить, то й досушувати практично не доведеться. Наприклад, у жовтні протягом тижня кукурудза може втратити від 1,5 до 3% вологи, у листопаді — від 1 до 1,5%. Однак виникають інші ризики, пов’язані з погіршенням погодних умов і неможливістю роботи комбайнів. Тобто збільшується ймовірність лишити культуру в полі на всю зиму, що загрожує втратами. У кожному конкретному випадку слід оцінювати фактичну погоду і довгострокові прогнози. 

Коли розглядається варіант — подовжити час стояння кукурудзи у полі, потрібно оцінити стан культури: стебла мають бути міцними й не ушкодженими хворобами та шкідниками, качани також не повинні мати пошкоджень. Проте, навіть якщо стан культури абсолютно нормальний, втрати від пізнього збирання все одно можливі. Їх треба враховувати ще до того, як ухвалять рішення лишити кукурудзу в полі. Якщо вартість сушіння не перевищує цих потенційних втрат, краще зібрати її вчасно і не втратити якість, ніж ризикувати заради незначної економії на сушінні. 

Сушіння з варіантами 

Зерно вологістю до 21% можна сушити природним повітрям за допомогою аераційних вентиляторів. Такий спосіб не завжди допомагає впоратися з проблемою зайвої вологості, але 3–6% цілком можливо прибрати вуличним повітрям. Однак цей спосіб працює не завжди. Якщо повітря має високу відносну вологість і низьку температуру, сушіння не відбуватиметься. Навпаки, цілком можливо, що в силос потраплятиме додаткова волога. Тому аераційними вентиляторами зазвичай сушать удень, коли температура вища, а відносна вологість мінімальна. Також слід зауважувати, що зерно буде сушитись, доки не досягне рівноважного вмісту вологи (РВВ). Для певної температури й відносної вологості повітря є свої значення РВВ (таблиця)

Рівноважний уміст вологи в зерні за певного стану повітря, %

З таблиці видно, що за високої відносної вологості повітря зерно можна підсушити тільки на кілька відсотків. І все одно навряд вийде досягнути базових показників у 14–15%. Навіть попереднє підігрівання повітря не усуне проблему. Тому потрібно контролювати стан навколишнього середовища й намагатись використовувати години з найменшою відносною вологістю повітря. У жовтні-листопаді в суху погоду вдень є всього 3–5 год із відносною вологістю 50–60%. Весь інший час відносна вологість становить 80–90%, що унеможливлює сушіння вуличним повітрям. 

Кукурудзу вологістю понад 21% не слід сушити природним повітрям і низькотемпературною сушаркою. Існує ризик, що зерно почне псуватися під час висихання. Оскільки потужність сушіння надзвичайно низька за температур нижчих  від 3–5 градусів за Цельсієм, її природне повітря можна використовувати тільки до початку листопада. Пізніше ефективність такого сушіння падає до нуля через низьку температуру і високу відносну вологість. Якщо немає можливості досушити кукурудзу в сушарці до настання морозів, краще охолодити зерно до температури –5 °С й завершити сушіння у квітні-травні. За такої ситуації бажано обмежити висоту зернового масиву до 7 м, щоб забезпечити якісну аерацію й рівномірний температурний режим. 

Зерно з вологістю до 21% можна сушити природним повітрям за допомогою аераційних вентиляторів

У сушарках кукурудзу намагаються сушити на максимально допустимих температурах теплоносія. Це збільшує продуктивність сушарки й зменшує споживання енергії на видалення тонновідсотка вологості. Наприклад, якщо порівняти ефективність сушіння за температури теплоносія 65 і 95 °С, у другому випадку витрати енергії на видалення зайвої вологи будуть на 20% нижчими. Звісно, потрібно дотримуватися рекомендацій виробника сушарки, бо саме він виконував розрахунки й випробування, і знає, за яких режимів досягається найвища енергоефективність. Зазвичай рекомендована температура сушіння кукурудзи становить +100…+110 °С. 

Часом трапляється, що під час сушіння фермери та елеваторники дещо завищують температуру теплоносія, щоб не допустити потрапляння вологого зерна на тривале зберігання. Такий підхід має кілка негативних наслідків. Пересушування призводить до втрати ваги, а це означає, що елеватор або фермер втрачає гроші. Крім того, висока температура робить зерно менш стійким до пошкоджень. 

Сміття, що нагромаджується в сушарці, треба періодично видаляти. За холодного зовнішнього повітря є ймовірність утворення конденсату, і на вологих поверхнях активно затримується усілякий бруд. Засмічені поверхні зменшують швидкість проходження повітряного потоку крізь сушарку, негативно впливають на її продуктивність і створюють небезпеку пожежі. 

Механічні пошкодження зерна кукурудзи відбуваються здебільшого під час збирання культури з високим умістом вологи, що в результаті негативно впливає на строк її зберігання. Такі партії треба сушити ретельніше, лишаючи на 1% менше вологи, ніж зазвичай. Тобто якщо за базовий узяти рівень вологості 15%, то пошкоджене зерно потрібно сушити до 14%. Недозріле або пошкоджене зерно слід якомога швидше охолоджувати до температури –5 °С і намагатись не зберігати тривалий час через високу ймовірність псування. 

Зменшуємо витрати на сушіння 

Щорічне технічне обслуговування зерносушарок дає кілька переваг — зменшує витрати енергії на сушіння, збільшує продуктивність і подовжує строк експлуатації обладнання загалом. Бруд, погане змащення підшипників і неточне калібрування термостатів знижують ефективність роботи агрегата. Деякі дослідники підрахували, що належне обслуговування зерносушильного обладнання може заощадити до 10% на енергоносіях. 

Очистіть сушильні місткості та переконайтеся, що підлога, колони, екрани, корпуси вентиляторів та їх лопаті очищено від бруду. Перевірте вивантажувальні отвори — вони мають бути відкритими й не забиті брудом. Перевірте натяг ремінних передач — вони повинні мати відповідні рівні натягу. Перегляньте вирівнювання шківів і змастіть підшипники. Перевірте надійність кріплень і фіксаторів. Відкалібруйте датчики вологості зерна та термостати. Для цього потрібно порівняти їх показники з показниками сертифікованого пристрою. Перевірте регулятори тиску газу. Можливо, доведеться звернутися до газопостачальної компанії або до постачальника скрапленого газу, щоб це перевірити. Також слід перевірити колір полум’я пальника на належне горіння. Синій колір вказує на повне згоряння, а жовтий — на погане згоряння. 

Зберігаємо в рукавах 

Пластикові рукави є хорошим способом зберігання кукурудзи на тривалий період за умови, що зерно сухе й чисте. За наявності осередків зволоження або зараження комахами можливе самозігрівання та поява цвілі. Вологе зерно можна зберігати в пластикових рукавах короткий період. Якщо раптом станеться потепління, є ризик втратити товарну якість зерна.

Зберігання вологої кукурудзи у пластикових рукавах можливе лише за низької навколишньої температури і нетривалий час

Для зберігання кукурудзи в пластикових рукавах не слід обирати низинну місцевість. Майданчик повинен добре дренуватись, на ньому не має бути гострих предметів, що можуть пошкодити рукав. Розташовувати рукави бажано з півночі на південь, щоб обидва боки рівномірно зігрівало сонце. Оскільки захиститись від диких тварин практично неможливо, оглядайте стан мішків якомога частіше. Отвори, що з’являються в рукавах, відкривають доступ для вологи й вивільняють запах зерна, що приваблює інших тварин. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ