Овочі-Ягоди-Сад

Зважені та запаковані

Зважені та запаковані

Завершальним етапом підготовки овочів до продажу є їхнє упакування. Фермерські господарства, що спеціалізуються на постачанні овочів у торгові мережі, все частіше стикаються з потребою подбати про пакування свої продукції. Особливо це стосується митих і полірованих овочів, для яких упаковка є не лише бажаною, а, швидше, обов’язковою.

  

Зважування

 

Перед пакуванням продукції зазвичай відбувається процес зважування. Як правило, цю операцію виконує окрема машина, хоча на ринку є машини, що виконують дві функції одночасно — і зважують, і пакують. Однак практика показує, що такий підхід не дозволяє досягти максимальної ефективності. Існують зважувальні машини, які можуть працювати одночасно з кількома пакувальними машинами, що пакують товар в різну упаковку. Це дозволяє одночасно готувати широкий асортимент продукції. Щодо діапазону зважування, то тут теж є відмінності. Універсальні ваги з діапазоном зважування 0,5–25 кг завжди будуть компромісним варіантом. Користувач отримує широкі можливості зважування, але продуктивність буде нижчою, ніж за використання ваг, спроектованих під малу або велику вагу. Тому в кожному конкретному випадку обладнання підбирають з урахуванням вимог замовника, щоб забезпечити потрібну продуктивність й асортимент упакованої продукції.

 

Прикладом такого комплексного підходу може бути компанія «Новітні Технології», яка постачає в Україну широкий модельний ряд техніки від провідних світових виробників.

 

 

Машина Upmatic 2112 ВD призначена для зважування, устаткована комп’ютерним контролем і дозувальним блоком для харчових і нехарчових продуктів дрібної та великої фракцій. Діапазон зважування — від 0,5 до 25 кг. Машина поєднує в собі точність і високу швидкість. Завантажувальний транспортер подає продукти в розподільну систему. Дві віброплити рівномірно розподіляють продукт перед тим, як він проходить через 12 каналів великого розміру й потрапляє під зважувальні блоки. Протягом кількох мілісекунд швидкодійний комп’ютер підбирає задану вагу, визначаючи потрібні порції продуктів. Потім приймальний транспортер подає партію на відповідну машину для наповнення й пакування. Похибка у зважуванні не перевищує 0,5% навіть за швидкості в 60 циклів/хв. Рухомий швидкодійний комп’ютер оснащено цифровим дисплеєм і роз’ємом для підключення принтера.

 

Універсальна зважувальна система Upmatic 2112 ВD придатна для більшості харчових і нехарчових продуктів маленького й великого розміру, таких як цибуля, картопля, горіхи, морква, брюссельська капуста, солодощі або заморожені продукти. Різні програми, розроблені для окремих видів товару, дозволяють машині обробляти з високою швидкістю будь-які продукти, машина легка в експлуатації і не потребує тривалої підготовки персоналу. У модельному ряді є машини на 8 і 10 зважувальних каналів, які відрізняються лише продуктивністю. Тому фермери можуть підібрати найбільш відповідну машину й не платити зайвого. Машина не споживає великої потужності — їй достатньо всього 4 кВт від звичайної трифазної мережі змінного струму.

 

Пакування в сітку

 

Для пакування овочів у сітку компанія «Новітні Технології» пропонує машину Upmatic 1351, яка може пакувати продукцію вагою від 2,5 кг до 25 кг. Обираючи відповідний пакувальний матеріал, можна упаковувати великі та гранульовані харчові й нехарчові продукти. Пакувальний матеріал подається з рулону, а потім за допомогою термоножа мішки відокремлюються один від одного і надходять під бункер-розподілювач. Після заповнення мішки маркують і зашивають. Для налаштування розмірів мішків спеціальні інструменти не потрібні. Машина може працювати з будь-якими дозаторами. За потреби є можливість замовити машину, виконану повністю з нержавіючої сталі.

 

Машина Upmatic 3006 — повністю автоматичний кліпсатор для сітки з подвійною трубою для пакування продукції вагою від 0,5 кг до 5 кг в сітку-рукав із кліпсою. Підходить для всіх харчових і нехарчових продуктів дрібної та великої фракцій. Сітка витягується з труби пневматично, кліпсується знизу, наповнюється продуктами і кліпсується зверху з одночасним кріпленням етикетки. Весь процес повністю автоматичний, що дозволяє досягти великої продуктивності. Як тільки сітка на одній із труб закінчується, автоматичний кліпсатор ненадовго зупиняється, переводить другу трубу в робоче положення й далі наповнює та пакує — весь процес відбувається без утручання оператора. Доки машина працює, порожню трубу можна заправити сіткою. Машину Upmatic 3006 оснащено ніжками для регулювання висоти, вона може бути підключена до будь-якого сучасного дозатора та пакувальника.

 

Пакування у плівку

 

Пакування овочів у плівку актуальніше для фермерів, які постачають очищені та поліровані овочі в торгові мережі.

 

Машина Upmatic 2002 призначена для пакування продукції в поліетиленові пакети вагою 0,5–5 кг. Вона може працювати з усіма сипкими та гранульованими продуктами харчової та нехарчової промисловості. Продуктивність машини становить приблизно 30 циклів/хв за ваги пакету 1,5 і 2,5 кг, і 28 циклів/хв для 5-кілограмових пакетів. Із пакетами більшої ваги (1–10 кг) працюють машини Upmatic 2000 й Upmatic 2402WB. Розміри пакетів можуть становити 220–380 мм завширшки та 400–690 мм завдовжки.

 

Дорожче, більш престижно та екологічно

 

Папір є більш екологічним матеріалом, що робить його привабливішим для пакування овочів. Однак такий варіант дорожче за сітки або плівки.

 

Машина Upmatic 4125 для автоматичного наповнення та зашивання паперових мішків із ручкою або без неї вагою 5–25 кг. Вона призначена для всіх сипких і гранульованих харчових і нехарчових продуктів. Процес відбувається досить просто: транспортер подає паперові мішки під завантажувальний бункер. Мішки відкриваються пневматично, наповнюються і проходять крізь вібросистему під бункером, яка рівномірно розподіляє продукти всередині мішка. Після наповнення мішок закривається пневматично, зашивається і переміщується далі. Розміри мішків можна легко відрегулювати без інструментів. Стандартна машина комплектується промисловою швейною машиною, транспортером і вакуумним насосом. Також вона може працювати з усіма стандартними ваговими і дозувальними пристроями.

 

Складання ящиків

 

Окремо варто згадати машини для виробництва картонних ящиків. Цей вид пакування використовується для дуже багатьох овочів і фруктів, і потреба в них дуже велика. Враховуючи, що практично вся плодоовочева продукція, яку відправляють на експорт, має бути упакована (навіть кавуни та дині), картонні коробки матимуть попит із кожним роком усе більше й більше. Компанія «Новітні Технології» може запропонувати дуже широкий вибір машин для формування та склеювання картонних ящиків виробництва іспанської компанії Boix.

 

Машина Q-1500 — одна з останніх розробок компанії Boix є. Її проектували для декількох видів ящиків, які найчастіше використовують для пакування овочів і фруктів. Компанії Boix вдалося досягти досить низької вартості машини завдяки тому, що її конструкцію вдало оптимізували.

 

Продуктивність машини становить 1000–1500 ящиків/год. Потрібна електрична напруга становить 6 кВт/год. Розміри ящиків можуть варіюватися в межах від 300 × 200 × 70 мм до 600 × 600 × 250 мм.

 

З машиною зручно працювати. Оператор не повинен мати велику фізичну силу для подавання картонних заготовлень. Для зміни розмірів ящика передбачено регулювальні ручки. Машину оснащено системою захисту від неякісного картону зі швидкороз’ємною муфтою, яка моментально зупиняє привідний ланцюг у разі, коли застрягне заготовлення. Це набагато збільшує надійність і термін експлуатації головного ланцюга. Вакуумну систему подачі заготовлень оснащено автоматичною системою видування пилу з ланцюга після кожного циклу.

 

Програматор клею керується з основного сенсорного екрана, у якому поєднано функції діагностики несправностей і програма технічного обслуговування. Систему підключено до двох кодувальних пристроїв з роздільною здатністю 2000 точок на цикл, що дозволяє точно впорскувати клей по окремих каналах для правого та лівого боків заготовлення. Машина здатна наносити до 5 клейових швів і зберігати в пам’яті 20 типів ящиків.

 

Меню екрана та всі інструкції надано російською. Машина виводить на екран дані про стан машини та причини можливих несправностей. Корпус машини виготовлено з надміцної сталі завтовшки 4 мм. Це дозволяє витримувати постійні динамічні навантаження протягом десятків років. Абсолютно всі вузли машини зроблено на одній фабриці в Іспанії. Тут немає жодних китайських запчастин. Складання також здійснюється виключно у Європі. Виробництво машин відбувається великими партіями.

 

У модельному ряді Boix є ще кілька машин, які можуть зацікавити українських виробників овочів і фруктів:

 

– модель FP-4 — для складання та склеювання ящиків із гофрокартону з колонами для збільшення міцності;

 

– машина FP4EC більш універсальна. Вона може складати як звичайні, так і посилені ящики, а матеріалом для них може бути звичайний або гофрокартон.

 

 

Говорить експерт

 

Максим Полуляхов, менеджер із продажу обладнання ТОВ «Новітні Технології»

 

Незважаючи на складну ситуацію в економіці, ринок усе рівно розвиватиметься. Збільшення постачань українських продуктів у Європу потребують сучасніших пакувальних машин, які вироблятимуть упаковку, що відповідає вимогам ЄС. Сьогодні спостерігається зростання попиту на пакувальні машини та машини з виробництва картонного пакування. Це пов’язано насамперед зі збільшенням вимог до якості пакування та відповідності її європейським стандартам. Щодо пакування для внутрішнього ринку, то нині найбільший попит мають машини для пакування в сітку. Найближчим часом ситуація не зміниться, хоча не виключено зростання попиту на машини для пакування митої продукції в поліетилен і комбіноване пакування типу «будиночок» й Ultrabag із сітки та плівки.

 

 

Владислав Олійник

журнал “Плантатор”, вересень 2015 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ