Овочі-Ягоди-Сад

Кавуни на будь-який смак

Кавуни на будь-який смак

Учасники Дня поля, який провела компанія «Агріматко-Україна» на Херсонщині, змогли не лише побачити, а й скуштувати найкращі сорти кавунів і динь.

  

Традиційно, що на дні поля по кавунах і динях щороку запрошують аграріїв на батьківщину баштанних культур — у південні регіони України. Цього року ПрАТ «Агріматко-Україна» зустрічало гостей в Голопристанському районі, що на Херсонщині, на демонстраційних полях ФГ «Укр Агро Успіх». Це господарство для проведення Дня поля обрано не випадково. Адже йому є чим поділитися: понад 20 років у господарстві вирощують баштанні культури й завдяки застосуванню передових технологій отримують високі врожаї. Допомагає досягнути успіху й перевірений роками тривалої співпраці партнер — компанія «Агріматко-Україна», яка постачає господарству те, від чого передусім залежить майбутній урожай — якісне насіння.

 

Ознайомитися з найкращими сортами кавунів і динь, що вирощені у ФГ «Укр Агро Успіх», приїхали керівники й агрономи фермерських господарств із Херсонської та Миколаївської областей (саме тих регіонів, де спеціалізуються на вирощуванні баштанних культур).

 

На демополях гостям було продемонстровано 20 гібридів і сортів, виведених селекційними компаніями «Саката» (Японія) і «Холлар Сідс» (США), які в Україні ексклюзивно представляє «Агріматко-Україна».

 

Щодо кавунів, то їх асортимент зміг задовольнити будь-який (навіть найвибагливіший) смак. Адже тут були представлені гібриди й сорти, які розділяються за строками вегетації, смаковими якостями, формою — круглі, овальні, довгуваті. Можна було ознайомитися з новинками та подивитися, як «почуваються» в польових умовах гібриди, що давно вирощують в Україні. Серед ранніх це Крімстар (52–55 днів від посадки розсади) і Крімсон Рубі (65 днів) селекції «Саката», які поєднують ранню стиглість і відмінні смакові якості. Кавун Крімсон Рубі разом із ранньостиглістю демонструє стійкість до хвороб і високу врожайність, плоди якого можуть досягати маси 10–12 кг, придатні до тривалого транспортування.

 

Велику зацікавленість у фермерів викликали й гібриди овальної форми Тріумф, Дінасті (американської селекції «Холлар Сідз»). Вони мають середній і середньо-пізній строки дозрівання (понад 75 днів вегетації), відзначаються великою масою плоду (10–15 кг) і завдяки довгуватій формі та товщині стінки їх можна без ризику пошкодження транспортувати на далекі відстані.

 

Учасників Дня поля серед динь найбільше зацікавила новинка: диня Тамара, яка дуже всім сподобалась зовнішнім виглядом, структурою м’якуша та смаком. А також до смаку фермерам прийшлися диня Робаст ананасного типу із цікавим помаранчевим кольором м’якушатадавнознайомараннясолодкадиняГурмет.

 

Усі ці баштанні «дива» гості змогли не лише побачити, а й скуштувати. Проте банальною дегустацією не обійшлося, учасників заходу попросили оцінити смакові якості баштанних культур за 3-бальною системою.

 

Говорять фахівці

 

Євген Москальов, кандидат с.-г. наук, керівник відділу насіння овочевих культур ПрАТ «Агріматко-Україна»:

 

На Херсонщині зосереджено близько 35% усіх площ кавунів і динь, які вирощуються в Україні. Саме тому для проведення Дня поля ми обрали цей регіон. ПрАТ «Агріматко-Україна» працює з двома відомими у світі постачальниками насіння овочевих (зокрема баштанних) культур — американською компанією «Холлар Сідс» і японською корпорацією «Саката». Цього року представлено чимало новинок баштанних культур. Серед кавунів, зокрема, гібриди: Тріумф (видовжено-овальної форми, відмінні смакові якості, маленьке за розміром насіння, висока стійкість до фузаріозу, антракнозу), ранній Кріспід (округлої форми типу Крімсон Світ), безнасіннєвий Регас (вага 6–7 кг, відмінні смакові якості з хорошим ароматом), ранній Дінасті (вражає своїм розміром — до 11,5 кг, інтенсивно червоним кольором і високою стійкістю до хвороб). Також цього року випробовуємо два номерних гібриди — HSR 4628 і HSR 4629 (видовжено-овальної форми), перший з яких показав непоганий результат.

В асортименті новинок динь представлені гібриди: Хало (тип Канарі, середнє дозрівання, вага до 4 кг, внутрішня порожнина щільна та закрита, що передбачає тривале транспортування й зберігання), Тамара (тип Ананас, високоврожайна, стійка до хвороб, відмінні смакові якості), Мерлін (тип Ананас, високоврожайна, адаптована до різних умов вирощування, плоди вагою 3,2–3,5 кг). Загалом, дині ананасного типу дуже «вигідні», бо вони вирізняються великою врожайністю, високим умістом цукру та, головне тим, що деякі з них, наприклад диня Хало, можуть зберігатися аж до зими. Словом, на цьому Дні поля аграріям було на що подивитися та що для себе обрати.

 

 

Геннадій Брага, директор ФГ «Укр Агро Успіх»:

 

Наше сімейне господарство існує з 1993 року. Весь цей час вирощуємо кавуни та дині, під які сьогодні відведено 24 га площ (20 га — кавуни і 4 га — дині). Спеціалізуємося переважно на вирощуванні ранньої продукції. Аби отримати високі врожаї, дуже ретельно підбираємо гібриди та сорти. Насіннєвий матеріал уже давно нам постачає компанія «Агріматко-Україна». Всі 20 гібридів, які цього року заклали разом із «Агріматко-Україна», показали добрі результати. Зокрема, серед кавунів особисто нам подобаються ранні гібриди Крімсон Делайт, Антем (урожайність до 90 т/га), непогану якість продемонстрував експериментальний гібрид HSR 4628 (дуже стійкий, урожайність — понад 50 т/га) тощо.

На більшості своїх полів ми вирощуємо гібриди Крімсон Світ та АУ-Продюсер. Це не лише популярні й недорогі сорти, а ще й стійкі до стресових умов. Наприклад, цього року наше поле потрапило у «три вітри» (вітряні бурі). Ці кавуни мужньо витримали удар стихії й швидко вийшли зі стресового стану. Непогано показали себе й різні сорти динь.

Проте, щоб отримати добрий урожай баштанних культур, треба ретельно дотримуватися технології їх вирощування. Так, поле в нас обладнано під крапельним зрошуванням, проводимо якісне підживлення, застосовуємо сучасні системи захисту рослин. Інакше результату не буде.

 

 

Катерина Чернявська, помічник директора МП «Росс» (Новотроїцький р-н, Херсонська обл.):

 

Наше господарство давно вирощує баштанні культури. Цього року кавуни посадили на 72 га площ, які перебувають на фрегатному поливі. Насіннєвий матеріал купуємо в компанії «Агріматко-Україна». Зокрема, нам дуже подобається сорт АУ-Продюсер, плоди якого завдяки овальній формі та твердій шкірці добре зберігаються й транспортуються. Врожайність — в середньому 50 т/га, буває й до 60 доходить. Вирощуємо на крапельній стрічці й гібрид від «Саката» — Крімсон Рубі. Минулого року він віддав близько 70 т/га.

Дні поля, які проводить «Агріматко-Україна», відвідуємо щороку. З тим, щоб ознайомитися з різними (зокрема й новими) гібридами та підібрати насіннєвий матеріал на наступний рік. Уперше ми купували насіння в «Агріматко-Україна» в їхньому київському офісі, тепер співпрацюємо через Херсонське представництво.

 

 

Інна Бірюкова

журнал “Плантатор”, вересень 2015 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ