Овочі-Ягоди-Сад

Уроки майстерності для картоплярів

Уроки майстерності для картоплярів

Кілька років поспіль українське представництво голландського кооперативу «Агріко», на яке припадає більша половини всього імпорту насіннєвої картоплі в Україну, влаштовала демонстрацію сортів як голланської, так і української селекції в с. Семиполки Броварського р-ну Київської обл. Цьогорічний захід, на який зібралися картоплярі-професіонали з усієї України (від Чернігівщини до Херсонщини та від Волині до Донеччини), проходив під гаслом «Картопляна майстерня», організована компаніями «Сингента» та «Агріко Україна».

 

 

У багатому асортименті фірми «Агріко», продемонстрованій картоплярам цього разу, можна було знайти сорти всіх періодів дозрівання та будь-якого призначення: і столові, чіпсові, і крохмальні.

 

Асортиментний ряд насіннєвого матеріалу фірми «Агріко» дуже широкий, тому зупинимося на найцікавіших, насамперед новинках, які перебувають на випробуванні й підготовлені до реєстрації.

 

Еволюшн — сорт із великими червоними бульбами з невеличкими вічками овальної форми зі світло-жовтим м’якушем. Його технологічною особливістю є потреба в оптимальному зволоженні.

 

Середньоранній сорт Арізона поєднує чудовий смак і великий потенціал урожайності. Завдяки посухостійкості Арізона на дослідних ділянках показала високу врожайність і великі товарні бульби — по 12–14 штук із куща. Особливості сорту: під час садіння бульби не можна розрізати, а якщо пагони обламаються, то картопля часто не сходить.

 

Ще один середньоранній сорт, що був продемонстрований картоплярам, — Люся. Він сформував по 8–14 бульб в кущі та, як стверджують фахівці «Агріко», видався смачним.

 

Проте найцікавішим за смаковими властивостями, за твердженням директора з експорту «Агріко» Яна Деккера, став середньоранній сорт Розаголд. Він формує бульби середнього розміру з мілкими вічками, що добре зберігаються. А ще сорт придатний для приготування картоплі фрі. Він дуже популярний серед європейських роздрібних мереж.

 

Середньоранній сорт Фалука відзначається посухостійкістю, адже був виведений в першу чергу для Єгипту, внесений до реєстру в Україні лише цього року. Він сформував великі видовжені білі бульби з неглибокими вічками. Враховуючи велику кількість (до 18–20 шт./кущ), потенціал урожайності оцінюється як дуже високий. Для цього сорту характерними є чудовий смак (завдяки вмісту сухих речовин до 18%), довгий період спокою (зберігання до березня-квітня), що разом із посухостійкістю забезпечує йому великий потенціал і в Україні, де картоплярі потерпають від повсюдних посух.

 

З наступного року реєстр сортів України поповнить сорт Чемпіон, який формує до 20 дуже смачних бульб в кущі, для якого характерними є тривале зберігання (до березня) і стійкість до механічних ушкоджень.

 

 

Для виробництва чіпсів випробовується сорт Арсенал (реєстрація в Україні у 2016–2017 рр.), що формує до 20 бульб у кущі з умістом сухої речовини до 24%, здатний зберігатися протягом тривалого часу.

 

Другий рік поспіль фірма «Агріко» демонструє на випробувальному полігоні сорти вітчизняної селекції (Інститут картоплярства). Цього року фахівці інституту демонстрували сорти Тирас, Щедрик, а також чотири сорти, що нині на випробуванні: Славута (надранній, стійкий до нематоди та іржі), Княгиня (стійкий до вірусів і середньостійкий до фузаріозу), Злагода (середньоранній) і унікальний сорт Солоха фіолетового забарвлення з підвищеним умістом антиоксидантів, що добре підходить для виробництва натуральних харчових барвників.

 

Оглянувши випробувальні ділянки сортів селекції «Агріко» та Інституту картоплярства, гості перейшли до намету компанії «Сингента», де висококваліфіковані фахівці розповіли про нюанси технології захисту картоплі. Так, усі добре знають, що картопля значно чутлива до гербіцидів, ніж, наприклад, зернові, тому вибір ЗЗР набуває особливо важливої ролі. Провідні хімічні компанії довго шукали речовину, яка знищувала б бур’яни та мінімально впливала б на культурні рослини. Нещодавно компанія «Сингента» знайшла таку речовину — S-металохлор й створила на її основі препарат «Дуал Голд». Єдиним обмеженням цього препарату, як розповів Микола Довгаль, є наявність великої кількості дводольних бур’янів: тоді «Дуал Голд» використовують у баковій суміші з «Гезагардом». «Сингента» розробила ще один новий гербіцид — двокомпонентний препарат «Примекстра TZ Голд», у якого ефективність дії менше залежить від структури ґрунту, ніж в інших гербіцидів.

 

 

Серед шкідників, за словами М. Довгаля, найбільшу проблему для картоплі становлять картопляна міль, тля (на півдні України — персикова, на півночі — чорна) і цикадка, що переносить вірусні хвороби. Розширення реєстрації препарату «Воліам Флексі» на картоплю дасть виробникам додаткові можливості в боротьбі зі шкідниками. Проти ґрунтових шкідників фахівці компанії «Сингента» порадили застосовувати гранульовані протруювачі, які вносять у ґрунт під час садіння картоплі. Яскравий приклад — новий препарат «Юніформ», що містить на 30% більше азоксистробіну (діючої речовини, яка захищає від ризоктоніозу, що дуже позитивно впливає на товарність бульб), ніж попередники. Ще однією серйозною проблемою для українських картоплярів є нематода, проти якої в нашій країні в реєстрації немає жодного ефективного хімічного препарату. Як зауважив М. Довгаль, в асортименті компанії «Сингента» такий препарат є, але він дуже дорогий для українських картоплярів, тому реєструвати його в Україні поки що невигідно — хіба що через рік-два, коли економічна ситуація стабілізується.

 

Також Микола Довгаль нагадав про особливості застосування десикантів. Зокрема, про те, що десикант не діє в темну пору доби, а за температури понад 25 °С діє швидше, але менш рівномірно. Він порадив десикувати картоплю, що закладається на зберігання, у хмарну погоду або ввечері, а там, де сильно облиствлені посадки, виконувати операцію двічі.

 

Прикладом успішного використання системи захисту від компанії «Сингента» стало демонстраційне поле ФГ «Журавушка». Тут був застосований препарат «Юніформ», через форсунки внесено протруйник «Селест Топ», обприскування «Воліам Флексі» забезпечило цілковиту відсутність колорадського жука. Для зняття стресу від метрибузину було застосовано біологічний препарат «Ізабіон», який вирізняється серед конкурентів найвищим умістом вільних амінокислот (10%). Ефект від цих препаратів залежить і від такої, здавалося б, дрібниці, як вибір форсунок. Тому менеджер з якості внесення ЗЗР компанії «Сингента» Олег Людвиновський провів майстер-клас, що був присвячений правильному вибору форсунок (в асортименті «Сингенти» є чимало моделей спеціальних форсунок для різних випадків) і калібрування обприскувача.

 

Консультант із розвитку бізнесу IFS (Організації міжнародних рекомендованих стандартів) і за сумісництвом власник фірми з експорту картоплі, поляк Марек Мажець розповів українським картоплярам про міжнародні стандарти на картоплю та про досвід польських аграріїв з експорту «другого хліба», а також про проблеми, з якими вони стикаються на європейському ринку.

 

Компанія «Агріко» вкотре довела, що вміє здивувати картоплярів не лише новинками свого асортименту, а й цікавою насиченою програмою.

 

 

Сергій Білий

журнал “Плантатор”, вересень 2015 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ