Агромаркет

Короткий аналіз змін у законодавстві — 2021 стосовно єдиного податку

Життя покращується?

Життя покращується?

Рік 2021-й приніс безперечно позитивні зміни для платників єдиного податку — для фізичних осіб — підприємців, платників єдиного податку 1, 2 і 3-ї груп. Які ж вони, ці покращення? 

Покращення №1. Нові підходи до визначення граничного розміру річного доходу, допустимого для перебування в тій чи іншій групі платників єдиного податку 

З 1 січня 2021 року змінено підхід до визначення граничних обсягів доходів, що дають право перебувати на єдиному податку І–ІІІ груп. Якщо раніше це були фіксовані суми, що встановлювались п. 191.4 ст. 191 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), то тепер вони визначаються залежно від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року. 

Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» з 1 січня 2021 року встановлено мінімальну заробітну плату 6000,0 грн у місяць. 

Отже, з 1 січня 2021 року обсяг доходу платників єдиного податку за групами протягом календарного року не повинен перевищувати: 

І група — 167 розмірів МЗП, — у 2021 році це 1 002 000 грн (6000,0 × 167); 

ІІ група — 834 розміри МЗП, — у 2021 році це 5 004 000 грн (6000,0 × 834); 

ІІІ груп — 1167 розмірів МЗП, — у 2021 році 7 002 000 грн (6 000,0 × 1167). 

Відповідні зміни внесено до ПКУ Законом України від 01.12.2020 №1017ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій». 

Покращення №2. Звільнення від сплати єдиного податку платників 1-ї групи на пів року 

Норму передбачено Законом України від 04.12.2020 №1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2» (далі — Закон №1072), яким доповнено підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ пунктом 52 прим. 9. 

ФОП — платники єдиного податку І групи звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску за грудень 2020 року, січень-травень 2021 року за себе. Такі особи можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату ЄВ за ці періоди у розмірах та порядку, визначених Законом. 

При цьому такі періоди включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законом для кожного з таких періодів. 

Законом №1072 доповнено пунктом 9 прим. 10 розділ У ІІІ «Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №2464. 

Покращення №3. Звільнення від сплати ЄСВ за себе ФОПів, що працюють як наймані працівники за основним місцем роботи 

З 2021 року фізичні особи — підприємці (єдиноподатники та загальносистемники), а також особи, що провадять незалежну професійну діяльність, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати ЄСВ за себе за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не меншому від мінімального страхового внеску. 

Відповідні зміни внесені Законом України від 13.05.2020 №592-IX (набуває чинності з 01.01.2021), коригують частину 6 статті 4 Закону України від 08.07.2010 №2464-VІ. 

Довідково: розмір мінімального страхового внеску — 2021 становить 1320 грн (6000 × 22%). 

Покращення №4. Звільнення від обов’язкового застосування РРО 2 і 3-й групам ФОПів — єдиноподатників ще на рік 

Враховуючи складну ситуацію та створюючи більш сприятливі умови для господарювання малих форм бізнесу, відтерміновано до 1 січня 2022 року застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку другої — четвертої груп (фізичними особами — підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (1 320 000 грн), незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють: 

• реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, 

• реалізацію лікарських засобів, 

• виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я, 

• реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. 

Покращення №5. ФОП — єдиноподатники зможуть здавати в оренду значно більші площі житлових і нежитлових приміщень, залишаючись при цьому на спрощеній системі оподаткування 

Збільшення загальної площі житлових приміщень та/або їх частин, нежитлових приміщень (споруд, будівель) та/або їх частин, яку фізична особа — підприємець — платник єдиного податку може надавати в оренду: 

• з 100 до 400 квадратних метрів — у разі надання в оренду житлових приміщень та/або їх частин, 

• з 300 до 900 квадратних метрів — у разі надання в оренду нежитлових приміщень (споруд, будівель) та/або їх частин. 

Закон України №1117 від 17.12.2020 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об’єктів оподаткування». 

І просто інформуємо: Порядок подання декларації платника єдиного податку за 2020 рік 

З 01.01. 2021 року діє нова єдина форма декларації з єдиного податку та ЄСВ. Але цю нову форму звітності фізособам «єдинникам» 1–3-ї груп слід буде використовувати для звітування за 2021 рік. Однак за 2020 рік ще слід звітувати за старою формою, яку затверджено Наказом №578. 

Податкову декларацію платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця подають за вибором платника податків відповідно до п. 49.3 ПКУ в один із таких способів: 

• особисто платником податків або уповноваженою на це особою; 

• надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; 

• засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису. 

Коли звітують єдинники 1 та 3-ї груп: за п. 296.2 ПКУ платники єдиного податку першої та другої груп подають до ДФС декларацію у строк, установлений для річного звітного періоду. Тобто така декларація подається протягом 60 календарних днів після закінчення звітного періоду. 

Коли звітують єдинники 3-ї групи: поквартально протягом 40 календарних днів із дня закінчення звітного кварталу. 

Неподання (крім випадків, якщо податкова декларація не подається відповідно до п. 49.2 ПКУ) або несвоєчасне подання платником податків декларації тягне за собою накладення штрафу в розмірі 340 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. А за ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення — в розмірі 1020 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Такі розміри штрафів передбачені п. 120.1 ПКУ. 

Проте в період з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця завершення карантину (поки до 28 лютого) не застосовуються штрафні санкції, передбачені п. 120.1 ПКУ у разі неподання платниками податків податкової звітності (крім ПДВ, акцизного податку, рентної плати) за податкові (звітні) періоди, граничні терміни подання яких припадали на цей період. 

Отже, наразі за несвоєчасне подання декларації з єдиного податку фізособи 1–3-ї груп відповідальності не несуть. 

Фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку, які не отримували протягом звітного періоду доходи та не мають об’єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, не зобов’язані подавати податкову декларацію.  

Катерина Проскура,
д-р екон. наук, сертифікований аудитор, судовий експерт КНДІСЕ

газета AgroTimes, лютий 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “AgroTimes” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ