Агромаркет

Що несе Україні нове законодавство про ветмедицину

Що несе Україні нове законодавство про ветмедицину

Довгоочікуваною і надзвичайно важливою ланкою у ланцюгу трансформацій вітчизняного законодавства у контексті Всеохоплюючої Угоди про вільну торгівлю з ЄС стало ухвалення парламентом Закону України «Про ветеринарну медицину». Розроблений на основі цілої низки актів законодавства Євросоюзу, він буде введений в дію через два роки. А за цей час і держава, і ринок мають достатньо часу, щоб підготуватися. Про основні новації, що чекають тваринницьку галузь, ветеринарну практику і виробників та продавців ветпрепаратів, AgroTimes розповів Юрій Бурило, експерт Проєкту ЄС «Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин в Україні». 

1. Дозвільних документів поменшає. Одним із недоліків регуляторного середовища у сфері ветмедицини є наявність великої кількості документів дозвільного характеру. За новим законодавством, кількість ветеринарних документів зменшиться з п’яти до трьох: ветпаспорт тварини, ветеринарне свідоцтво та міжнародний ветеринарний сертифікат. Строк видачі буде скорочено до одного робочого дня. 

2. Конкретизують вимоги до профілактичного карантину. Новий закон чітко визначає, що в разі переміщення тварин між територіями (зонами, регіонами або компартментами) з однаковим ветеринарно-санітарним статусом у межах території України профілактичний карантин проводиться на потужностях за місцем призначення тварин, а в разі переміщення тварин між територіями (зонами, регіонами або компартментами) з різним ветеринарносанітарним статусом профілактичний — на потужностях за місцем відправлення та за місцем призначення тварин.

Для деяких тваринницьких господарств передбачено виняток із цих правил. Зокрема, проведення профілактичного карантину не вимагається в разі переміщення тварин з однієї потужності на іншу, якщо такі потужності мають однаковий ветеринарно-санітарний статус, розташовані в ме жах території (зони), що має один ветеринарно-санітарний статус, і перебувають в управлінні однієї й тієї ж самої фізичної чи юридичної особи. 

3. Ліцензуватимуть оптову й роздрібну торгівлю ветпрепаратами. Нині законодавство України передбачає ліцензування лише виробництва ветеринарних препаратів, хоча у країнах ЄС ліцензується також діяльність з їх реалізації. Оскільки безпечність та ефективність ветпрепаратів залежить не тільки від сировини, технології та умов виробництва, а й від умов їх транспортування та зберігання, застосування цього організаційно-правового механізму цілком логічне й обґрунтоване. 

4. Посилять вимоги до ветпрепаратів, а їх реєстрація буде безстроковою. Перехід до європейської моделі безстрокової державної реєстрації ветеринарних лікарських засобів супроводжуватиметься посиленням вимог до їх безпечності, якості та ефективності. 

5. Запобігаючи антибіотикорезистентності, заборонять застосовувати протимікробні ветпрепарати на постійній основі або для подолання наслідків неналежної гігієни, неналежної практики вирощування тварин чи недостатнього догляду за ними. Заборона пошириться і на застосування антибіотиків для посилення росту й продуктивності тварин, а також із профілактичною метою. Виняток (за відсутності ефективної альтернативи) — запобігання високому ризику поширення інфекційної хвороби та її тяжких наслідків (за таких обставин буде дозволено лікувати антибіотиками окрему тварину чи обмежену групу тварин). 

Перш ніж застосовувати антибіотик до продуктивних тварин, доведеться визначати чутливість до нього збудника інфекційної хвороби (зважаючи на його стійкість до таких препаратів та їх діючих речовин). Антибіотики продаватимуть за рецептом, а фахівці ветмедицини, що застосовують їх для лікування тварин, будуть зобов’язані щокварталу звітувати про це до компетентного органу. 

газета AgroTimes, квітень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “AgroTimes” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ