Техніка

За технологією MZURI Pro-Til ФГ Анатолія Гайворонського підвищило врожайність ріпаку до 50 ц/га

З довірою до інновацій

З довірою до інновацій

За технологією MZURI Pro-Til фермерському господарству Анатолія Гайворонського вдалося підвищити врожайність ріпаку до 50 ц/га

Як сказав хтось зі знаменитостей, у нестабільні часи все інакше. І справді: що більше лихоманить планету, то гостріше постає перед кожним із нас потреба щось змінювати — у технологіях, техніці, власному ставленні до справи. Втім, агровиробництво — не сфера послуг і не шоу­бізнес. Тут підходи формувалися не те що роками — десятиліттями.

Тож можна тільки уявити собі, яка потрібна відвага для інновацій у полі. Та, схоже, саме ця риса вже практично стала синонімом успіху в агросекторі ХХІ століття.

Анатолій Гайворонський

Анатолій Гайворонський в агро вже майже три десятиліття. За цей, без перебільшення, непростий час усякого було на обріях його професійного життєпису — здобутки і втрати, перемоги й випробування. Всі ці обставини загартували характер фермера із села Спаське Новомосковського району. І нині його принципову позицію в питаннях захисту інтересів аграрної спільноти добре знають не тільки сільгоспвиробники, а й посадовці всіх рівнів і гілок влади.

Як очільник обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровщини, Анатолій Іванович обстоює права тих, хто постраждав за землю.

Кожне поле — це передусім чиясь історія, чиясь кров, чиясь праця. І саме земля робить господаря тим, ким він є, а за належне ставлення платить сторицею. Так само, як у цій дуже агротехнологічній історії з оптимістичним сюжетом.

«Рядовою сівалкою ріпак не посієш»

Два роки тому фермерське господарство Анатолія Гайворонського придбало посівний комплекс MZURI Pro­Til. Вибирали довго й ретельно. Приглядалися до нових технологій. Вивчали досвід і можливості. Аналізували потенціал техніки і її відповідність конкретним потребам — потрібна була надійна машина для сівби ріпаку.

У сівозміні господарства — культура ця, як то кажуть, перевірена багаторічним досвідом. Під німецькі гібриди олійної у господарстві відводять майже стільки ж, як і під пшеницю, ячмінь та соняшник. Однак сівба ріпаку — те ще випробування на тяжких ґрунтах Дніпропетровщини.

«Культуру цю рядовою сівалкою не посієш, — пояснює Анатолій Іванович. — Коли оброб­ляємо ґрунт, втрачаємо вологу. Та й як отримати якісні сходи по стерні пшениці? А от MZURI дає раду і з пожнивними залишками, і зі збереженням вологи, й із багатьма іншими завданнями, що перед нею стоять…»

Як каже господар, обробіток поля за технологією MZURI Pro­Til поступово відновлює структуру ґрунту. Якщо раніше перед сівбою ріпаку поле обов’язково дискували, потім культивували й чекали дощу, то зі strip­till усе значно простіше: пожнивні рештки культури попередника (здебільшого ранніх зернових), стають у пригоді для збереження й накопичення вологи в ґрунті, зменшується його ерозія й поліпшується біологізація.

Агрегат майстерно відгортає стерню і розпушує 2­сантиметрові смуги ґрунту на 25 см углиб (куди, власне, підтягується волога з нижнього горизонту). Сошники точно висівають кожну насінину в ці смуги нижче стерньової платформи. Одночасно у прикореневу зону — на всю глибину обробітку — потрапляє необхідна для цієї насінини доза добрива. А прикочувальні котки чудово притискують розпушений ґрунт, забезпечуючи насінині ідеальні умови для проростання. До речі, всі ці операції машина MZURI виконує за один прохід.

«Переконалися, що за цим майбутнє»

Із інноваційною технологією Mzuri Pro­Till Анатолій Гайворонський познайомився на одному із семінарів, які проводила компанія «Мзурі Тех Агро».

У теорії й на польових демонстраціях усе було зрозуміло і не викликало сумнівів: треба й собі спробувати. Пригадує, як із острахом уперше випустили вже свою машину в поле, щоб посіяти ріпак по пшениці: «Для нас усе це було новим. Побачивши прикидані соломою смуги, навіть трохи переживали — а раптом не отримаємо результату. Тепер я розумію, що це закономірний стан для тих, хто переходить на нову технологію…»

Упевненість прийшла із появою дружніх сходів. А коли стало зрозуміло, яким ріпак пішов у зиму, а згодом урожай з гектара сягнув 40–50 центнерів, — таких результатів у Гайворонського ще ніколи не було, — фермер твердо сказав собі, що за цим майбутнє.

Власне, на той час господарство вже мало досвід нульового ґрунтообробітку (no-­till). Та зі смуговою технологією все зовсім інакше. Як каже досвідчений агроном, «по no­till так не вийде». Зійти — звісно ж, зійде, але врожаїв таких не буде, бо ріпак любить, щоб ґрунт був розпушений і вологий. Досягнути цього вдалося тільки з MZURI Pro­Til.

Чотириметрова MZURI Pro­Til обробляє до 50 га ріллі за добу, агрегатуючись із трактором 340 к. с. Техніка здатна сіяти практично всі основні культури ще й дає змогу заощадити неабиякий ресурс…

«Норму висіву зменшили майже удвічі»

Цьогоріч у Спаському збиратимуть уже третій такий урожай ріпаку, посіяного за допомогою смугової технології. «Усе зійшло нормально, — запевняє Анатолій Іванович. І додає, що підстав для хвилювання поки немає. Втім, температурні перепади (як­ от морози після плюсової температури) — це для ріпаку й пшениці найстрашніше випробування. Тому, як то кажуть, дасться чути навесні.

Нинішнього сезону під олійною 700 га, торік — 600. Структура, звісно ж, залежить від сіво­зміни. Втім, рік у рік господарство отримує дедалі оптимістичніший результат.

Що ж до оптимізації ресурсів на посівну, то норму висіву зменшили майже удвічі. Сіючи іншими агрегатами, регулювати кількість посівних одиниць було складно: застосовуючи традиційну технологію, на гектар витрачали по 500, а то й по 700 тис. Натомість MZURI Pro­Til цілком вистачило 300 тис.

«У перший рік нам здавалося, що посіви надто рідкі, — пригадує господар. — Та коли ріпак сформувався, почав гілкуватися і виріс, — пересвідчилися, що й такої кількості насіння було достатньо. Урожай ми отримали прекрасний».

Спеціально економіку MZURI фермер не вираховував. Проте каже, що завдяки цій технології господарство цьогоріч має більше ресурсу на розвиток та оновлення. Ще б пак! Strip­till (із обробітком не більше як третина площі поля) дає змогу суттєво оптимізувати цілу низку агротехнологічних операцій, для яких за традиційної технології знадобиться плуг, дисковий агрегат, передпосівний культиватор, розкидач міндобрив. Відповідно, витрачається суттєво менше пального, техніки, людських та інших ресурсів. Тож, як мовиться, економія відчутна.

«Жодної лапи не переламали…»

Нинішнього сезону в господарстві Анатолія Гайворонського побувало чимало гостей. Дивилися сівалку. Розпитували. Оглядали посіви. Багатьом до душі можливість зменшити витрати на ґрунтообробіток та усунути ущільнення в орному шарі. Є й охочі випробувати нову технологію на практиці, тож звертаються із проханням — щоб ми допомогли і в них на полі посіяти MZURI.

 — Ґрунти у нас на Дніпропет­ровщині важкі, — зауважує Анатолій Іванович. — Утім, сівалка з ними дає раду чудово: дякувати, жодної лапи не переламали, хоча обробили нею вже до двох тисяч гектарів ріллі.

Вже нині господар має чіткі плани на весняну посівну. Каже, що в пріоритеті вологостійкі культури. Втім, нинішні погодні умови свідчать про холодну весну і пізню посівну. Тож наразі всі надії — на агрономічну інтуїцію й інноваційні технології.

Технологія MZURI Pro Til дає змогу зберігати й накопичувати вологу навіть в умовах аномальних температур. Агрегат успішно сіє основні злакові культури, ріпак і сою. А завдяки інноваційним удосконаленням нещодавно додалися й ті культури, які потребують точної сівби, зокрема соняшник та кукурудза.

Як кажуть у компанії «Б.Т.А Групп», що є офіційним дилером MZURI в Україні, З кожним поколінням сівалки цього бренду стають ще продуктивнішими, а отже, гарантують очікуваний результат. На старті нового сезону, що несе агробізнесу чергові виклики й випробування, це суттєва конкурентна перевага й можливість оптимізувати агротехнології.

Анна Ліщинська, спеціально для газети AgroTimes, лютий 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “AgroTimes” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ