Техніка

Технологія MZURI Pro-Til забезпечить агробізнесу стабільний результат навіть за найнесприятливіших умов

Земля навчить

Земля навчить
Максим Скорук

Уже три сезони поспіль Максим Скорук господарює в зоні ризикованого землеробства на Дніпропетровщині за технологією Mzuri Pro-Til і  поле платить сторицею

Його шлях до успіху навряд чи опишеш однією історією. Бо в ній є і щастя справжніх перемог, і біль великих втрат, і рутина звичної буденності, і гіркота несподіваного сумніву. Все загалом, як у всіх. Але дуже по-живому і без фільтрів, якими так легко затушувати справжнє. Юрист за освітою, Максим Скорук знайшов своє покликання у сільському господарстві. Продовживши фермерську справу трагічно загиблого батька, зумів зберегти і виплекати довірені селянами гектари. А ще він багато років опікується розвитком спорту, зокрема – футболу в Томаківському районі на Дніпропетровщині. Бо переконаний: саме молодь здатна змінити світ на краще, і спорт – перший крок назустріч цим змінам. Як українець, котрий любить і вірить у свою Україну, у тривожному 2015-му він заклав сад, а нині розвиває технології, що здатні перетворити спраглі степи на квітучу оазу.  І нехай які випробування виникали на його шляху, завжди пам’ятав татову настанову:  «Немає поганої землі – є погані господарі».

Ідеальний варіант

Нині в обробітку родини близько 15 тис. гектарів ріллі в зоні ризикового землеробства у Томаківському, Солонянському і Нікопольському районах Дніпропетровської області.

«Щоб отримувати результат, не треба бути холдингом», – каже Максим Анатолійович. Сам він переконаний: запорукою успішного результату є наполеглива праця. Власне, Скоруки уже понад чверть століття доводять громаді своє вміння господарювати на землі. Дотримуючись найвищих стандартів, розвивають інтенсивне садівництво. Млин, власна крупорушка, макаронний цех і хлібопекарня забезпечують ефективну переробку вирощеного зерна. Втім, і на полях, які обробляє господарство, є що людям показати. І таке ставлення до землі дає сподівання на її щедрість у подальшому.

Що зазвичай вирощують на богарі тутешні фермери? Ячмінь, пшеницю, соняшник… Втім, така куца сівозміна, як каже Максим Анатолійович, – це однозначно «шлях в нікуди». Тож у господарстві Скорука почали вивчати потенціал інших культур. Утім, за тотального дефіциту вологи і таких високих температур, як у цих краях влітку, стало зрозуміло, що варіантів не так уже й багато.

«Якщо отримуємо до 60 центнерів кукурудзи, то це дуже добре, – пояснює господар. – А ось для озимого ріпаку наш клімат годиться. От тільки обробіток сухого ґрунту – та ще проблема: оскільки в серпні вологи обмаль і дощів практично немає, під час оранки утворювалося груддя, яке потім неможливо нічим розбити. Сіяли в суху землю і сподівались на дощ, а відсоток сходів часто не перевищував 10-20%».

Аби вирішити проблему, поставили собі мету – знайти хорошу сівалку, яка б забезпечила нормальні сходи ріпаку. Разом із агрономом відвідували чимало виставок і днів поля, оглянули чимало різноманітних агрегатів, але жоден нас за якимось опціями не влаштовував. Рішення знайшлося мало не випадково.

Сходи за будь-якої погоди

 «Сівалку MZURI побачили на виставці в Києві, – пригадує Максим Анатолійович. – Зацікавилися. Поспілкувалися з хлопцями, які її репрезентували. Коли вони нам розповідали, як із соломи серед літа отримують сходи ріпаку, спочатку не повірили. Але, зважаючи на те, що агрегат розрахований для роботи саме в наших умовах, вирішили спробувати. І не пожалкували».

У перший рік сівби за новою технологією в господарстві отримали сходи ріпаку на рівні 70-80% (хоча й дефіцит вологи був дуже суттєвий), а вже наступного року відсоток сходів наблизився до 100%. Суть технології одного проходу MZURI Pro-Til  в тому, що вона об’єднує найкраще від No-Till, Strip-Till та класики землеробства, ідеально спрацьовує як за надлишку, так і за нестачі вологи. Цей посівний комплекс виконує за один прохід, та ще й безпосередньо по стерні культури попередника, одразу три операції: 1) розпушування вузької смуги грунту завширшки 12 см; 2) внесення мінеральних добрив на всю глибину грунтообробітку під кожну насінину; 3) висів. Крім того, конструктивні особливості лапи (завтовшки 16 мм) дають змогу працювати на будь-яку глибину до 25 см, незалежно від погодних умов і стану ґрунту.

Отримавши такий результат на ріпаку, вирішили закріпити його на зернових колосових – і теж отримали цікаві агрономічні напрацювання, які згодом дуже знадобилися для вдосконалення сівозміни. Як пригадує Максим Анатолійович, бували роки, коли співвідношення зернових та олійних досягало 50 на 50. Втім, тепер частка соняшника не досягає навіть 20%, а повертають його на поле мало не на 5-й рік. Нинішньої весни господарство сіятиме і кукурудзу, і кондитерський соняшник, і горох, і навіть гарбузи на крапельному зрошенні, яке закладають на 440 га ріллі.

У фарватері змін

 Відтоді вже три сезони поспіль полями господарства курсують сівалки MZURI, а господарство Максима Скорука не тільки розвиває потенціал технології MZURI Pro-Til, а й удосконалює її. Скептикам зазвичай відповідає: «Нині ми боремося не за швидкість, а за якість сівби». По досвід на Дніпропетровщину приїжджають і колеги з інших регіонів. І навіть фахівці компанії-виробника інноваційної техніки з ретельно враховують усі напрацювання українських практиків.

«Земля навчить хазяйнувати», – цитує Максим Анатолійович настанови свого батька. І пригадує, як разом із нам на тракторі виходили в поле, коли був малим хлоп’ям: «Тоді ціла зграя чайок зліталася до розораної культиватором ниви, щоб підживитися черв’ячками. А нині, як іде техніка, – жоднісінької пташки на полі не побачиш: або хімією земля просякла, або вологи в ній не залишилося для усієї цієї живини»

Але альтернатива є. На своїх полях господар щосезону вочевидь пересвідчується, як технологія MZURI Pro-Til відроджує екологію поля. А вже наступного року не оратимуть жодного гектара на богарі.  «Ми повністю перебудовуємося – переходимо на технологію MZURI Pro-Til», – додає господар. І зауважує: «Маємо й інші сівалки. Ось дивлюся я на них і думаю: «А що вони в нашому господарстві далі робитимуть?»

Принципово інший підхід

Зміна клімату вимагає більш ефективних та екологічних систем землеробства, а відповідно, й глобального перегляду застосовуваних агротехнологій. Інвестицій у землю, добрива й насіння наразі вже недостатньо – аби бути успішним, час господарювати з розумом. І технологія MZURI Pro-Til – саме таке рішення, здатне забезпечити агробізнесу стабільний результат навіть за найнесприятливіших умов. Цей принципово інший підхід до землеробства, як наголошує Олександр Ярошенко, директор « Б.Т.А Групп», що є офіційним дилером MZURI, вже нині завойовує дедалі більше прихильників на українських теренах і крок за кроком охоплює значний сегмент ринку.

Втім, у сільському господарстві, як і в спорті є свої чемпіони. Вони першими приходять до розуміння важливості змін, а потім змінюються самі, змінюють технології і змінюють світ навколо себе. Як Максим Скорук, котрий вірить в Україну, в її молодь і в силу інновацій.

газета AgroTimes, травень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “AgroTimes” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ