Своя і карликова

Своя і карликова

На Мліївській дослідній станції садівництва створили нову карликову підщепу для яблуні. Вона добре сумісна із сортами яблуні та стійка до промерзання ґрунту взимку.

 

Підщепа гарна тоді, коли добре суміщається із сортом і легко пристосовується до ґрунтово-кліматичних умов. Від підщепи залежатиме стійкість дерева до низьких і високих температур, до висушування і перезволоження ґрунту, високого рівня ґрунтових вод тощо. Щоб це відбулося, у рослини мають відмінно працювати відповідні фізіологічні механізми.

 

Як вибирати підщепу?

 

Підщепу підбирають керуючись інформацією про ґрунтово-кліматичні умови ділянки та господарсько-біологічні особливості запланованого для вирощування сорту. Як оцінюють підщепу? Для садівництва привабливіші ті, із яких легше отримати добре розвинені саджанці, адже такі рослини добре ростуть вже у перший рік після перенесення в сад, своєю чергою, на них можна легше і швидше сформувати крону.

 

Ще один спосіб оцінки підщепи — швидкість вступу культурного дерева у плодоношення. Цілком очевидно, що перевагу надають тим підщепам, які забезпечують ранній і щороку вищий врожай.

 

Слід розуміти, що підщепа — це передусім корінь культурного дерева, який всмоктує із ґрунту воду й мінеральні речовини.

 

Саме у коренях мінеральні сполуки перетворюються в органічні форми — амінокислоти, білки й гормони, також там рослина накопичує поживні речовини.

 

Чому одна підщепа є більш ефективною, ніж інша? Бо в ефективнішої рослини корені здатні рости й засвоювати поживні речовини із ґрунту, хоч би й протягом усього року, головне, аби ґрунт не промерз! Саме значні промерзання ґрунту, особливо у суворі безсніжні зими, обмежують вирощування плодових культур у деяких регіонах.>>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

 

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ