Агромаркет

Захищаючи IP&IT-активи

Захищаючи IP&IT-активи

Будуємо правильний алгоритм дій, що допоможе зіграти на випередження.

 

Ще з десяток років тому для ведення бухобліку потрібно було розкласти кілька ватманів на підлозі, розкреслити їх і таким чином зводити дебет із кредитом. Нині ж навіть настрій корови визначають за допомогою спеціального чипа — і за його даними орієнтуються на вищу продуктивність тварини. Таких технологій у нашому сьогоденні стає дедалі більше. А разом із ними формується розуміння бізнес-спільноти про доцільність роботи з нематеріальними активами.

 

У своїй юридичній практиці ми бачимо, що зростає кількість запитів, пов’язаних із захистом як інтелектуальних, так і технологічних активів компаній. За неофіційною статистикою, серед українських підприємств сьогодні 65% мають IP-активи; 85% — залежать від IT-технологій; 99% — упроваджують діджитал у свою роботу. Зважаючи на тренди, цілком імовірно, що до 2020 року IT-ринок України генеруватиме понад 5,5% ВВП. Тож виграють передусім ті, хто стежить за технологічним процесом. З урахуванням розвитку технологій і напрацьованого досвіду можу виокремити кілька напрямів, на які бізнесу передусім слід звернути увагу.

 

1. Урегулювати договірні відносини з фахівцями, що розробили вам програму на замовлення

 

Урегулювати договірні відносини з фахівцями, що розробили вам програму на замовлення.

 

Працюючи за типовими договорами, які пропонують розробники програмного забезпечення та фахівці, що надають інтелектуальну й технічну підтримку, варто бути в курсі можливих наслідків. Наприклад, на ваше замовлення розроблено унікальний продукт. В укладеному між вами та розробником цього продукту договорі передбачено вигідний для нього варіант розрахунку. Уявімо собі, що за кілька років вартість вашого продукту сягає кількох мільйонів доларів. І вгадайте, кого першого ви побачите на рецепції вашої компанії? Еге ж, того самого розробника, який захоче отримати певний шматок вашого пирога. Якщо він уже прийде, то, можете бути впевнені, — знатиме, що має шанс отримати бажане.

 

Сучасні технології дають низку переваг, зокрема: скорочують часові витрати на операційну діяльність, спрощують ведення контролю, допомагають оптимізувати витрати тощо. Щоб скористатися цими перевагами, компанії доводиться залучати фахівців, котрі розроблятимуть відповідне програмне забезпечення, створюватимуть об’єкти інтелектуальної власності та забезпечуватимуть їх технічну підтримку. Всі ці процеси вимагають правильного «входження», і перший етап — це укладення відповідних договорів (з IT- та IP-фахівцями). Рекомендуємо приділяти цьому кроку особливу увагу. Ваше майбутнє залежатиме від формулювань, прописаних в укладеній угоді.

 

2. Зареєструвати права на об’єкти інтелектуальної власності

 

Активність у цьому напрямі українці проявляють уже не перший рік. Власне, воно й не дивно. Як показує досвід країн із розвиненою економікою, майбутнє — за впізнаваними продуктами, що мають високу репутацію і достойну історію. Тому реєстрація торгової марки та грамотне її просування здатні суттєво позначитися на бізнес-результатах. Спеціальні боти, що здатні визначити наявність схожих та/або тотожних знаків, допоможуть здійснити й процес реєстрації торгової марки. Щоправда, боти не зможуть визначити, який саме знак можна буде використовувати з максимальною ефективністю для бізнесу й не скажуть, як зробити так, щоб забезпечити цьому знаку максимальний захист.

 

3. Розробити й упровадити стратегію захисту прав інтелектуальної власності від посягань із боку третіх осіб

 

Уявімо, що ваш бізнес прямо залежний від якоїсь програми. Ви щоденно вирішуєте масу питань, шукаєте додаткові ринки збуту, воюєте з фіскальними органами, відбиваєтеся від нападів недобросовісних конкурентів, аж раптом — бац!, і над цією програмою втрачено контроль. Чому це сталося? Можливо ваш бізнес-партнер вирішив, що досить ділитись, і за вашою спиною належним чином оформив права на програму на себе й перекрив вам до неї доступ. Що ж робити? Кидати всі справи та починати відвойовувати власний бізнес у правовому полі. Погодьтесь, що вчасно провівши відповідний аналіз і належним чином оформивши права на об’єкт інтелектуальної власності, було б простіше.

 

На жаль, чинне законодавство України не встигає за темпами розвитку IP&IT-галузі, які існують сьогодні. Крім того, законодавство більш розвинених країн не може визначити чіткі межі допустимого та забезпечити необхідний рівень захисту для IP&IT-активів. Стратегія захисту прав інтелектуальної власності полягає у визначенні можливих напрямів надходження загрози (due diligence) і встановленні перепон для осіб, які на них посягатимуть. Разом із тим іноді стратегія захисту прав інтелектуальної власності полягає в побудові правильного алгоритму дій, необхідних для усунення вже здійсненої атаки на активи. В такому разі швидкість реакції може істотно вплинути на процес.

 

4. Уміти захищати свої інтереси у спорах, пов’язаних із порушенням прав інтелектуальної власності

 

Успішне аграрне підприємство, що випускає власну продукцію у певній упаковці, знаходить новий ринок збуту й починає реалізацію своєї продукції. Аж раптом отримує копію листа конкурента з проханням зняти з полиць мережі супермаркетів їх продукцію, зважаючи на те, що упаковка майже ідентична до тієї, якою послуговується заявник. Звичайно, що керівництво мережі супермаркету задовольнило прохання заявника й прибрало з реалізації продукцію аграрного підприємства. На жаль, у цьому випадку переговорний процес не допоміг, і довелося вирішувати питання в судовому порядку. Проте результат позитивний, довівши, що на розробку упаковки були витрачені значні зусилля й кошти, аграрне підприємство отримало право реалізовувати свою продукцію в зазначеній мережі супермаркетів.

 

Реалії такі, що бізнес починає думати про можливу проблему після того, як вона вже сталася. В деяких випадках це пов’язано не з сприйняттям дійсності, а з деякими чинниками, незалежними від діяльності керівників бізнесу. Кожна ситуація індивідуальна, іноді правильніше організувати й провести переговорний процес, а іноді доцільніше досягти поставленої мети, застосувавши правові механізми й отримавши необхідне рішення суду. Також важливо розуміти, що передбачити всі ризики неможливо, але бути готовим до більшості з них — необхідно.

 

5. Розробити систему захисту свого бізнесу від кримінального переслідування

 

З огляду на нинішню тенденцію не зовсім правильного сприйняття правоохоронними органами ситуації з упровадженням інформаційних технологій, а також з огляду на регулювання цієї сфери законодавцем за залишковим принципом, ніхто не може бути застрахований від претензій із боку правоохоронців. Тільки за останні шість місяців сталося понад 10 резонансних обшуків як у самих ІТ-компаніях, так і в компаніях, що користуються розробленим ними ПО (використання неліцензійного програмного забезпечення, криптовалюта, робота із сумнівними контрагентами, також були підставами для обшуків). Тому важливо вибудувати превентивну систему захисту від кримінального переслідування, яка дозволить у разі зацікавленості компанією правоохоронними органами швидко й ефективно захиститися від їх незаконних претензій.

 

6. Спланувати й оптимізувати фінансові потоки бізнесу

 

Грамотно написаний бізнес-план — запорука успішного проекту. Разом із тим на перших етапах роботи впоратись із фінансовими потоками можна самостійно, коли ж справа доходить до значних обертів, то слід замислитися, як правильно організувати процес накопичення прибутку. Допомогти у цьому може знання вітчизняного й закордонного законодавства. Наприклад, знаючи положення міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування, можна вибудувати систему роботи, яка допоможе оптимізувати податкове навантаження. Маючи досвід роботи з оптимізацією фінансових потоків, можна забезпечити додатковий профіт бізнесу, не порушуючи законодавчих норм.

 

***

 

Сучасні технології дають можливість для досягнення нових висот. Разом із тим такі темпи розвитку породжують нові ризики й установлюють нові правила гри. У веденні сучасного бізнесу на перший план виходить блок організації правильної роботи з IP&IT-активами. Для деяких робота з такими активами може принести додатковий прибуток, в той час як для інших ігнорування процесів захисту може стати причиною повної втрати бізнесу.

 

Упевнений, що правильно організувавши роботу з контрагентами й установивши надійний захист для IP&IT-активів, можна закласти міцний фундамент для успішної бізнес-діяльності.

 

 

Олег Шевцов, старший юрист

Alexandrov&Partners

газета “АгроМаркет”, жовтень 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ