Овочі-Ягоди-Сад

За досвідом у Бучач

За досвідом у Бучач

У селі Підзамочок Бучацького району Тернопільської області на території насіннєвого заводу ТзОВ «Бучачагрохлібпром» 3-го червня 2016 року відбувся День поля і саду, який у співпраці із компанією «Сингента» організувало фермерське господарство «Гадз». Подія зібрала понад 700 гостей — аграріїв з різних куточків України. Були серед них і садівники.

 

ТзОВ «Бучачагрохлібпром» є відомим на всю Україну виробником насінницького матеріалу зернових та технічних культур (підприємству належить сучасний насіннєвий завод). Господарство обробляє 25 000 га ріллі й не лише вирощує та доробляє насіння провідних вітчизняних та іноземних селекційних установ, а й має товарні посіви. У складі компанії кілька сучасних молочно-товарних ферм ВРХ — вироблене на них молоко залюбки купують молочно-переробні підприємства західного регіону України. Під час події продукцію ТзОВ «Бучачагрохлібпром» презентувало фермерське господарство «Гадз», відоме своєю діяльністю у садівничому бізнесі, адже має понад 700 га інтенсивних плодових насаджень.

 

Збори учасників асоціації «Укрсадпром» на базі ФГ «Гадз».
Урочисте вручення свідоцтв про членство.

Гості свята відвідали демонстраційні та товарні насадження, що їх закладено виготовленим на ТзОВ «Бучачагрохлібпром» насіннєвим матеріалом, а також поспілкуватися із численними науковцями-селекціонерами, які цього дня завітали на поля підприємства. Другою, такою само значимою частиною свята, стало відвідання сучасних інтенсивних садів, розсадника та фруктосховища у ФГ «Гадз».

 

Бучацькі садівники охоче ділилися із гостями досвідом та розповідали про особливості утримання інтенсивних яблуневих насаджень в умовах регіону. Родзинкою стало відвідання першої черги сучасного фруктосховища та сортувального цеху. Устатковані новітнім обладнанням холодильні камери загальною ємністю 5 000 т запущено в експлуатацію восени 2015 року під зберігання отриманого того року врожаю яблук. Планова потужність холодильного сховища — 25 000 т, для зберігання яблук там застосовують технологію, що передбачає контроль газової атмосфери у холодильних камерах.

 

Відвідини розсадника плодових культур у ФГ «Гадз».                                                   Молоді насадження яблуні.

У рамках Дня поля і саду відбулися також і збори асоціації «Укрсадпром» — нещодавно створеної галузевої спілки, що об’єднує садівників з усіх куточків України. Окрім садівників до числа спілчан увійшли також провідні науково-освітні заклади, які готують майбутніх садівників, та комерційні компанії, що пропонують садівничому ринку сучасне високотехнологічне обладнання. Те, що садівники обрали саме таке місце збору — не дивно: садівниче ФГ «Гадз» є одним із засновників асоціації «Укрсадпром», а його очільник — Герой України Петро Гадз — обраний головою ради асоціації.

 
Свято було велелюдним і зібрало понад 700 гостей.                  Відвідини фруктосховища.

Під час події редакції журналу «Садівництво по-українськи» вдалося поспілкуватися із залюбленими у садівництво учасниками свята. Ось що вони розповіли:

 

Петро Гадз, засновник ФГ «Гадз»:

Сюди, на День поля і саду, ми сьогодні запросили всіх наших партнерів, усіх тих, із ким співпрацюємо. Ми ділимося досвідом, але й самі навчаємося, адже люди, що приїхали, обмінюються досвідом із нашими фахівцями. Цей день — також і свято для колективу, те, що тут демонструємо, є підсумком нашої роботи за рік.

Садівничий проект ми почали розвивати чотири роки тому. За цей час у закладання саду, облаштування шпалери та крапельного зрошення інвестовано майже 19 млн доларів. Ми вже маємо своє яблуко й інвестуємо в інфраструктуру — у холодильники, сортувальну лінію та в переробку.

Плануємо виготовляти сухофрукти та яблучні чіпси, маємо запустити лінію 2016 року. У наступні роки розпочнемо заморожування ягід й порізаних кубиками яблук. У планах також сік, сидр, вино, оцет, кальвадос, пюре та мармелад. Будівництво переробних потужностей здійснюватиметься у три етапи. Будуємо це, щоб отримувати додаткову вартість та диверсифікувати ризики. І робимо це не лише для того, щоб обслуговувати внутрішній ринок, а й щоб освоювати зовнішні ринки. Бо внутрішній ринок нині не є активним, якщо ж садівники освоять зовнішні ринки, то виживуть.

Заснувавши асоціацію «Укрсадпром», ми прагнули, щоб наше суспільство нарешті зрозуміло, наскільки важливим є садівництво. Так само, як і тваринництво, садівництво передбачає багато ручної праці і створює у сільській місцевості численні робочі місця. Садівництво є не лише бізнесом, а й соціальним проектом. Сьогодні це дуже важливо для держави.

 

Іван Мостов’як, перший проректор Уманського національного університету садівництва:  

Сади у ФГ «Гадз» я починав садити зі своїми студентами як декан факультету. І всі фахівці цього господарства, починаючи від головного агронома й до бригадирів, є випускниками нашого університету. Нині найкращі наші студенти проходять тут практику. Тут є чому повчитися.

Наш університет нещодавно став членом асоціації «Укрсадпром». В Україні, як і в інших європейських країнах, обов’язково має діяти галузева асоціація, що об’єднує більшість садоводів. Ми зараз дуже тісно співпрацюємо з асоціацією «Укрсадпром» і покладаємо на цю співпрацю великі надії. Справа в тім, що згідно нового закону про вищу освіту, галузева асоціація може вносити корективи у навчальні плани. Тобто товаровиробники повинні замовляти, яким дисциплінам ми маємо навчити випускників. За рішенням асоціації ми маємо право міняти 25% дисциплін.

Сьогодні члени асоціації зібрались у ФГ «Гадз», але я сподіваюсь , що наступні подібні заходи будуть на базі нашого університету. Ми знаходимося в центрі України, і до нас усім буде легко дістатися.

 

Дмитро Крошка, голова асоціації «Укрсадпром»:

Наша асоціація об’єднує садівників та виробників садивного матеріалу з усієї України. Нагода зібратися в Бучачі під час свята, що його організує ФГ «Гадз», один із засновників асоціації, нас усіх дуже тішить. Сьогодні ми прийматимемо у асоціацію кілька нових господарств — із Миколаївської, Львівської, Вінницької та Черкаської областей. Після зборів запланували відвідини садів та спілкування, адже нас, садівників, сюди приїхало чимало, буде багато цікавого до обговорення.

 

 

Леся Каделя

журнал “Садівництво по-українськи”, червень 2016 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».  

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ