Агромаркет

Які ресурси потрібні АПК?

Які ресурси потрібні АПК?

Конференція «АгроРесурси-2010» — фундамент успішного агровиробництва.

 

Конференція «АгроРесурси», проведена ІА «АПК-Інформ» 2—3 грудня у Києві, стала не першим подібним заходом на українському ринку конференцій для АПК. Проте вона довела, що в Україні нині існує нагальна потреба в незалежних заходах саме для цього сегменту агроринку. Адже тема забезпечення ресурсами та їх умілого використання ще далеко не вичерпана, і постачальники МТР та сільгоспвиробники постійно готові обговорювати її як у рамках великих конференцій, так і на семінарах, днях поля тощо.

 

Програму конференції побудували таким чином, щоб кожній групі ресурсів була присвячена окрема сесія — земля, фінансові ресурси, кадри і матеріально-технічні ресурси. У сесії «Земля» оцінку вартості сільгоспземель України дав експерт Аналітично-консультаційного центру Комісії «Блакитної стрічки» ПРООН в Україні Микола Кобець. За його словами, загальна площа сільгоспугідь в Україні становить близько 41,6 млн га, загальна вартість яких дорівнює приблизно 468,8 млрд грн, або 59,2 млрд дол. Середня річна плата за оренду 1 га земельної частки (паю) по Україні, за даними експерта, становить 260 грн. Пан Кобець зазначив, що, за прогнозами, очікується, що основними гравцями на ринку сільгоспземель в Україні будуть приватні фермери і великі агрохолдинги. На його думку, при збереженні низької орендної плати агрохолдинги будуть оптимізувати свої земельні володіння переважно шляхом укладення корпоративних договорів (перекуповуючи права довгострокової оренди).

 

Тема скасування мораторію на продаж сільгоспземель викликала суперечливі висловлювання доповідачів та учасників конференції. Так, на думку партнера «Александров і партнери» Руслани Музичко, питання зі скасуванням мораторію на продаж сільгоспземель в Україні є неоднозначним, і чекати підвищення вартості землі, щоб скасувати мораторій, є не зовсім правильно. За її словами, основними проблемами ринку землі в Україні є дія мораторію на відчуження сільгоспземель і відсутність нормативного законодавства, яким би регламентувалися права і обов’язки користувача і власника землі.

 

Інший доповідач сесії — генеральний директор компанії Sintal Agriculture Вадим Могила, висловив упевненість, що скасування дії мораторію на продаж сільгоспземель в Україні «нічого не змінить у взаєминах на ринку». За його словами, «дочекатися високої ціни на землю в декілька тисяч доларів майже нереально, якщо ціна збільшиться максимум до $ 1000 за 1 га, я не впевнений, що фермери, які є користувачами, зможуть купувати землю за такою ціною».

 

Однак найбільш дискусійною темою конференції стало кадрове питання. Так, експерт ІА «АПК-Інформ» Ольга Прядко, виступаючи з доповіддю, зазначила, що експерти все частіше говорять про збільшення кількості вакансій на ринку, при цьому деякі фахівці схиляються до думки, що в сільському господарстві, навпаки, слід очікувати зменшення кількості робочих місць через те, що трудоємність ринку знижується. Як свідчать дані опитування, проведеного ІА «АПК-Інформ», потреба в кадрах у аграріїв різна. Так, у сегменті середніх (від 1000 до 5000 га) виробників понад 30% опитаних відзначили, що відчувають нестачу фахівців. У невеликих господарствах (до 1000 га) цей показник складає трохи більше 60%. Як зазначила експерт, дані опитування показують, що невеликі господарства більше потребують кадрових вливань, ніж середні. Що стосується великих агропідприємств та агрохолдингів, то кадрову ситуацію в цьому сегменті висвітлив інший доповідач — заступник генерального директора «Мрія Агрохолдинг» Владислава Рутицька. У своєму виступі пані Рутицька заявила, що в українських аграрних холдингів спостерігається дефіцит кваліфікованих кадрів, причому особливо гостро, за її словами, відчувається брак вузькопрофільних фахівців. Експерт висловила впевненість, що в майбутньому конкуренція за якісних спеціалістів у АПК зростатиме як серед внутрішніх компаній, так і з боку країн Євросоюзу.

 

Оскільки агровиробництво є високоризиковим бізнесом, для учасників цього ринку вкрай важливо вміння розуміти і керувати всіма видами ризиків — від погодних до фінансових. З цією метою в програму конференції було включено спеціальний семінар, підготовлений професіоналами компанії «АРТ-Страхування». У рамках семінару «Зниження ризиків аграрного виробника» було представлено декілька доповідей від експертів-практиків, які, ґрунтуючись на власному досвіді, розповідали про успішні стратегії управління ризиками, пов’язаними із закупівлею МТР, вирощуванням агропродукції, а також продажем сільгосппродукції.

 

Найбільшою сесією конференції стала тема, присвячена матеріально-технічним ресурсам. Найяскравішим доповідачем сесії, на одностайну думку учасників, став Олексій Стеценко, менеджер з продажу західного регіону ТОВ «Монсанто Україна», який у своїй доповіді торкнувся теми реєстрації ГМ-рослин в Україні. Експерт вважає, що процес гармонізації законодавства стосовно ГМ-культур буде тривати приблизно 3—5 років. «Україна поки що тільки почала гармонізувати своє законодавство з ЄС, де дозволено використовувати ГМ-продукцію зі спеціальним маркуванням про наявність ГМО», — розповів Олексій Стеценко. За його словами, біотехнології (ГМО) в даний час в світі інтенсивно розвиваються і близько 160 млн га в світі зайняті ГМ-культурами.

 

Ринок сільгосптехніки, в основу досліджень якого лягли регулярні опитування фермерів Україні, що проводяться агентством «АПК-Інформ», став темою доповіді Юлії Трауцької. Експерт зазначила, що інтерес сільгоспвиробників Україні до оновлення парку сільгосптехніки в 2010 р. виріс проти 2008—2009 р., але поступається показнику 2006 р. Крім того, за останні 10 років в Україні скоротилася кількість тракторів всіх марок на 17%, зернозбиральних комбайнів — на 16%. Прикметно, що щороку кількість техніки зменшується в сільгосппідприємствах і збільшується в господарствах населення. За даними ІА «АПК-Інформ», середній вік сільгосптехніки в опитаних господарствах становить: тракторів (до 5 років) — 34%; 6—10 років — 40%, більш як 16 років — 10%. Вік зернозбиральних комбайнів, за словами респондентів, становить до 5 років — 40%; 6—10 — 38%; 11—15 — 8%; 16 років і більше — 14%.

 

Гарячими темами також стали доповіді про ринках добрив і агрохімії. За словами начальника відділу продажів компанії «Грін Експрес» Олега Лісовського, ринок пестицидів в Україні в 2010 р. склав близько $ 350 млн. У своїй доповіді він зазначив, що в останні роки ринок ЗЗР в Україні зростає, що пов’язано, зокрема, з переходом частини агрокомпаній на нову технологію обробки ґрунту (no-till), що вимагає збільшення використання пестицидів і гербіцидів. Зокрема, за його словами, в останні 5 років спостерігається зростання споживання фунгіцидних препаратів. Якщо раніше вони в основному використовувалися тільки в західних регіонах, то зараз застосовуються і в інших областях України. Крім того, експерт відзначив збільшення попиту на препарати загальновинищувальної дії і страхової дії.

 

Підводячи підсумки першого заходу, в агентстві висловлюють переконання, що конференція «Агроресурс» стане щорічним майданчиком для унікального спілкування сільгоспвиробників і всіх тих, хто постачає ресурси для ефективного агровиробництва — фінансові, матеріально-технічні та ін.

 

 

За матеріалами конференції «Агроресурси 2010» ІА «АПК-Інформ»

журнал “The Ukrainian Farmer”, січень 2011 року 

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ