Тваринництво

Яке світло треба індикам

Яке світло треба індикам

Про світлові програми вирощування та утримання індиків, інтенсивність освітлення і тривалість світлового дня.

  

Реалізація генетичного потенціалу продуктивності індиків неможлива без створення для них оптимальних умов утримання, у тому числі збалансованого світлового режиму. Залежно від інтенсивності, спектра і тривалості дії світла може чинитися його позитивний або негативний вплив на фізіологічний стан та продуктивні показники птиці.

 

Джерела світла різного спектра

 

Усі провідні селекційні компанії вказують на можливість застосування сонячного світла для вирощування та утримання індиків усіх виробничих груп. Сонячне світло сприяє підвищенню життєздатності птиці, її нормальному росту і розвитку. У той же час інтенсивні технології в індиківництві базуються на застосуванні джерел штучного освітлення пташників, що дає змогу регулювати тривалість світлового дня та освітленість у пташнику незалежно від пори року і погодних умов. При цьому вибір джерела світла має велике значення.

 

У процесі вивчення впливу ламп розжарювання, натрієвих ламп високого тиску і люмінесцентних ламп білого світла на ріст і розвиток індичат істотних переваг тих чи інших джерел світла встановлено не було, проте під час застосування останніх двох типів ламп досягалася значна економія електроенергії.

 

Завдяки вивченню впливу на індичат монохроматичного світла різного кольору було встановлено, що світло блакитного кольору діє на них заспокійливо порівняно з використанням білого, зеленого або червоного світла. Коли індикам давали можливість вибору місцеперебування серед приміщень, що освітлювалися монохроматичним світлом різного кольору, вони віддавали перевагу приміщенням із блакитним і зеленим світлом.

 

Максимальний ріст індичат, яких вирощували на м’ясо, фіксували за умови застосування ламп зеленого світла. Зелене світло також сприяло зниженню питомих витрат кормів, попередженню стресів. Іншими дослідженнями було встановлено, що до 16-тижневого віку індичата краще росли за використання ламп блакитного світла, але наступні 24 тижні вони інтенсивніше розвивалися із застосуванням ламп червоного або білого світла.

 

Із урахуванням зазначених даних рекомендується для поліпшення росту індичат у процесі їх вирощування на м’ясо застосовувати лампи зеленого і блакитного світла. При цьому в пташнику слід чергувати лінії з лампами блакитного світла з лініями ламп зеленого світла.

 

Що стосується дорослих індиків, то на їх репродуктивні показники позитивно впливає світло з великою довжиною хвилі, тобто в жовто-оранжево-червоному діапазоні. У цьому діапазоні випромінюють світло натрієві лампи високого тиску, які найчастіше застосовуються в племінних індиківницьких господарствах США.

 

 У той же час наукові дані щодо впливу на різні вікові та виробничі групи індиків світла різного спектра досить суперечливі, тому провідні селекційні компанії хоча і вказують на можливість застосування під час вирощування та утримання індиків джерел монохроматичного світла, проте не віддають їм перевагу порівняно зі світлом білого спектра. Немає єдиної думки серед вчених та фахівців також і щодо кращого спектра джерел білого світла.

 

Інтенсивність освітлення 

 

Інтенсивність освітлення є важливою складовою всіх програм освітлення для індиків. Як правило, у початковий період вирощування молодняку рівень освітленості рекомендують підтримувати на достатньо високому рівні (50–100 лк) з тим, щоб птиця могла освоїтися з розташуванням напувалок, годівниць, добре розрізняти корм і воду. Зниження рівня освітленості в подальшому сприяє більш спокійній поведінці індичат та зменшенню проявів канібалізму.

 

За умови вирощування та утримання індиків на вигулах інтенсивність освітлення може становити від кількох сотень до тисяч люксів. Як вже зазначалося вище, сонячне світло сприяє підвищенню життєздатності та покращенню фізіологічного стану птиці. Проте підвищена її рухова активність за цих умов має наслідком деяке зменшення приростів живої ваги та збільшення витрат кормів, а в умовах незбалансованої годівлі та високої щільності посадки птиці може призвести до канібалізму. Такі самі проблеми можуть виникнути і в разі застосування високих рівнів освітленості за використання джерел штучного освітлення. У цьому разі рекомендується зменшити рівень освітленості до 5–1 лк. При цьому 1 лк – мінімальна освітленість, за якої індики можуть добре розрізняти окремі предмети.

 

Негативними сторонами застосування низьких рівнів освітленості у пташниках є зменшення рухової активності птиці, що негативно впливає на її фізіологічний стан, розвиток внутрішніх органів, призводить до захворювань очей. Також унаслідок того, що птиця більше часу проводить, сидячи на підлозі, у неї погіршується стан оперення в нижній частині тіла. У зв’язку з цим низькі рівні освітленості у вирощуванні індичат рекомендується застосовувати тільки в крайніх випадках, приміром, якщо в стаді почав розвиватися канібалізм. Європейська рада щодо благополуччя птиці (FAWC) рекомендує підтримувати рівень освітленості в пташниках не нижче 5 лк.

 

Для вирощування ремонтного молодняку, як правило, рекомендується застосовувати рівні освітленості від 100 до 30 лк, що забезпечує достатній рівень рухової активності і не призводить до захворювань очей.

 

У практиці індиківництва США для утримання племінних індиків найчастіше застосовують рівень освітленості не менше 100 лк. Однак у спеціальних наукових дослідженнях було встановлено, що високий рівень інтенсивності яйцекладки в індичок спостерігався вже за інтенсивності освітлення в межах 30–50 лк. Важливо також підтримувати деякий рівень освітленості (приблизно 0,5 лк) в приміщеннях для утримання індичок у темний період доби, що відповідає природному освітленню вночі у фазі повного місяця.

 

Тривалість світлового дня 

 

Для вирощування індичат на м’ясо в перший день після вилуплення рекомендується підтримувати цілодобове освітлення, далі його тривалість поступово зменшують до 16–18 і навіть менше годин. Однак помічено, що застосування занадто довгих періодів темноти (8 годин і більше) протягом доби призводить до зменшення споживання кормів та приростів живої ваги, а внаслідок тривалого сидіння птиці в ці періоди на підстилці — до проблем зі станом ніг та оперення.

 

Багато птахівників, щоб отримати індичат на м’ясо, застосовують цілодобове освітлення протягом всього періоду вирощування. При цьому вони вважають, що в такому разі птиця більше споживає корму, а отже, швидше росте. Однак фахівці попереджають, що за таких умов нормальний розвиток птиці опиняється під загрозою: стає звичайним явищем погіршення стану ніг і захворювання очей, виникають проблеми з метаболізмом та фізіологічні стреси внаслідок того, що птиця не може нормально відпочити. Тому, за рекомендаціями Європейської ради щодо благополуччя птиці, тривалість періодів темноти протягом доби має становити не менше 6 годин.

 

Під час вирощування ремонтного молодняку індиків тривалість світлового дня є одним із важливих інструментів впливу на статевий розвиток птиці. Регулювання тривалості має бути спрямоване на те, щоб гармонізувати фізіологічну та статеву зрілість. Статева зрілість у птиці не повинна настати раніше певного віку: зазвичай це 27–33 тижні. Індички, які почали нестися раніше цього віку, несуть, як правило, дрібні яйця. Крім того, ранній початок яйцекладки, коли у птиці ще не настала фізіологічна зрілість, призводить до передчасного її припинення та загрожує випаденням яйцеводу. Настання статевої зрілості пізніше цього віку має наслідком зменшення кількості отриманих інкубаційних яєць, перевитрати кормів та загальні економічні втрати.

 

На початку вирощування ремонтного молодняку застосовують таку саму тривалість світлового дня, як і для вирощування індиків на м’ясо. Але потім її пропонується поступово зменшувати. Передчасне настання статевої зрілості в ремонтного молодняку і початок яйцекладки стимулює довгий світловий день (більше 12 годин) або світловий день, що збільшується. Для нормального статевого та фізіологічного розвитку ремонтного молодняку індиків протягом періоду їх вирощування повинен бути проміжок часу, як мінімум 8 тижнів, із тривалістю світлового дня 6–8 годин.

 

У дорослої птиці в репродуктивний період відповідними світловими програмами стимулюється початок яйцекладки та підтримання в організмі потрібного рівня гонадотропних гормонів, які посилюють функції органів розмноження. У разі недостатньої тривалості світлового дня та рівня освітленості утворення гонадотропних гормонів зменшується, і, як наслідок, зменшується яйцекладка, а діяльність щитоподібної залози і виділення нею гормону тироксину в цей період підвищується, що стимулює линьку пера.

 

Достатньою тривалістю світлового дня для дорослих індичок у період несучості вважається 12 годин. У той же час більшість племінних господарств використовують світловий день тривалістю не менше 14 годин.

 

В університеті Північної Кароліни (США) було проведено дослід, в якому індички-несучки утримувалися за тривалості світлового дня 15 і 18 годин. За результатами досліду в групі, в якій застосовувався 18-годинний світловий день, було отримано на 14 яєць більше в розрахунку на індичку, ніж у групі, в якій застосовувався 15-годинний світловий день. Проте, як засвідчила практика, більша тривалість світлового дня не зажди має наслідком збільшення несучості в індичок. У США близько 47% племінних ферм індиків застосовують подовження світлового дня протягом періоду несучості: з 12–14 до 16–18 годин.

 

Хоча всім виробникам племінної продукції індиківництва в США відомо, що переривчасті світлові режими дають змогу економити витрати електроенергії на освітлення і корми та не чинять негативного ефекту на продуктивні показники індиків, тільки 2% із них використовують такі режими для утримання індичок-несучок і 13% – для утримання самців-плідників.

 

Рекомендації селекційних компаній 

 

Виробники сучасних кросів індиків рекомендують різні світлові програми (табл. 1–7).

 

Як видно з таблиць 1–3, селекційні компанії протягом періоду вирощування індичат на м’ясо рекомендують застосовувати достатньо високі рівні освітленості (не менше 50 лк), хоча й допускають зменшення інтенсивності світла в разі проявів канібалізму. Інститут птахівництва НААН рекомендує застосовувати високі рівні освітленості тільки в перші три тижні вирощування індичат. Далі, для профілактики канібалізму, пропонується освітленість у пташнику знизити до 5 лк.

 

Усі світлові програми вирощування та утримання племінних самок провідних селекційних компаній (див. табл. 4–7) передбачають зменшення світлового дня до 6–7 годин у період вирощування, фотостимуляцію індичок у віці 29–30 тижнів шляхом збільшення тривалості світлового дня до 14 годин, а також збільшення тривалості світлового дня до 15–16,5 годин протягом періоду несучості. У той же час зменшення тривалості світлового дня під час вирощування самців у зазначений період не застосовують. Інтенсивність освітлення рекомендується підтримувати на достатньо високому рівні як у період вирощування (50–100 лк), так і в період яйцекладки (100–120 лк).

Таблиця 1. Програма освітлення для вирощування індичат на м’ясо, рекомендована компанією Hybrid Turkeys Ltd

 

Вік птиці

Тривалість світлового дня, год.

Час вмикання і вимикання освітлення

Вмикання світла для годівлі серед ночі, год.

Інтенсивність освітлення, лк

1 день

24

100

2 дні

23

Світло вимикається на одну годину

100

3–5 днів

20

2:00–22:00

100

6–9 днів

18

3:00–21:00

80–100

9 днів – 15 тижнів

16

5:00–20:00

1

60–100

15–18 тижнів

16–18

4:00–20:00

1–2

60–100

Таблиця 2. Програма освітлення для вирощування індичат на м’ясо, рекомендована компаніями Nicholas Turkeys Ltd та British United Turkeys Ltd

Вік птиці

Тривалість світлового дня

Інтенсивність освітлення, лк

1 день

24 години.

Не менше 50.

2–6 днів

Не менше 14–18 годин. Обов’язкова наявність періоду темноти тривалістю 6–8 годин. У темний період на 1–2 години включають світло для годівлі птиці.

Може бути зменшена залежно від активності індичат та рівня канібалізму.

7 днів і старше

14–16 годин. Тривалість темного періоду – не менше 4 годин, рекомендується 8–10 годин.

– « –

Останній тиждень перед забоєм птиці

24 години для максимального приросту живої ваги.

– « –

Таблиця 3. Програма освітлення, рекомендована для вирощування на м’ясо індичат кросу «Харківський»

Вік птиці

Тривалість світлового дня, год.

Інтенсивність освітлення, лк

1–3 дні

24

50–100

4–21 день

17

30

4–8 тижнів

14

15

9–16 тижнів (самиці)

16

5

9–23 тижні (самці)

16

5

Таблиця 4. Програми освітлення для вирощування та утримання племінних індиків, рекомендовані компанієюHybrid Turkeys Ltd

Вік птиці, днів

Вік птиці,

тижнів

Тривалість світлового дня, год.

Час вмикання і вимикання освітлення

Інтенсивність освітлення, лк

Самки

1

24

70

2–4

23

На 1 годину вимкнено

70

4–119

1–17

14 або природна

5:00–19:00

50

120–133

17–19

10

7:00–17:00

50

134–147

19–21

9

8:00–17:00

50

148–161

21–23

8

8:00–16:00

50

162–175

23–37

7

9:00–16:00

50

176–210

27–30

6 (за потреби зменшення до 5)

9:00–15:00

50

210 – пік продуктивності

30–36

14 або природна

4:00–18:00

100

252 – до кінця

15 або природна

3:00–18:00

100

Самці

1

24

70

2–4

23

На 1 годину вимкнено

70

4–140

1–20

12

6:00–18:00

40

140–168

20–24

13

5:00–18:00

40

168 – до кінця

24 – до кінця

14

4:00–18:00

30

Таблиця 5. Програми освітлення для вирощування та утримання племінних індиків, рекомендовані компанією Nicholas Turkeys Ltd

Вік птиці

Тривалість світлового дня

Інтенсивність освітлення, лк

Самки

1 день

24 години

80–100

З 2-добового до 16–18-тижневого віку

14 годин, природному освітленню слід надавати перевагу.

80–100

З 16–18 до 29 тижнів

Зменшення тривалості світлового дня з 14 до 6 годин.

80–100

З 29 тижнів до кінця утримання

Збільшення тривалості світлового дня до 14 годин, природному освітленню слід надавати перевагу.

100–120

Самці

1 день

24 години

100

З 2-добового до 16–18-тижневого віку

Природний світловий день або день тривалістю 10 годин у пташниках зі штучним освітленням.

100

З 16–18 тижнів до кінця продуктивного періоду

14 годин у пташниках із природним освітленням, 12 годин – у пташниках зі штучним освітленням. Протягом продуктивного періоду поступове збільшення до 16 годин.

 100

Таблица 6. Програми освітлення для вирощування та утримання племінних індиків, рекомендовані компанієюBritish United Turkeys Ltd

Вік птиці, тижнів

Тривалість світлового дня, год.

Інтенсивність освітлення, лк

Самки

1 день

24

100

2–7 днів

Зменшення до 14

Зменшення до 30; якщо спостерігається вищипування пір’я, канібалізм, зменшення до 10

2–11

14

30

12

13

Поступове збільшення до 50–60

13

12

14

11

15

10

16

9

17

8

18–28/29 1/2

6/7

50–60

291/2 – 30

Початок фотостимуляції, збільшення до 14

100

31–33

14

100

34

14,5

100

35–38

15

100

39–44

15,5

100

45–50

16,0

100

51–56

16,5

100

Самці

1 день

24

100

2–7 днів

Поступове зменшення до 14

30, якщо спостерігається вищипування пір’я, канібалізм – зменшення до 10

2–11

14

30

12

14

Зменшення до 25

13

14

25

14–23

14

25

24–29

14

20–25

29 – кінець яйцекладки

14

20–25

Таблиця 7. Програми освітлення для вирощування ремонтного молодняку та утримання дорослих індиків кросу «Харківський»

Самки

Самці

Вік птиці, тижнів

Тривалість світлового дня, год.

Інтенсивність освітлення, лк

Вік птиці, тижнів

Тривалість світлового дня, год.

Інтенсивність освітлення, лк

1

24

50–40

1

24

50–40

2

20

30

2

20

30

3

17

30

3

17

30

4

16

15–20

4

16

15–20

5

15

15–20

5

15

15–20

6–21

14

15–20

6–17

14

15–20

22–30

7

15–20

18–30

14

15–20

31–40

14

30–60

31–40

15

20–30

41–45

15

30–60

41–45

15

20–30

46–50

16

30–60

46–50

15

20–30

51–54

17

30–60

51–54

15

20–30

Як і світлова програма вирощування індичат на м’ясо, світлова програма вирощування та утримання племінних індичок, рекомендована Інститутом птахівництва НААН, має досить значні відмінності від програм зарубіжних селекційних компаній. Так, у ній застосовується більш плавне поступове зменшення тривалості світлового дня. До того ж мінімальна його тривалість більша, ніж у світлових програмах зарубіжних компаній. Як для вирощування, так і для утримання індичок використовуються більш низькі рівні освітленості. З одного боку, це сприяє зменшенню рівня канібалізму, проте за утримання індичок-несучок може спровокувати збільшення кількості квочок.

Володимир Мельник

Державна дослідна станція птахівництва НААН

журнал “Наше Птахівництво”, січень 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ